İYİ PARTİLİ SEZGİN:TÜRKİYE'DE DEMOKRASİYLE BİRLİKTE DIŞ POLİTİKA DA ALTÜST OLDU, ULUSAL ÇIKAR ANLAYIŞI ROTASINDAN ÇIKTI

İYİ Parti Aydın Milletvekili Aydın Adnan Sezgin, 14 Kasım 2018 tarihinde TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda yaptığı konuşmada Türkiye’nin uluslararası ilişkilerde yaşadığı sorunlarla ilgili değerlendirmelerde bulunarak, dış politikada yeniden itibarlı ve saygın bir ülke hale gelebilmek için yapılması gerekenlere ilişkin önerilerini Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve beraberindeki heyetle paylaştı.

Vekil Haberleri 16.11.2018, 15:29 16.11.2018, 15:29
İYİ PARTİLİ SEZGİN:TÜRKİYE'DE DEMOKRASİYLE BİRLİKTE DIŞ POLİTİKA DA ALTÜST OLDU, ULUSAL ÇIKAR ANLAYIŞI ROTASINDAN ÇIKTI

Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Dışişleri Bakanlığı’nın bütçe görüşmeleri sırasında söz alan Sezgin, Türkiye’de demokrasiyle birlikte dış politikanın da altüst olduğunu ve ulusal çıkar anlayışının rotasından çıktığını belirtti. Türkiye'nin büyüklüğüne yakışan dış politikanın demokratik, insan haklarına ve temel özgürlüklere saygılı, hukukun üstünlüğü ilkesinin egemen olduğu ve elbette ulusal çıkarları esas alan bir dış politika olması gerektiğini vurgulayan Aydın Sezgin, “maalesef bu değerlerden hayli uzaklaşılmıştır” dedi.

 

Aydın Milletvekili ve Emekli Büyükelçi Aydın Adnan Sezgin, “elbette Türkiye kolay bir coğrafyada değildir. Ama, bu coğrafya yüzyıllardan beri bildiğimiz, hafızamıza ve arşivimize yerleşmiş bir coğrafyadır. Hafızamızda bu coğrafyada neyin yapılması ya da yapılmaması, kiminle nasıl hareket edilmesi gerektiğine dair bilgi mevcuttur. Bu bilgiyi en etkin tarzda kullanacak akıl da vardır” şeklinde konuştu.

 

İktidarın 16 yıldır ne yazık ki demokrasiye olduğu gibi, dış politikaya da çok farklı bir zihniyetle yaklaştığını vurgulayan Sezgin, iktidarın adeta dünyayı yeniden keşfetmeye çabaladığını belirterek, “Özellikle son 8-9 yılda Cumhuriyetin dış politikasının temel referansları terk edilmiş, ümmet referansları öne çıkartılmıştır. Kah melun FETÖ'nün görüşleri kah İhvan referansları etkili olabilmiştir” dedi.

 

Suriye sorununa da değinen Sezgin, “Dış politikamızdaki başarısızlık bir veya iki bedbaht olayla izah edilebilir mi? Örneğin, Suriye krizinin başından beri yapılan hatalar, dış politikamızı bu denli deforme etmiş olabilir mi? Hiç sanmıyorum. Bu durum, bir zihniyetin, temeldeki yanlış duruşun ürünüdür” şeklinde konuşarak Türkiye'nin, coğrafi konumunun getirdiği sorumlulukların ve sağladığı geniş olanakların farkındalığı içinde hareket etmesi gerektiğinin altını çizdi. Aydın Sezgin, yeni ortaya çıkan sınamalarla ortak mücadele yollarının bulunması için inisiyatif alınması, uluslararası normların ve ilkelerin savunulması yoluyla ülkemizin küresel düzeydeki konumunun ve itibarının onarılarak pekiştirilmesi gerektiğine dikkat çekti.

 

Aydın Adnan Sezgin, dış politikasının normalleşmesi gerektiğini vurgulayarak, “Bu siyasi irade ortaya konulabildiği ve korunabildiği takdirde Türkiye'nin en iyi yetişmiş ve mükemmelen kurumsallaşmış kadrolarından biri olan Dışişleri Bakanlığı, gerekli tasarlamayı ve uygulamayı eminim en iyi şekilde gerçekleştirebilecektir. Bu kadroya ve kuruma yeni düzenlemelerle zarar verilmemesi gerekir” şeklinde konuştu.

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Fransız Le Figaro gazetesinde yayınlanan makalesinde Türkiye'nin Ortadoğu'da demokratik ve özgürlükçü yönetimleri destekleyeceğini ifade ettiğini hatırlatan Sezgin, bu desteğin Suriye ve Mısır örneklerinde olduğu gibi, çıkarlarımız aleyhine sonuç vermeyecek şekilde tasarlanmasını ümit ettiğini vurgulayarak, bu konuda inandırıcı olabilmek için önce Türkiye'nin yeniden Kopenhag Kriterleri'ne doğru yönlendirilmesi gerektiğinin altını çizdi.  

Image URL (USE THIS TAG IN Ad Manager ONLY):https://ad.doubleclick.net/ddm/ad/N1594044.5223736GAZETEKRITIK/B31623289.390707555;sz=600x90;dc_sdk_apis=[APIFRAMEWORKS];dc_omid_p=[OMIDPARTNER];dc_tdv=1Click-Through URL (USE THIS TAG IN Ad Manager ONLY):https://ad.doubleclick.net/ddm/jump/N1594044.5223736GAZETEKRITIK/B31623289.390707555;sz=600x90;dc_sdk_apis=[APIFRAMEWORKS];dc_omid_p=[OMIDPARTNER];dc_tdv=1
Yorumlar (0)