"Karadeniz’in Efes'i TİOS! "

CHP Zonguldak Milletvekili ve TBMM KİT Komisyonu üyesi Deniz Yavuzyılmaz, Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) arkeoloji bölümü akademisyenleri ile birlikte Filyos ‘ta bir dizi incelemelerde bulundu.

Vekil Haberleri 17.07.2019, 15:14 17.07.2019, 15:44
"Karadeniz’in Efes'i TİOS! "

Filyos’taki antik kent Tios’un tarihi kalıntılarını, Antik Tiyatro’sunu ve Filyos Kalesi’ni yerinde inceleyen Yavuzyılmaz, bölgenin tarihi ve turistik potansiyeli ile ilgili akademik personel ve arkeologlarla fikir alışverişinde bulundu. İncelemelere Çaycuma Belediye Başkanı Bülent Kantarcı’da eşlik etti. 

Ceneviz, Roma, Bizans, Selçuk ve Osmanlı İmparatorluğu döneminde yaşayan bir kent olan ve tüm bu dönemlere ilişkin tarihi pek çok iz taşıyan Filyos ‘ta bu güne kadar yapılan arkeolojik çalışmalar ve bulgular hakkında da ayrıntılı bilgiler alan CHP’li Milletvekili, bölgenin Zonguldak turizmi ve Anadolu’da yaşayan uygarlıkların tarihine ışık tutmak için önemine vurgu yaptı.

Yavuzyılmaz incelemeleri ve görüşmelerinin ardından “Karadeniz’in Efes'i TİOS!” diyerek yaptığı açıklamada; 

“Filyos ‘ta bulunan antik kent Tios'da ki arkeoloji çalışmalarını yerinde inceledik. Tios Kentinin araştırılması ve kazılması, Karadeniz tarihi ve arkeolojisi için büyük önem taşımaktadır. Çünkü Türkiye'nin Karadeniz kıyılarında kazılan ilk ve tek antik kentidir. Bu mirasın Ülke ve dünya turizmine kazandırılması için ekonomik katkı boyutları da ele alınarak gereken adımları hızla atmalıyız.

M.Ö.7.yüzyılda kurulan, 5 bin kapasiteli tiyatrosu gün yüzüne çıkarılmayı bekleyen Tios Antik Kentini ziyaret ederek zamanda bir yolculuk yapmanızı dilerim.”  İfadelerini kullandı.

Yorumlar (0)