İYİ PARTİLİ YAŞAR MADEN KANUNU'NU ELEŞTİRDİ; GÖRÜŞ ALINMAMIŞ, ALELACELE HAZIRLANMIŞ!

TBMM Genel Kurulu’nda, Maden Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin görüşmelerine başlandı.

Vekil Haberleri 07.02.2019, 13:36 07.02.2019, 13:36
İYİ PARTİLİ YAŞAR MADEN KANUNU'NU ELEŞTİRDİ; GÖRÜŞ ALINMAMIŞ, ALELACELE HAZIRLANMIŞ!

TBMM Genel Kurulu’nda, Maden Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin görüşmelerine başlandı.

Özellikle muhalefet partilerinin milletvekillerinin tepki gösterdiği kanun teklifine bir tepki de İYİ Parti Samsun Milletvekili Bedri Yaşar’dan geldi.

İYİ Parti Grubu adına teklif üzerine TBMM kürsüsünden söz alan Samsun Milletvekili teklifi sert ifadelerle eleştirdi.

Uzman görüşü yok!

“Bu teklif incelendiğinde göze çarpan önemli hususun maden emekçilerinin, jeoloji, elektrik, maden mühendislerinin ve odalarının, sivil toplum kuruluşlarının, ilgili sendikaların, konuya hâkim akademisyenlerin yani üniversitelerin, ilgili kurumların görüşlerinin alınmaması olduğunu gözlemliyoruz.” diyen Samsun Milletvekili 2017 Sayıştay raporlarından örnek vererek sözlerine şöyle devam etti:

Rödovans artışı kaçak usulde madenciliği büyütüyor, işçinin sağlığı ve güvenliğini risk hâline getiriyor!!!

“2017 yılı Sayıştay raporlarında da Türkiye Taşkömürü denetim raporu göstermektedir ki özellikle rödovans artışı kaçak usulde madenciliği büyütmektedir, işçinin sağlığı ve güvenliğini de risk hâline getirmektedir. Sorun, mühendisi cezalandırmakta, işletmeciye ceza vermekle çözülecek bir konu değildir. Sorunun kaynağı rödovans işletme anlayışıdır. Bu teklifle maden sahalarının havza işletmeciliğiyle işletilmesi gerekirken ruhsat sahalarını daha fazla parçaya bölmek rezerv kaybına neden     olacaktır.”

Doğal kaynakların insan ve toplum yaşamındaki önemine değinen Yaşar, yaşamı fonksiyonel hâle getiren araç ve gereçlerin yüzde 90'ının doğal kaynaklardan, özellikle madenlerden sağlandığını belirtti.

Toplumların refah ve gelişmişlik düzeyleriyle madencilik faaliyetleri arasında çok yakın bir ilişki olduğunu söyleyen Bedri Yaşar, “insanlar ilk çağlardan itibaren madencilik faaliyetlerinden ve madenlerden yararlanmaya başlamış, bu faaliyetlerin sonucunda da medeniyetin doğuşu sağlanmıştır. Günümüzün gelişmiş ülkeleri, madenlerini 16'ncı yüzyıldan itibaren etkin şekilde üretmiş ve sonucunda 18'inci yüzyılda da endüstri devrimini gerçekleştirmişlerdir. Türkiye gibi madenlerini yeterince üretemeyip endüstrisini geliştiremeyen ülkeler ise gelişmiş ülkelerin pazarı konumunda kalmışlardır. Uzay çağı ve sanayi ötesi bilgi toplumunun doğuşu da maden ürünlerinden sağlanan özel metal alaşım ve malzemeler sayesinde gerçekleşmişti' dedi.

 

Yorumlar (0)