banner773

İYİ PARTİLİ FAHRETTİN YOKUŞ: "BU MİLLETİN EVLATLARINI AÇ MI BIRAKMAK İSTİYORSUNUZ?"

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın 2023 bütçesine ilişkin komisyon görüşmelerine İYİ Parti Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş’un açıklamaları damga vurdu. Faize ve Kur korumaya tarımsal desteklemelerden daha fazla ödenek ayrılmasını eleştiren Yokuş, Bahri Dağdaş Uluslararası Tarım Araştırma Enstitüsü’nün TOKİ’ye devri ve yapımı yılan hikayesine dönen AHİ Kanalı’nı Bakan Kirişçi’ye sordu.

Vekil Haberleri 01.11.2022, 12:45
İYİ PARTİLİ FAHRETTİN YOKUŞ: "BU MİLLETİN EVLATLARINI AÇ MI BIRAKMAK İSTİYORSUNUZ?"

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın 2023 bütçesi komisyon görüşmeleri başladı. Komisyona İYİ parti Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş’un konuşması damga vurdu. Tarımsal desteklemelere ayrılan payın düşük olduğunu kaydeden Yokuş, şunları söyledi:


“2021 yılı gayrisafi yurt içi hasılası biliyorsunuz, 7,100 trilyon yani sizin normalde 71 milyar ayırmanız lazım ama her zaman olduğu gibi eksik ayırmaya devam ediyorsunuz. Sayın Bakan, on gün önce 2002'de 1,8 milyar olan tarım destekleme bütçesini 30 kat artışla 2023 yılında 54 milyar liraya çıkardığınızı söylediniz ama 2022 yılındaki tohum, gübre, ilaç ve mazot fiyatlarından bahsetmediniz. Ayrıca, geçen sene 7,6 milyar TL olan hayvansal destekleme bütçesinin ise yıllık yüzde 56 artışla 11,8 milyar liraya çıkarıldığını ifade ettiniz. Sayın Bakan, tarımda üretim maliyetleri ve hayvan yetiştirme maliyetleri yüzde 304, 400 oranlarında arttığı bir ortamda bu desteklemeleri yeterli mi buluyorsunuz? Sadece Karayolları Genel Müdürlüğünün bütçesinden garantili ödemeler için günlük 146 milyon, yıllık ise 53 milyar ödüyorsunuz. Sağlık Bakanlığı bütçesinden ise müteahhitlere ve işletmeci şirketlere günlük 126 milyon, yıllık ise 46 milyar Türk lirası ödüyorsunuz. 2023 bütçesinde faize ise 565 milyar lira ayırdınız, tarıma ayrılan bütçenin 4 katından daha fazla. Kur korumalı mevduat sisteminin hazineye yükü yedi ayda yaklaşık 85 milyar lirayı buldu; bütün buralara kaynak bulurken ne oluyor da tarıma, çiftçiye kaynak bulamıyorsunuz “


“BİRİNCİ SINIF TARIM ARAZİSİNE GÖZ DİKTİNİZ”    
   Konya’da TOKİ’ye devri gündeme gelen Bahri Dağdaş Uluslararası Tarım Araştırma Enstitüsü’nün ranta kurban edilmek istenmesine tepki gösteren Yokuş, açıklamalarını şöyle sürdürdü:
“Tarım ve Orman Bakanlığının Konya'daki Bahri Dağdaş Uluslararası Araştırma Enstitüsünden bahsedeyim. Biliyorsunuz, burası, Türkiye'mizin, Tarım Bakanlığımızın en önemli kurumların biri, birinci sınıf tarım arazilerinin olduğu, ıslah çalışmalarını yapıldığı, hayvansal ıslahların bile yapıldığı muhteşem bir yerimiz. Ama buraya göz diktiniz; 2014 yılında bin dekarını elden çıkardık, Tarım Bakanlığımız verdi, oraya hastane yaptık, kalanı da büyükşehir belediyesine devrettik, şimdi parsel parsel satıyor. Hızınızı alamadınız Sayın Bakanım, tekrar bu birinci sınıf tarım arazisi, Konya'nın göz bebeği... Ama bunun bin 300 dönümüne de göz diktiniz, kalktınız, Şehircilik Bakanlığına devrettiniz ve koca Konya'da yer bulamadınız. Yani bu rant derdiniz ne Allah aşkına? Birinci sınıf tarım arazisini göz diken, satan, gözden çıkaran bir Tarım Bakanlığı olabilir mi? Ama maalesef siz bunu yaptınız.”


“BECERİSİZLİKLERİ SÖYLEDİĞİMİZDE ARKADAŞLARIN ZORUNA GİDİYOR”
 “Konya'mızın 2012 yılında yapımına başlanan ve 2017 yılında bitirilmesi planlanan, 124 kilometre uzunluğundaki AHİ Kanalı hâlâ faaliyete geçemedi” diyen Yokuş,  “Sayın Pakdemirli, 2020 yılında kurdelesini kesti, suyu verdi, aktı, Sayın Cumhurbaşkanımız da Skype'dan katıldı. Ama hâlâ su yok Sayın Bakanım, ne oluyor? On sene geçti, milyarlar harcandı ve 124 kilometrelik kanal çöktü. Konya su bekliyor Sayın Bakanım. Ne oldu bizim suyumuza. Ha, ne oldu biliyor musunuz? Şimdi, karar almışsınız doğruysa... Ne diyorsunuz? "O yaptığımız 124 kilometrelik açık kanal içinden su borusu döşeyerek su götüreceğiz; aferin be, helâl olsun size, ne büyük zekâ! Ya, çağımız hangi çağ? Hâlâ açık kanallarla uğraşıyorsunuz. Dünyanın dört bir yanında doğal gaz, petrol borularla geliyor, biz hâlâ açık kanalları beceremiyoruz. Bu beceriksizlikleri söylediğimiz zaman arkadaşların zoruna gidiyor” şeklinde konuştu.


“BU MİLLETİN EVLATLARINI AÇ MI BIRAKMAK İSTİYORSUNUZ?”
AK Parti iktidarında tarım vasfını yitiren arazilerimizin oranı yüzde 18, nüfusumuz ise aynı dönemde yüzde 30 arttığını ifade eden Yokuş, “Siz ne yapmaya çalışıyorsunuz? Birinci sınıf tarım arazilerini, üretim alanlarımızı Sürekli olarak ranta açıyorsunuz, bina dikiyorsunuz. Şimdi, tekrar soruyorum; Tarım arazilerimiz yüzde 18 küçülürken, nüfusumuz yüzde 30 büyürken siz kime hizmet ediyorsunuz, bu milletin evlatlarını aç mı bırakmak istiyorsunuz; bundan vazgeçin" dedi.

Yorumlar (0)