banner773

KADİM DURMAZ “ENGELLİ OLMAYANLARA VERİLEN ENGELLİ MAAŞLARINI” SORDU!

CHP Tokat Milletvekili-TBMM İdare Amiri Kadim Durmaz Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının 2018 Sayıştay Denetleme Raporunda ortaya çıkan usulsüzlükleri yazılı bir soru önergesiyle TBMM gündemine taşıdı. /

Vekil Haberleri 02.10.2019, 13:28
KADİM DURMAZ “ENGELLİ OLMAYANLARA VERİLEN ENGELLİ MAAŞLARINI”  SORDU!

Soru önergesinde raporda yer alan hususları tek tek soran Durmaz,

“Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının “temel görevi dezavantajlı kesimler öncelikli olmak üzere tüm topluma yönelik sosyal riskleri önleyici sosyal politikalar geliştirmek, uygulamak ve izlemektir.

Bu doğrultuda gelişen sosyal politikalar eşitlik ilkesine ve hukuki normlara uygun ve adil olmalıdır.

Bu usulsüzlükler sonucu engelli ve yardıma muhtaç yurttaşlarının hakkının gaspı ve kamu malının zararı söz konusudur. “ dedi.

Durmaz, Sayıştay raporunda tespit edilen, engelli raporu olmadığı halde engelli maaşı alan kişileri bakanlığa yeniden sordu.

2018 Sayıştay raporları, bakanlığın engelli olmayan, bakıma muhtaç olmayan kişilere usulsüzce maaş bağladığını ortaya koymuştur.  

Durmaz, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığını derhal gereğini yapmaya davet etti.

Binlerce engelli yurttaş iş beklerken, maaş beklerken engeli olmayan kişilere maaş bağlanması devlet ahlakına, eşitlik ilkesine ve hukuka aykırıdır.

Engelli yurttaşlarımızın haklarını korumak yerine binlerce engelli yurttaşın hakkı olanı yandaşlara vermek büyük bir skandaldır!

Bu durum açıkça kul hakkı yemektir!

Bu konunun derhal açıklığa kavuşturulması ve kamu zararının tazmini sağlanmalıdır. Usulsüzlüğü yapan sorumluların derhal soruşturma açılmalıdır. Bakanlığı derhal gereğini yapmaya ve kamuoyunu bilgilendirmeye davet ediyorum.

Durmaz’ın önergesinde öne çıkan sorular şöyle;

Sayıştay raporunda yer alan  “Usulsüz ödeme ile ilgili gerekli incelemeler yapılarak, geri alınması gereken tutarların ilgili kişiler adına alacak hesaplarına kayıtları yapılmalıdır” uyarısının gereği yapılacak mıdır?

 Engelli olmayan ve sağlık kurulu raporu bulunmayan kaç kişiye evde bakım aylığı ve engelli aylığı ödenmiştir? Bu usulsüzlüğün sorumluları tespit edilmiş midir? Usulsüzlük sonucu herhangi bir soruşturma başlattınız mı?

 

Önergede yer alan sorular şöyle;  

 

1-         2018 Sayıştay denetim raporunda yer alan bilgilere göre; Engelli olmayan ve sağlık kurulunda raporu bulunmayan kişilere engelli aylığı ve evde bakım ödemesi yapılmıştır.  Raporda yer alan bu bilgi doğru mudur? 

2-         Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının 2018-2019 yılları arasında engelli aylığı verdiği toplam kişi sayısı kaçtır? Aynı yıllar arasında evde bakım ödeneği alan kişi sayısı kaçtır?

3-         Engelli aylığı ve evde bakım ödeneği almak için gerekli şartlar nelerdir?

4-         2018-2019 yıllarında asgari ücretten düşük geliri olan ve evde özel bir bakıma muhtaç bulunan vatandaşların kişisel ihtiyaçlarının karşılanması için ödenen miktar ne kadardır? Kaç kişiye bu kalemde ödeme yapılmıştır?

5-         Sayıştay raporunda yer alan  “Usulsüz ödeme ile ilgili gerekli incelemeler yapılarak, geri alınması gereken tutarların ilgili kişiler adına alacak hesaplarına kayıtları yapılmalıdır” uyarısının gereği yapılacak mıdır?

Yorumlar (0)