"KAZ" ımıza dokunma!

CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, Rusya'dan kaz ithalatı yapılacak olmasına tepki göstererek "kaz, kar ve Kars ayrılmaz üçlüdür" bu üçlüyü ayırmayın" dedi.

Vekil Haberleri 04.08.2019, 12:45
"KAZ" ımıza dokunma!

CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, Rusya'dan kaz ithalatı yapılacak olmasına tepki göstererek "kaz, kar ve Kars ayrılmaz üçlüdür" bu üçlüyü ayırmayın" dedi. Tekin, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'nin yanıtlaması istemiyle Meclis başkanlığına verdiği soru önergesinde;

 

"Kaz" hem eti hem ciğeri hem de tüyü ile değerli bir hayvandır. Hal böyle olunca “Kaz gelecek yerden tavuk esirgenmez.” atasözünü Karslılar sıklıkla kullanırlar. Şimdi, bende Tarım ve Orman Bakanına soruyorum, "kaz gelecekse elbette tavuk esirgenmez! ama ortada tavuk bile yok" dedi.



 

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA

 

 Aşağıdaki sorularımın Tarım ve Orman Bakanı Sayın Bekir PAKDEMİRLİ tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını saygılarımla arz ederim.

                                                                                                                  Gürsel Tekin

                                                                                                                     İstanbul Milletvekili

 

Türkiye’nin en önemli hayvancılık merkezlerinden olan Kars, Ardahan ve Iğdır çevresi küçük üreticilerin geçim kaynağı olan kazıyla ünlü. “Kars Kazı”, özellikle kış aylarında yöre insanı için önemli bir besin maddesi olmasının yanında aynı zamanda küçük üreticilerin de geçim kaynağı olmaktadır. Kaz, kar ve Kars ayrılmaz bir üçlüdür.

Ancak, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın internet sitesinde yer alan habere göre; Rus ve Türk yetkililerin “Rusya’dan, kaz, ördek ve hindi etinin Türk pazarına sevkiyatı için görüştüklerini, Rusların, Türkiye’ye kaz, hindi ve ördek eti ihraç edecekleri” ifade edilmiştir.

Binlerce ırmak, çay, dere, göl ve gölet bulunan ülkemiz, kaz ve ördek yetiştiriciliği bakımından büyük bir potansiyele sahipken, bakanlığınızın ve karar alıcıların destekleme politikalarında kaz yetiştiriciliğine yer vermesi temel beklenti iken, Rusya’dan kaz ithal edeceğinizi üzülerek öğrenmiş bulunmaktayım. Kaz, Doğu Anadolu bölgesinde yoksul ailelerin temel protein ihtiyacını karşılayan bir üründür. Kaz kesilir, ayağından ciğerine her şeyi tüketilir. Diğer taraftan da kadının ev harçlığı, çoluk çocuğunun, kocasının kışlık cep harçlığıdır. İthal kaz getirmeye başladığınız andan itibaren yöre halkı için alternatif bir iş ve gelir kaynağını da yok etmeye başlamış olacaksınız.

Bu bağlamda;

1-Türkiye, ekolojik uygunluğu, dış ticaret açısından AB ve Ortadoğu pazarı için uygun jeolojik özelliği ile kaz üretiminde ideal koşullara sahipken, Rusya’dan kaz ithal etmenizin asıl gerekçesi nedir?

2- İthal kaz ticareti yapan ve pazarlayacak olan aracı firmalar bu sürecin kazananı olacakken, yöre halkı alternatif iş ve gelir kaynağını kaybetmiş olacak. Yaşanacak olası mağduriyetlerin önüne geçmek adına ne gibi önlemler almayı düşünüyorsunuz?

3- Rusya’dan kaz alarak, tüketiciye donmuş ucuz beyaz et satmakla et sorunumuzu çözemezsiniz. Bu tür uygulamalar hem döviz kaybına, hem de içeride besiciliğin çökmesine yol açıyor. Hayvansal üretimde gıda güvenliğinin sağlanabilmesi için ithal etten ne zaman vazgeçeceksiniz?

4- Et ve Süt Kurumu (ESK) ithalat ofisi olmaktan çıkarıp,piyasaya müdahale edebilecek bir kurum haline getirmeyi düşünüyor musunuz?

Yorumlar (0)