İYİ PARTİLİ DURSUN ATAŞ:KAYSERİ’YE YÜKSEK HIZLI TREN YATIRIM PROGRAMINDA YİNE YOK!

İYİ Parti Kayseri Milletvekili Dursun Ataş, Cumhurbaşkanlığı tarafından yapılan 2020 Yılı Yatırım Programında Kayseri’yi tatmin edecek bir ödeneğin çıkmadığını belirterek, “Toplam bütçeden Kayseri’ye ayrılan pay, maalesef ki 0,59’dur, yüzde 1 bile değildir. AK Parti Milletvekilleri Kayseri’ye bunu nasıl anlatacak?” diye sordu. “Bu yatırım planında yılan hikayesine dönen ve müjde verilen yüksek hızlı tren projesi maalesef ki yok” diyen Ataş, “Tramvay aracı için 135 milyon Türk liralık ödenek istenmiş, maalesef ki 10 bin lira ödenek ayrılmış.” diye konuştu. “İnsanlar intihar ediyor ve şu anda piyasalar tıkanmış durumda” ifadelerini de kullanan Milletvekili Dursun Ataş, “Kayseri rekor oy vermiş ama reis, Kayseri’yi her zaman hiçe saymaktadır” şeklinde konuştu.

Vekil Haberleri 20.02.2020, 15:50
İYİ PARTİLİ DURSUN ATAŞ:KAYSERİ’YE YÜKSEK HIZLI TREN YATIRIM PROGRAMINDA YİNE YOK!

İYİ Parti Kayseri Milletvekili Dursun Ataş, Kayseri’nin sorunlarını Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) taşımaya devam ediyor. Ataş, Meclis’e son aylarda getirilen kanun tekliflerinde vatandaşı içinde bulunduğumuz ekonomik krizde rahatlatacak maddelerin olmadığını söyledi.

“İNSANLAR İNTİHAR EDİYOR VE ŞU ANDA PİYASALAR TIKANMIŞ DURUMDA”

AKP Hükümeti tarafından sürekli yandaşı rahatlatacak önerilerin gündeme getirildiğini kaydeden İYİ Parti Kayseri Milletvekili Dursun Ataş, “Günlerdir söylüyoruz. Vatandaşın bir sorununa çare olacak madde yok. Borçları yüzünden günlerdir buralarda dile getiriyoruz, insanlar intihar ediyor ve şu anda piyasalar tıkanmış durumda. Daha önce çıkardığımız birçok düzenlemede 2 taksidini üst üste ödeyemeyen birçok vatandaşımız mağdur durumda ve 4 milyon civarında vatandaşımız şu anda bizden bir kanun bekliyor. Yeniden vergi, SGK, KYK borçları, trafik cezaları, bunlarla alakalı e-hacizler başladı, araç yakalamaları başladı, banka hesaplarına blokeler konulmaya başlandı, keşke bu maddeler içerisinde böyle de bir madde konulup yeniden bir düzenleme yapılsaydı çünkü 4 milyon civarında vatandaşımız bu kanuni düzenlemeyi beklemektedir” dedi. Cumhurbaşkanlığı tarafından yapılan 2020 Yılı Yatırım Programının 13 Şubat tarihinde açıklandığını belirten Milletvekili Dursun Ataş, ancak programda Kayseri’yi tatmin edecek bir ödeneğin çıkmadığını dile getirdi.

“KAYSERİ’YE AYRILAN PAY YÜZDE 1 BİLE DEĞİLDİR”

12 başlık altında düzenleme yapılan programda toplam 77,1 milyar Türk lirası yatırım öngörüldüğüne dikkat çeken Ataş, “Maalesef ki Kayseri’ye düşen yatırım miktarının toplamı 460 milyon Türk lirasıdır. Bu 460 milyon Türk liranın içerisinde belediyelerin 102 milyonluk borçlandırılması da dâhildir ve bunu da düştüğümüzde Kayseri’ye merkezî Hükûmetten toplam yatırım miktarı 358 milyona düşmektedir. Kayseri’ye ne yapıldıysa 2020 yılında da aynı şey devam etmektedir ve toplam bütçeden Kayseri’ye ayrılan pay, maalesef ki 0,59’dur, yüzde 1 bile değildir. Kayseri Büyükşehrin bütçesi 1,3 milyar olup yatırım bütçesi Kayseri bütçesinin üçte 1’ine bile tekabül etmemektedir. Melikgazi Belediyemizin 480 milyon bütçesi var, Kayseri’ye yapılan toplam yatırımın miktarı bir ilçe belediyemizin bütçesi kadar bile yapılmamıştır. Peki, bu 358 milyonun, toplam 368 diye yanlış ifade ettim bunun içerisinde neler var? 3 tane üniversitemiz. Tıp fakültesine ayrılan ödenek 96 milyon yani üçte 1’i. Şehirlerarası kara yollarına ki kara yolu ağı en büyük illerden biridir, sadece 36 milyon. Bahçecik Barajı on sekiz yıldır devam ediyor, sulamalarıyla alakalı kanallar bir türlü bitirilemedi, yine 38 milyon ayrılmış. Proje tutarı 2,2 milyar olan Develi II. Merhale Barajı’na ayrılan ödenek dalga geçer gibi sadece bin lira. Proje tutarı 140 milyon lira olan Yeşilhisar Kovalı Sulama Projesi’ne sadece 500 bin lira ödenek ayrılmış. Şehir içi ulaşıma 166 milyon lira ödenek ayrılmış, Develi Şehir Hastanesine 12 milyon lira ödenek ayrılmış ve diğer tarafı da ufak tefek yatırımlar. Bu yatırım planında yüksek hızlı tren yılan hikayesine dönen, her geldiklerinde müjdesini verdikleri projemiz maalesef ki yok. Havaalanı için 326 milyon TL ödenek istenmiş, karşılığında sadece bin TL gibi bir ödenek ayrılmış. Tramvay aracı için 135 milyon Türk liralık ödenek istenmiş, maalesef ki 10 bin lira ödenek ayrılmış. Turizm kenti diye baktığımız, ticaret kenti olan Kayseri’ye turizmle alakalı en ufak bir yatırım öngörülmemiş. Şehrimize ivme katacak, istihdam yaratacak herhangi bir yatırım maalesef ki planlanmamış” dedi.

“KAYSERİ REKOR OY VERMİŞ AMA REİS KAYSERİ’Yİ HER ZAMAN HİÇE SAYMAKTADIR”

Kayseri’nin devlet yatırımlarından hak ettiği payı alamadığını belirten İYİ Parti Kayseri Milletvekili Dursun Ataş, bazı şehirlerden de örnekler verdi. Ataş, şunları söyledi, “Kayseri’ye ayrılan bu ödenek dışında örnek vereceğim 3 tane şehrimiz var. Sakın bunlar alınmasınlar, tabii ki her şehrimize ödenek ayrılması, yatırım yapılması lazım, sadece karşılaştırmak için veriyorum: Konya’ya tramvay hattı için, sadece 2 proje için 2,3 milyar dolar; Mersin’e tramvay hattı için tek kalemde 1,5 milyar Türk lirası, Kocaeli’ye tramvay için 600 milyar ayrılmış. Şimdi buradan baktığımızda bizim Kayseri’ye toplam ayrılan ödeneğin 3 katı, 5 katı, 7 katı sadece projelere ayrılmış. Konuşacağım bu konuda çok şey var. Kayseri maalesef ki her seçimde Reise rekor oylar vermiştir ama Reis Kayseri’yi her zaman hiçe saymaktadır. Bunun dışında, havaalanına 10 bin lira gibi bir ödenek ayrılırken Rize’ye 460 milyon, Yozgat’a 100 milyon, Elazığ’a 45 milyon, Bayburt-Gümüşhane’ye 140 milyon, Hakkarî’ye 100 milyon ayrılmıştır. Evet, bu yıllardır maalesef ki böyle süre gelmektedir.”

“AK PARTİ MİLLETVEKİLLERİ KAYSERİ’YE BUNU NASIL ANLATACAK?”

AK Parti Milletvekillerinin bu durumu Kayseri’ye nasıl anlatacağını merak ettiklerini de kaydeden Ataş, “Milletvekillerimiz de ‘139 proje’ adı altında açılışlar yapmaktadır ve kamuoyuna böyle bir algı yaratmaktadır. Şimdi, bu ödenekleri de gördükten sonra, burada daha çok söyleyecek şeylerim var. AK Partili milletvekillerimiz, Cumhur İttifakı milletvekillerimiz Kayseri’ye bunu nasıl anlatacak? Kayseri halkımıza bunu nasıl izah edecek? İlerleyen süreçte bunları da göreceğiz inşallah.” diye konuştu.

Yorumlar (0)