Kargocuların Sorunları İçin TBMM’ye Araştırma Komisyonu Kurulması Teklifi

Dilşat Canbaz Türkiye Büyük Millet Meclisine (TBMM) kuryelerin sorunlarının çözümü için araştırma önergesi verdi.

Vekil Haberleri 04.02.2022, 10:48
Kargocuların Sorunları İçin TBMM’ye Araştırma Komisyonu Kurulması Teklifi

Dijital alışveriş şirketlerinde yaşanan ağır emek sömürüsüne ve düşük zam tekliflerine karşı kargo ve kurye emekçilerinin direnişi devam ediyor. Trendyol emekçilerinin kazanım elde etmesi sonrası, Hepsiburada/HepsiJet, Scotty, Yemeksepeti, Yurtiçi Kargo emekçileri de direnişe başladı.

Son dönemde dijital alışveriş sektöründe artan direnişler, kamuoyunun ilgisini tekrar bu sektöre çevirmesine de neden oldu. HDP İstanbul Milletvekili Dilşat Canbaz TBMM’ye sunduğu araştırma önergesinde kargo ve kurye emekçilerinin sorunlarının araştırılmasını ve emekçiler lehine somut çözümler ortaya çıkarılmasını istedi.

Şirketler Büyürken Çalışanlar Yoksulluğa Mahkûm Ediliyor

Dilşat Canbaz Türkiye Büyük Millet Meclisine (TBMM) verdiği araştırma önergesinde:

 “Dijital alışveriş şirketlerinin büyümesi buna bağlı olarak kargo sektörünü de büyütmüş ve bu alanda istihdam oranı son birkaç yılda büyük oranda artmıştır. Dijital alışveriş şirketleri her geçen yıl artan kârlarına karşılık bu büyümenin altında yoğun bir emek sömürüsü de barındırmaktadırlar. Özellikle son aylarda bu alanda çalışan emekçilerin yaşadıkları haksızlıkları ve hak gasplarını tüm kamuoyunun göreceği-duyacağı şekilde dile getirmeleri ve hızlı şekilde sendikalaşmaları bu sömürünün dayanılmaz boyuta geldiğinin en somut ve en güncel kanıtıdır.

Trendyol, Hepsiburada, Yemeksepeti, Scotty, Yurtiçi Kargo ve Aras Kargo emekçileri son haftalarda yoğun bir şekilde demokratik hak arama eylemleri düzenlemektedirler. Şirketler tarafından keyfi işten çıkarmaların, baskının, yıldırmanın ve yevmiye kesme uygulamalarının arttığını belirten emekçiler; sendikalaşmak istedikleri veya haklarını aradıkları andan itibaren ise bu baskıların ve keyfiyetin daha da arttırıldığını; Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının sorunları görmezden geldiğini ya da denetimlerin yeterli-caydırıcı olmadığını ifade etmektedirler. Emekçilerin yaşadığı yakıcı sorunlar ve kamu yönetiminin bu alana yönelik yeterli ilgilerinin bulunmamasından nedeniyle dijital alışveriş platformları ve kargo şirketleri için; esnaf kurye ve kurye olarak çalışan emekçilerin yaşadıkları sorunların araştırılması, emekçiler lehine somut çözümlerin ortaya çıkarılması için TBMM bünyesinde bir araştırma komisyonunun kurulması zorunlu hale gelmiştir.” ifadelerini kullandı. 

Yorumlar (0)