İYİ Partili Sezgin: İdlib’de sınırımızdaki 2 milyon kişi için koronavirüs tedbirleri alındı mı?

İYİ Parti Aydın Milletvekili Aydın Adnan Sezgin, koronavirüs salgını ile mücadele kapsamında İdlib şehir merkezinde ve bölgedeki mülteci kamplarında alınan tedbirleri Meclis gündemine taşıdı.

Vekil Haberleri 01.04.2020, 13:02 01.04.2020, 13:05
İYİ Partili Sezgin: İdlib’de sınırımızdaki 2 milyon kişi için koronavirüs tedbirleri alındı mı?

Sezgin, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay tarafından yanıtlanması talebiyle TBMM Başkanlığı’na sunduğu önergede, “İdlib’in sınırlarımıza yakın bölgelerinde, 1000 kilometrekarelik bir alanda yaklaşık 2 milyon kişinin yaşadığı tahmin edilmektedir. Güvenlik ve sağlık açısından bu kadar kırılgan bir demografik yapıda olası bir salgına ve salgının ülkemizi tehdit etme ihtimaline karşı ne gibi tedbirler alınmaktadır?” sorusunu yöneltti.

İdlib’de ve Suriye’nin kuzeyinde Türkiye’nin kontrolü altında bulunan diğer alanlarda yerel halka ek olarak, kendi ülkeleri içinde yerinden edilmiş kişiler ve çeşitli muhalif örgütlerin üyelerinin de bulunduğunu belirten Aydın Sezgin, “Sadece İdlib’de, onlarca sığınmacı kampında yüzbinlerce Suriyeli oldukça yetersiz koşullarda yaşamaktadır. Bölgede, risk gruplarındaki kişiler başta olmak üzere, hastalık semptomlarına sahip kişilere koronavirüs testleri uygulanmakta mıdır?” ifadelerini kullandı.

Sezgin, önergesinde şu soruların yanıtlanmasını talep etti:

Koronavirüs salgını ile mücadele kapsamında, Suriye’nin kuzeyinde kontrolümüz altında bulunan alanlarda, İdlib şehir merkezinde ve bölgedeki mülteci kamplarında ne gibi tedbirler alınmaktadır?

Bölgede, risk gruplarındaki kişiler başta olmak üzere, hastalık semptomlarına sahip kişilere koronavirüs testleri uygulanmakta mıdır?

İdlib’deki gözetim noktalarında görev yapan askerlerimizin sıhhi güvenliğine ilişkin ne gibi tedbirler alınmaktadır?

İdlib’in sınırlarımıza yakın bölgelerinde, 1000 kilometrekarelik bir alanda yaklaşık 2 milyon kişinin yaşadığı tahmin edilmektedir. Güvenlik ve sağlık açısından bu kadar kırılgan bir demografik yapıda olası bir salgına ve salgının ülkemizi tehdit etme ihtimaline karşı ne gibi tedbirler alınmaktadır?

Suriye Arap Cumhuriyeti tarafından 25 Mart itibariyle ülkede 18.00-06.00 saatleri arasında sokağa çıkma yasağı uygulanmaya başlanmıştır. Benzer bir uygulama İdlib’de de yürürlükte midir?

Bölgede salgınla mücadeleye yönelik uluslararası insani yardım faaliyetleri yürütülmekte midir? Hangi uluslararası örgütler ne tür yardımlar sağlamaktadır?

Yorumlar (0)