banner773

Kapıdağ'da RES uğruna kesilen ağaçlar için bakanlıktan skandal savunma: Parasını peşin aldık

CHP Balıkesir Milletvekili Ensar Aytekin, Kapıdağ Yarımadasında yapımı süren Rüzgar Enerji Santrali çalışmasında kesilen ağaçları sorduğu soru önergesine verilen cevabı kamuoyuyla paylaştı. Bakanlık konuya ilişkin gönderdiği yanıtta “kesilen ağaçların parasını peşin aldık” dedi.

Vekil Haberleri 30.12.2020, 12:11
Kapıdağ'da RES uğruna kesilen ağaçlar için bakanlıktan skandal savunma: Parasını peşin aldık

CHP Balıkesir Milletvekili Ensar Aytekin, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye Erdek İlçesinde sürmekte olan RES projesi kapsamında kaç ağaç kesildiğini, yürütülen proje kapsamında Kapıdağ yarımadasında ne gibi tedbirler alındığını ve Kapıdağ’daki doğaya verilen zararın tazmini için herhangi bir girişimde bulunup bulunulmayacağını sordu. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli kesilen ağaçların parasının peşin alındığını ifade ederek, cevabında şu sözlere yer verdi:

Balıkesir il genelinde Rüzgar Enerjisi Santrali (RES) yapılan alanlar genel olarak yüksek rakımdaki sırtlara kurulduğundan çalılık ve orman içi açıklık alanlara denk gelmektedir. Kapıdağ Yarımadasında yürütülen RES çalışması kapsamında Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığından alınan lisans, Çevre ve Şehircilik Bakanlığından alınan ÇED Belgesine istinaden Bakanlığımızdan RES izni verilmiştir. RES çalışmasında çevreye verilen zararın tazmini için tahrip edilen alanın ileride ağaçlandırılması için hem teminat hem de ağaçlandırma bedeli peşin olarak alınmıştır.

BAKANLIĞA GÖRE PARAYI VEREN AĞAÇLARI KESER!

Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli’den gelen cevap üzerine açıklama yapan CHP Balıkesir Milletvekili Ensar Aytekin, “Bakan Pakdemirli gönderdiği yanıtta özetle parayı veren istediği ağacı keser, biz parasını peşin aldık, kaç ağaç kesildiği de kimseyi ilgilendirmez diyor. Bu doğa bize geçmişin değil, geleceğin emanetidir. Bakan bey gider, AKP gider ama bu tahrifat kalır. Balıkesir’in havasını, suyunu, deresini, dağını kurutup tüketmeye yemin etmiş bir iktidar var. Beşli müteahhit çetesine nasıl ki ülke peşkeş çekiliyorsa, Kapıdağ’da da parayı veren ormana giriyor, ağaçları kesiyor, Balıkesir’imizi katlediyor. Bütün ülke bir oldu, saray soyluları doyuramadı. Gözlerini bürüyen parayı sevdiklerinin milyonda birini doğayı severek gösterselerdi bugün ne kuraklık gibi bir sorun olurdu ne de insanlar susuz kalırdı. Ama AKP kendisine rant yaratmayan hiçbir doğal güzelliği kabul etmediği için, Kapıdağ Yarımadasındaki 140 endemik bitki ve 700’ün üzerindeki bitki popülasyonunu sadece satılabilir bir değer olarak görüyor. Haliyle parasını peşin verdikten sonra ağaçların kesilmesi kendilerini rahatsız etmiyor. Bu durumun takdirini kamuoyuna bırakıyoruz” dedi.

Yorumlar (0)