İYİ Partili Kabukcuoğlu: Bu Yasa, Kooperatifçiliği Sürdürülebilir Kılmaktan Uzak

İYİ Parti Eskişehir Milletvekili Arslan Kabukcuoğlu, Kooperatifler Kanunu’nda değişiklik öngören kanun teklifinin Genel Kurul görüşmeleri sırasında söz alarak, kanun teklifinin sadece birtakım şeklî düzenlemeler getirdiğini, ülkemizde kooperatifçiliğin yaygınlaşmasını, kökleşmesini sağlamaktan ve ihtiyaç duyulan gruplara hizmet vermekten uzak olduğunu belirtti.

Vekil Haberleri 21.10.2021, 14:44
İYİ Partili Kabukcuoğlu: Bu Yasa, Kooperatifçiliği Sürdürülebilir Kılmaktan Uzak

Üreticinin ve tüketicinin çıkarlarını düşünerek, üretim maliyetlerini düşürecek, üretimi artıracak, israfı önleyecek kooperatifçiliğin yolları araştırılması gerektiğine dikkat çeken Kabukcuoğlu, “ Üretici kooperatifleri küçük üreticileri koruyucu olmalı, onların haklarını savunmalı, girdilerin ucuz alınmasında ve ürünün satılmasında bir güç olmalıdır. Kooperatif mevzuatı üyeler tarafından okunduğunda açık, net, kolayca anlaşılmalı, birtakım ayak oyunlarıyla sessiz çoğunluğun hakkının yenilmesinin önüne geçilmelidir. Ülkemizde bu şekilde kurulan, küçük üreticilerin çıkarlarını koruyan kooperatifler ya az sayıda ya da kısa ömürlü olmaktadır. Bazen sulama birlikleri gibi devlet güdümündeki kooperatifler olsa da bu tür kuruluşlar çiftçi refahını artırmada yeterli etkiyi gösterememektedir. Ülkemizde bu kuruluşların yaygınlaşmasını sağlayacak tedbirler alınmalıdır.” dedi.

Kendi yönetim kurulu olan ve kooperatiflerin doğası gereği özerk olması gereken Tarım Kredi Kooperatifleri, zaman zaman kamu otoritesinin emirlerine maruz kaldığının altını çizen Kabukcuoğlu konuşmasına şöyle devam etti: “ Örneğin, kurumun dışından gelen talimatlara ihtiyaç var mı, yok mu araştırmadan 1000 kadar mağaza açılacağı emri verilmiştir. Böyle bir talimat, kooperatifçiliğin ruhuna aykırıdır. Tarım Kredi Kooperatifleri, deposundaki önceki yıldan kalan binlerce ton gübreyi bir fırsatçı davranışı içerisinde mevcut fiyatlarla tüketicilere yani üyelerine satmaktadır. Tarım Kredi kurumu yönetimine ve iştiraklerine Hükûmet yanlısı kimselerin -bağımsız olması gereken kurumlara- mevzuatı çiğneyerek nasıl girdikleri bilinmemektedir.”

Yorumlar (0)