Kabukcuoğlu: "Tarikatların Türk Eğitim Sistemindeki Etkileri"

İYİ Parti Eskişehir Milletvekili Dr. Arslan Kabukcuoğlu, “Tarikatların Türk Eğitim Sistemindeki Etkileri“ni Meclis gündemine taşıdı.

Vekil Haberleri 14.09.2020, 15:26 14.09.2020, 15:40
Kabukcuoğlu: "Tarikatların Türk Eğitim Sistemindeki Etkileri"

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk tarafından yanıtlanması istemiyle yazılı soru önergesi veren Kabukcuoğlu, “Ailelerin eğitim harcamalarının artması ile çaresiz kalan dar gelirli ve yoksul kesim çocukları cemaatlerin eline düşmektedir.” dedi.


Doğuştan gelen eşitsizliklerin aşmak ve insanların doğdukları ortamın sosyo-ekonomik koşullarından daha iyi bir yaşama sahip olabilmesi için eğitim ve öğretim son derece önem teşkil ettiğini belirten Kabukcuoğlu, “Nasıl ki bir insanın geleceği aldığı eğitimin niteliğiyle yakından ilgiliyse ve bu niteliklerle ekilleniyorsa, toplumun da geleceği insanlara verilen eğitimle şekillenmektedir. Kısacası eğitim bireyin gelişmesi ve toplumun kalkınmasının temel taşıdır.” dedi.
Kabukcuoğlu önergesinde “Eğitim’de Tarikat ve Medrese Gerçeği 1 Milyon Öğrenci Tarikatların Elinde” adlı raporundan bilgilere de yer verdi. Raporda “MEB verilerine göre Türkiye’deki 10.053 özel öğretim kurumunun en az 1/3’ünün mutlaka bir tarikatla bağlantılı olduğu, Üniversiteler hariç tarikat okul ve yurtlarındaki öğrenci sayısının 210 bin civarında olduğu, öğrenim desteği adı altında bu öğrenciler için devletin tarikatlara 898 milyon 800 bin Türk Lirası para ödediği, 4 binin üzerindeki özel yurdun 2 bin 480’inin bir tarikatla bağlantılı ve bu yurtlarda kalan öğrenci sayısının 224 bin olduğu, aynı zamanda bu yurtların öğrencilere medrese eğitimini çağrıştıran bir eğitim verdiği” tespitlerinin yer aldığını belirten Kabukcuoğlu, “Bu tespitler sonucunda raporda, resmi kayıtlar dışında gayrı resmi olarak faaliyet gösteren okul, yurt, ev, tekke ve medreselerle birlikte bir milyon çocuk tarikatların elinde olduğu saptaması yapılmaktadır.” dedi.
Kabukcuoğlu’nun Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un cevaplaması için sorduğu sorular ise şöyle:
“1-) Dezavantajlı çocukların maddi yetersizlik nedeniyle tarikatları tercih ettiği doğru mudur?

2-)Raporda, MEB verilerine göre Türkiye’deki 10.053 özel öğretim kurumunun en az 1/3’ünün mutlaka bir tarikatla bağlantılı olduğu saptaması yer almaktadır. Bakanlığınız tarafından bu konuyla ilgili bir tespit çalışması yapılmış mıdır? Türkiye’de tarikatlara bağlı kaç eğitim kurumu ve yurt vardır?

3-) 2012 yılından bu yana öğrenim desteği adı altında tarikatlarla ilişkili veya bağı olan eğitim kurumlarına 898 milyon 800 bin Türk Lirası para ödendiği doğru mudur?

4-) Raporda yer alan 4000’in üzerindeki özel yurdun 2480’inin bir tarikatla bağlantılı olduğu tespiti üzerine düşünceleriniz nelerdir? Hükümetinizin, ailesinden uzak bir yörede eğitim öğretim gören öğrencilerin barınma ihtiyacını tam anlamıyla karşıladığı söylenebilir mi?

5-) Bakanlığınız, yoksul ailelerin çocuklarının maddi olanaksızlıklar yüzünden tarikat yurtlarına ve okullarına mecbur bırakılmasının önüne geçmek için ne tür çalışmalar yürütmektedir?

6-) Bakanlığınız bugüne kadar gayri resmi yapılar olarak müfredatın dışında çocuklarımızı eğitime zorlayan yatılı medrese ve tarikat okulları hususunda bir denetim gerçekleştirmiş midir?

7-) Özel Eğitim Kurumları içerisinde kendine yer bulan herhangi bir tarikatlabağı olan okullarını, demokratik, yaratıcı düşünebilen, soran, sorgulayan insanlar yetişmesinin önünde engel olarak görüyor musunuz?

8-) Gayri resmi veyahut dernek ve vakıf görüntüsü altındaki tarikatların, okullar açarak ya da devlet yurduna yerleşemeyen, maddi durumu iyi olmayan öğrencilere yurt hizmeti sunarak eğitim alanında yer almasının Tevhid-i Tedrisat’a yani eğitimde birliğe zarar verdiğini düşünüyor musunuz?

Yorumlar (0)