İYİ Partili Sezgin: İktidar ihmal ettiği tedbirleri bugün almalı, çiftçiye ve yetiştiriciye, gıda güvenliğimize öncelik vermelidir

Koronavirüs salgını nedeniyle dış ticaret faaliyetlerinin askıya alınmış olması, pek çok sektörü olduğu gibi tarımsal üretimi ve hayvancılığı da derinden etkilemiştir. Ülkemizin pamuk, incir, zeytin ve çilek gibi katma değeri yüksek ve döviz kazandıran ürünlerinden birçoğunda lider konumda olan Aydın bu nedenle, tarım sektörünün yaşadığı sıkıntılardan en sert şekilde etkilenen illerimizin başında gelmektedir.

Vekil Haberleri 10.04.2020, 15:41
İYİ Partili Sezgin: İktidar ihmal ettiği tedbirleri bugün almalı, çiftçiye ve yetiştiriciye, gıda güvenliğimize öncelik vermelidir

Hasat sezonu olması nedeniyle özellikle çilek üretimi, salgının etkilerinin en olumsuz ve doğrudan yansıdığı sektörler arasındadır. Salgın nedeniyle ihracatın durması, çileğin perakende fiyatının yaklaşık 15 liradan 6-7 liraya kadar düşmesine neden olduğu için üreticiler maliyetlerinin çok daha altında fiyatlarla ürünlerini satmak zorunda kalmaktadır.

Çileğin altın yılı olması beklenen bir sezonda, salgın nedeniyle ihracatın durması, iç talebin düşmesi ve üretim maliyetlerinin artması, Aydın başta olmak üzere ülkemizdeki çok sayıda çilek üreticisini ve ailelerini ağır bir şekilde mağdur etmektedir.

Üreticiler, oluşan bu fiyatlar nedeniyle borçlarını ödeyemez duruma gelmiştir. Özellikle bankalara olan kredi borçları nedeniyle zor günler yaşayan çiftçilerimiz, 3 aylık borç erteleme gibi çözümlerin yetersiz kaldığını belirtmektedir. Sadece çilek değil bütün tarım ve hayvancılık alanlarında üreticilerin bankalara olan kredi borçlarının en az 1 yıl ve faizsiz olarak ertelenmesi, ayrıca dileyen bütün çiftçilere sıfır faizli kredi imkanının sağlanması, üreticilerin içine düştüğü açmazdan en az zararla çıkmaları için atılması gereken önemli bir adımdır.

Tarım Kredi’nin yem fiyatlarına ardı ardına zam yapması nedeniyle hayvancılık sektörü can çekişiyor .Üreticilerin salgının yarattığı piyasa koşulları nedeniyle zaten zor durumda olduğu bu günlerde, Tarım Kredi Kooperatifleri de büyükbaş ve küçükbaş hayvan yemlerine iki hafta arayla, değişen oranlardan zam yapmıştır.

İktidar bir taraftan çeşitli sektörlere yönelik olarak, dostlar alışverişte görsün nev’inden destek paketleri açıklamaktayken, diğer taraftan verdiği destekleri dolaylı yollardan geri almakta, özellikle tarım ve hayvancılıkla uğraşan üreticileri göz göre göre kendi kaderine terk etmektedir. Tarım Kredi Kooperatiflerinin yem fiyatlarına ardı ardına yaptığı akıl almaz zamlar bir an önce geri alınmalı, bu zor günlerde devlet vatandaşına zorluk çıkartmak yerine onun yanında olduğunu göstermelidir.

İktidarın kendi çözümü yoksa, sorunları İYİ bilen İYİ Parti’yi dinlesin

Tarım ve hayvancılığın karşı karşıya olduğu tehdit ortamında iktidara düşen, bir an önce üreticilerimize sahip çıkarak, ciddi ve ayakları yere basan bir destek mekanizmasını hayata geçirmektir. İktidar, konut kredilerinde indirim gibi trajikomik desteklerle “birilerinin” neşesini yerine getirmeye değil, Ülkemizin gıda arz güvenliğine de katkı sağlayacak şekilde tarım ve hayvancılıkla uğraşan milyonları içine düştüğü çıkmazdan kurtarmaya çalışmalıdır.

İYİ Parti olarak bugüne kadar defalarca, koronavirüse karşı sağlık ve ekonomi alanında alınması zaruri pek çok tedbir ortaya koyarak, özellikle tarım ve hayvancılığın, çiftçinin ve yetiştiricilerin desteklenmeleri çağrısında bulunduk. Çok sayıda uzmanın 2. Dünya Savaşı’ndan bu yana insanlığın karşılaştığı en büyük ikinci kriz olduğunu ortaya koyduğu bir süreçte, gıda arz güvenliğini kriz yönetimindeki ilk 5 önceliğimiz arasında defalarca vurguladık. İktidar, krizi yönetecek ve vatandaşların gıdaya erişim güvenliğini temin edebilecek yeterliliğe sahip değilse, halkın sorunlarını İYİ bilen ve en doğru çözümleri de ortaya koyan İYİ Parti’yi dinleyerek gereken adımları bir an önce atmalıdır.

Yorumlar (0)