banner773

İYİ Partili Sezgin'i ziyaret eden Aydın Ziraat Odaları heyeti: Çiftçi enflasyonu %60'a dayandı

İYİ Parti Aydın Milletvekili Aydın Adnan Sezgin, Aydın’dan gelen ziraat odaları heyeti ile TBMM Sosyal Tesisleri’nde düzenlenen kahvaltıda bir araya geldi. Toplantıda pamuk ve incir başta olmak üzere Aydınlı çiftçilerin yaşadığı sorunlar ve çözüm önerileri ele alındı.

Vekil Haberleri 09.10.2019, 16:45
İYİ Partili Sezgin'i ziyaret eden Aydın Ziraat Odaları heyeti: Çiftçi enflasyonu %60'a dayandı

Aydın’da bulunan 14 Ziraat Odası’nın başkanları, Ankara’da İYİ Parti Milletvekili Aydın Adnan Sezgin ile bir araya gelerek Aydın tarımının sorunlarını dile getirdi.

“Aydın’da pamuk üretimi bitmek üzere”

Efeler Ziraat Odası Başkanı ve Aydın Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Mehmet Kendirlioğlu’nun başkanlığındaki heyette bulunan Aydın’ın 14 farklı ilçesinin ziraat odası başkanları, özellikle son dönemde pamuk destekleme ödemelerinde yaşanan gecikme ve destekleme primlerinin yetersizliği nedeniyle pamuk üreticilerinin çok büyük sıkıntılar yaşadığını belirterek, “Aydın’da pamuk üreticileri için bıçak kemiğe dayanmış durumda. 5 liraya mal ettiğimiz pamuğu 4 liraya satamıyoruz. 2018 yılının destekleme ödemeleri bile hala ödenmedi. Kilogram başına 80 kuruşluk destekler yetersiz. Destek miktarının 1.25 TL’ye çıkartılması talebimiz vardı ancak %60’lara dayanan çiftçi enflasyonu nedeniyle bu miktar da artık üreticiyi kurtarmıyor. Önümüzdeki yıl Aydın’daki pamuk üreticileri olarak pamuk yerine diğer ürünlere yönelmekten başka çaremiz kalmadı” şeklinde konuştu.

“Münavebe (ekim nöbeti) sorun olmaya devam ediyor”

Aydınlı üreticiler, özellikle Söke ve Didim’de bulunan arazilerin yapısının farklı olması nedeniyle münavebe uygulamasının üreticileri sıkıntıya soktuğunu vurgulayarak, bu iki ilçenin ekim nöbeti uygulamasından muaf tutulması talepleri olduğunu belirtti.

Söke ve Didim ilçelerinin Menderes havzasında ve Menderes Nehri’nin denize döküldüğü uç nokta olmasında dolayı, denize yakınlık ve taban suyunun yüksekliği gibi faktörlerin tuzlulaşmaya neden olduğunu ifade eden üreticiler, münavebe uygulaması nedeniyle kış döneminde arazilerine yıkama yapamadıklarını ve pamuk üretiminde düşüş yaşandığını belirterek, bu soruna Bakanlığın bir an önce bir çözüm bularak bölge bazlı bir uygulama geliştirilmesi gerektiği hatırlatmasında bulundu.

“Aydın Büyükşehir Belediyesi’ne tanzim satış çağrısı”

Serbest piyasada tarımsal ürünlerin fiyatı oluşurken üreticilerin beklentilerinin karşılanmadığını belirten heyet temsilcileri, ülkemizde tarım ve hayvancılığı desteklemeye yönelik olarak çeşitli belediyelerin kooperatifler ve tanzim satış noktaları gibi mekanizmalar geliştirdiğini vurgulayarak, Aydın Büyükşehir Belediyesi’nden de bu yönde bir talepleri olduğunu ifade etti. Aydınlı üreticileri temsilen Aydın Büyükşehir Belediyesi ile her türlü işbirliğine hazır olduklarını vurgulayan Ziraat Odası Başkanları, bu yönde atılacak bir adımın hem Aydınlı üreticilerin hem de Aydın halkının çıkarına olacağını belirtti.

Aydın Ziraat Odaları heyeti, İYİ Partili Sezgin’e “Aydın’ın Temel Tarımsal Sorunları ve Çözüm Önerileri” ve “Türkiye’de Pamuk, Sorunları ve Çözüm Önerileri” başlıklı iki rapor sunarak, bu konularda hem iktidar hem de muhalefet partilerinin desteğine ihtiyaçları olduğunu, Türkiye’nin en bereketli tarım arazilerine sahip olan Aydın’da üreticilere sahip çıkılmaması durumunda gıdada dışa bağımlılığın gün geçtikçe daha da artacağının altını çizdi.

TBMM Sosyal Tesisleri’nde düzenlenen kahvaltıya Efeler Ziraat Odası Başkanı ve Aydın Ziraat Odaları Koordinatörü Mehmet Kendirlioğlu, Söke Ziraat Odası Başkanı Mustafa Tanyeli, Koçarlı Ziraat Odası Başkanı Mutlu Öztürk, Köşk Ziraat Odası Başkanı Veli Tuna, İncirliova Ziraat Odası Başkanı Ali Kaykı, Germencik Ziraat Odası Başkanı Şehabettin Çapakcıoğlu, Çine Ziraat Odası Başkanı Osman Eşiyok, Bozdoğan Ziraat Odası Başkanı M.Galip Özel, Karacasu Ziraat Odası Başkanı İsa Sevinç, Nazilli Ziraat Odası Başkanı Necdet İzgü, Kuyucak Ziraat Odası Başkanı Abdullah Sevgi, Buharkent Ziraat Odası Başkanı Naim Özdamar, Didim Ziraat Odası Başkanı Hilmi Yıldırım, Karpuzlu Ziraat Odası 2. Başkanı Fevzi Bulut ve Aydın Ziraat Odası Yönetim Kurulu Üyesi Suat Uğurlu katıldı.

Yorumlar (0)