KEMAL ZEYBEK; YENİ ÇELTEK MADEN OCAĞI SORUNLAR YUMAĞI

CHP Samsun Milletvekili Kemal Zeybek; Yeni Çeltek Maden İşletmesinde yaşanan sorunların nedenlerini yazılı soru önergeleri ile Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlarına sordu.

Vekil Haberleri 13.02.2019, 15:30 13.02.2019, 15:30
KEMAL ZEYBEK; YENİ ÇELTEK MADEN OCAĞI SORUNLAR YUMAĞI

     CHP Samsun Milletvekili Kemal Zeybek;  Yeni Çeltek Maden İşletmesinde yaşanan sorunların nedenlerini soru yazılı soru önergeleri ile Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı,  Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlarına sordu.

ESKİ, EKSİK MALZEMELERLE ÜRETİM YAPMAK KAZALARA DAVETİYE ÇIKARMAKTIR

    CHP Samsun Milletvekili Kemal Zeybek;   Yeni Çeltek Maden işletmesi ülkemizin ekonomisine yıllardır katkı sunmaktadır. Sanayi sektöründe enerji ve ısınma amaçlı kullanımı ile ülke ekonomisine önemli katkılar sunmuş ve sunmaya da devam ediyor. İşletmenin zarar ettiği gerekçesiyle özelleştirme kapsamında 2013 yılında rödovans yöntemi ile işletilmek üzere Gürmin Enerji Madencilik A.Ş devredilmiştir. Devir sözleşmesinde; ilgili firmanın yeraltına yatırım yapacağı, daha güvenli ve verimli kömür çıkarmayı taahhüt etmesine rağmen; gerekli şartları yerine getirmeden işletmeden kömür çıkartılması sonucu maden ocağında son dönemlerde kazaların sıkça yaşanıyor olmasının sebebi nedir?  Yeni Çeltek Kömür işletmesinde eski deforme olmuş ve tünellerde kullanılmış, eksik malzeme ile üretim yapıldığı iddiaları ile üç direk atılacak yerlerde iki direk kullanıldığı eksik malzemelerle üretim yapmanın kazalara neden olduğu doğrumudur?

GÖÇÜK OLMASI UYARDI

    CHP Samsun Milletvekili Kemal Zeybek;  27 Ocak 2019 tarihinde ocakta yaşanan göçükte, beş işçimiz yaralı olarak kurtulmuştur. Göçükten yaralı olarak kurtulan işçilerimizi Hastanede ve işletmede çalışanları işyerinde ziyaret ettim.  İşçiler; Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı İş müfettişlerinin Yeni Çeltek Kömür Ocağında denetime geldiklerinde çeşitli gerekçelerle üretimin durdurulduğunu, Ocakta üretim yapılırken iş güvenliği ve işçi sağlığına gerekli önemin verilmediğini ifade etmektedirler. İşçiler, denetim yapılan tarihlerin üretim miktarlarının incelenmesi bizlerin söylediğini doğrulayacaktır diye ifadeler kullanmaktadırlar. Çalışanların hak ettikleri ücretleri zamanında alamadıkları gibi geçmiş yıllarla ücret karşılaştırmalarında kayıplarının çok olduğu görülecektir.

    CHP Samsun Milletvekili Kemal Zeybek;  Yeni Çeltek Maden Ocağının işletilmesinden ve denetiminde sorumlu Bakanlıklarımızın konuya gerekli hassasiyetleri göstermelerini beklemekteyiz. Bakanlıklarımız gerekli sorumluluklarını yerine getirmez ve getiremez ise önümüzdeki süreçte; Yeni Çeltek Maden Ocağında yeni kazaların olma olasılığı yüksektir. Yazılı soru önergeleri ile sorumlu olan kurumları uyarmayı ve bölgemizin önemli değeri olan Yeni Çeltek Maden Ocağının güvenli biçimde işletilmesi yanında çalışanlara emeklerinin karşılığı maaşları, sosyal hakları zamanında verilmelidir.

Yorumlar (0)