Küçük esnafların acilen destek paketi kapsamına alınması gerekiyor

İYİ Partili Sezgin: İktidar, alınan tedbirler nedeniyle sıkıntı yaşayan esnaf ve sanatkârlara sahip çıkmalı

Vekil Haberleri 07.04.2020, 14:33
Küçük esnafların acilen destek paketi kapsamına alınması gerekiyor

İYİ Parti Siyaset Akademisi Başkanı ve Aydın Milletvekili Aydın Adnan Sezgin, koronavirüs salgını nedeniyle esnaf ve sanatkarların yaşadığı sıkıntıları Meclis gündemine taşıyarak, küçük esnafların da acilen destek paketi kapsamına alınması gerektiğini.


Aydın Sezgin, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak tarafından yanıtlanması talebiyle TBMM Başkanlığı’na sunduğu önergede, koronavirüs salgını ile mücadele kapsamında alınan tedbirler nedeniyle çok sayıda esnaf ve sanatkarın faaliyetlerinin durdurulduğunu ya da kısıtlandığını belirterek, “Bu süreçte esnaf ve sanatkarların gelir kaynakları kesilmiştir ancak geçinmeleri için ihtiyaç duydukları çok sayıda giderleri (gıda, elektrik, su, kira, vb.) aynı şekilde devam etmektedir” ifadelerini kullandı.


Zor durumda kalan esnaf ve sanatkarlara destek çağrısında bulunan Sezgin, bu işletmelerin devlete ödemeleri gereken sigorta primi ve elektrik, su, doğalgaz gibi faturalarının bir süreliğine askıya alınması, ayrıca özel bankalara olan kredi borçlarının ertelenmesi çağrısında bulundu.

Aydın Milletvekili Sezgin, açıklanan Ekonomik İstikrar Kalkanı paketi kapsamında alınan tedbirlerin, esnaf ve sanatkarların ihtiyaçlarını karşılamak açısından yetersiz kaldığını belirterek, pek çok ülke milli gelirlerinin yüzde 5 ila 10’u oranında destek paketleri açıklarken, Türkiye’de iktidarın salgınla mücadele için milli gelirimizin sadece yüzde 2’si oranında bir bütçe ayırdığını vurguladı.


İYİ Parti Milletvekili Sezgin, esnaf ve sanatkarlara verilen desteklerin artırılmasın çağrısında bulunarak, Bakan Albayrak’a şu soruları yöneltti:

  • İşletmelerin devlete ödemeleri gereken sigorta primi ve elektrik, su, doğalgaz gibi faturalarının bir süreliğine, örneğin 3 ay boyunca askıya alınması mümkün müdür?
  • İşletmelerin özel bankalara olan kredi borçlarının da ertelenmesine yönelik bir düzenleme yapılacak mıdır?
  • Esnaf ve sanatkarların, işletmelerinin kapalı olduğu dönemde çalışanlarına ödemeye devam etmek zorunda oldukları ücret ve sigorta ödemeleri için destek sağlanması düşünülmekte midir?
  • İşyerlerinin kira maliyetlerinden kaynaklanan zorlukların ortadan kaldırılması amacıyla işletmelere kira yardımında bulunulmasına yönelik bir çalışmanız var mıdır?
  • KOSGEB desteklerinden yararlanamayan meslek gruplarındaki işletmelerin de destek kapsamına alınması mümkün müdür?
  • Esnaf ve sanatkarların, ilgili odalara ödemesi gereken aidatların ertelenmesi düşünülmekte midir?

Yorumlar (0)