İYİ Partili Dikbayır: ‘’Sakarya Büyükşehir Belediyesinin ve SASKİ’nin vatandaşı kandırmasına razı değiliz’’

İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Sakarya Milletvekili Ümit Dikbayır, Sakaryada suya yapılan yüzde 50 zamma tepki göstermiş, "Sakaryalı hemşehrilerim adına, Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Ekrem Yüce'ye açık çağrımdır" diyerek, su fiyatına yüzde 50 indirim yapılmasını istemişti.

Vekil Haberleri 05.11.2022, 12:54
İYİ Partili Dikbayır: ‘’Sakarya Büyükşehir Belediyesinin ve SASKİ’nin vatandaşı kandırmasına razı değiliz’’

Dikbayır'ın paylaşımı ve sosyal medyada ortaya atılan iddiaların ardından Sakarya Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (SASKİ)'den yazılı bir açıklama yapılarak İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Sakarya Milletvekili Ümit Dikbayır’a yazılı bir açıklama yapılmıştı.

İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Sakarya Milletvekili Ümit Dikbayır ise bugün yapmış olduğu açıklamada ‘’Sakarya Büyükşehir Belediyesinin ve SASKİ’nin vatandaşı kandırmalarına razı gelmediklerini belirterek, Sakaryalı hemşerilerinin menfaatlerini sonuna kadar koruyacağını belirtti.

İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Sakarya Milletvekili Ümit Dikbayır yaptığı açıklamada: ‘’Geçtiğimiz günlerde sosyal medya hesaplarımdan çektiğim bir video ile Sakarya Büyükşehir Belediye yönetimine seslenmiş, su faturalarında ki büyük artışı geri çekmelerini söylemiştim. Sakarya Büyükşehir Belediyesi hemşerilerimin hakkını savunmamdan rahatsız olmuş ve sorularıma doğru düzgün yanıt vermek yerine top çevirmeye çalışmıştır. Sonda söyleyeceğimi başta söyleyeyim: hemşerilerimin hakkını savunmak ne zamandan beri kamuoyunu meşgul etmek olmuştur. Eğer bunu meşguliyet olarak görüyorsanız sizi daha çok meşgul edeceğim bilginiz olsun. Her koşulda Sakaryalı hemşerilerimin hakkını savunmaya devam edeceğim. Bu nedenle hukuki haklarım saklı kalmak üzere Büyükşehir Belediyesi'nin çarpıtmalarını yazacağım’’ diye belirtti. 

Dikbayır: ‘’Su tarifelerindeki değişiklik etkisinin SASKİ Genel Kurulunda olduğunu bildiğim için indirimi de Büyükşehir Belediyesi'nden istedim. Peki siz arkadaşlarınızın Ankaralılara reva gördüğünü görmüyor musunuz? Ankara Büyükşehir Belediyesinde görev yapan Partili arkadaşlarınız su tarifesine %50 indirim yaptırdı ve bunu da Ankaralılar için yaptıklarını açıkladılar. Kendi partiliniz arkadaşlar, Ankaralılar için çalıştığını söyleyip bunu yapıyorken, siz neden zam yapıyorsunuz? Üstelik açıklamanızda ‘’su fiyatlarındaki güncelleme hukuk kurallarına uygun bir şekilde yapılmıştır. Mecburi olarak yapılan bu güncelleme kamu kuruluşunun zararını önlemek ve yatırımların aksamamasınıı sağlamak için’’ demişsiniz İşiniz gücünüz algı olduğu için biz açıklayalım. Buna güncelleme değil ZAM denir. Neden mecburen yaptınız bu zammı? Daha önceki açıklamalarınız da Sayıştay raporu nedeniyle zam yapıldığını belirtmişsiniz. Peki, Sayıştay burada belirlediğiniz tarife nedeniyle belediyeyi zarara uğrattığınızı da yazıyor mu (İlgili rapora Sayıştay'ın web sayfasından ulaşılabilir.)’’ dedi. 

Dikbayır: ‘’Sayıştay raporunda bulgu 9 şöyle diyor:

‘’İdarenin 2018 ve 2019 yılı su satışı tarifeleri incelendiğinde su üretim maliyetinin altında belirlendiği görülmüştür. Diğer taraftan SASKİ Genel Kurulunca 11.11.2019 tarih ve 2019/07 sayılı kararı ile belirlenen ve 01.01.2020 tarihinden itibaren uygulanmaya başlanan satış tarifesinin, hesaplanan birim maliyetlerinin altında belirlenmeye devam edildiği tespit edilmiştir. ‘’ Yani Sayıştay diyor ki, ŞEÇİM YATIRIMI YAPMAK İÇİN maliyetin altında tarife belirleyerek suyu satmışsınız.  Bunun üzerine çıkan kamu zararını Sakaryalı hemşerilerimin sırtına yüklemek için yakın zamanda fahiş bir zam yaptınız. Halbuki zamanında seçim yatırımı yapmak yerine kanuna uygun tarife belirleseydiniz belediye zarara uğramayacaktı. Bugün ise büyük bir zam yaparak hemşerilerimizi zora sokmayacaktınız. İşte bu kamu zararına neden olan kararı oy veren belediye başkanı ve belediye meclis üyeleri bilsin ki bu zararın bedelini halkımız değil onlar ödeyecekler. Hadi ben size yardımcı olayım. Sayıştay bulgu 10’da ne diyor: ’’içme suyu temin ve dağıtım sistemlerindeki su kayıp, kaçak oranı yüksek. SASKİ'nin görevi bu kayıp kaçağı önlemek değil mi?  Kayıp kaçak önlenirse su fiyatını arttırmaya gerek bile kalmaz. Ama SASKİ’ye işini de öğretmek zorunda kalıyoruz. Sakaryalı hemşerilerim için onu da yaparız’’ diye ifade etti. 

Dikbayır açıklamasında: ‘’Büyükşehir Belediyesi yaptığı açıklamada bakım onarım giderlerine ilişkin 2464 sayılı Belediye Gelirleri kanunun 87. ve 88. maddelerine atıf yapmış. Yine yardımcı olalım. Maddelerde ne yazıyor: 

Kanalizasyon harcamalarına katılma payı: 

Madde 87 - Belediyelerce ve belediyelere bağlı müesseselerce aşağıdaki şekilde kanalizasyon tesisi yapılması halinde, bunlardan faydalanan gayrimenkullerin sahiplerinden, kanalizasyon harcamalarına katılma payı alınır.

  1. Yeni kanalizasyon tesisi yapılması, 

  2. Mevcut tesislerin sıhhi ve fenni şartlara göre ıslah edilmesi,

İki veya daha fazla yol kenarında bulunan gayrimenkuller hangi yoldaki kanalizasyona bağlanmış ise payın hesabında o yola ait kanalizasyon giderleri nazara alınır.

Su tesisleri harcamalarına katılma payı:

Madde 88 - Belediyelerce veya belediyelere bağlı müesseselerce beldede aşağıdaki şekillerde su tesisleri yapılması halinde, dağıtımın yapıldığı saha dahilindeki gayrimenkullerin sahiplerinden, Su Tesisleri Harcamalarına Katılma Payı alınır:

  1. Yeni içmesuyu şebeke tesislerinin yapılması,

  2. Mevcut şebeke tesislerinin tevsii ve ıslahı.

Birden fazla yol kenarında bulunan gayrimenkullere ait tayın hesabında bunların yalnız suya bağlandıkları yol üzerindeki uzunlukları esas alınır’’diye belirtti. 

Dikbayır açıklamasına şöyle devam etti: ‘’Çektiğim videoda bakım onarım giderinden % 18 vergi alındığını söylüyorum. Lafı neden bu kadar dolandırdınız anlaşılamıyor. Almamanız gereken bir bedeli hem de % 18 KDV ile alıyorsunuz. Konu bu kadar basit. Kalkıp bakım onarım giderinden toplanan KDV’yi açıklıyorsunuz. Aynen şöyle diyor belediye yönetimi: ‘’ Bakım bedeli KDV tahakkuku 01 Ocak 2022 ile 01 Kasım 2022 tarihleri arasında aylık 461.464.34 TL  olarak gerçekleştirilmiştir’’  Yine baltayı taşa vurdunuz. 

TOPLANAN BAKIM ONARIM GİDERİ TUTARINI AÇIKLAYIN!

‘’Illa başka örnek vermem gerekiyorsa kendi Partili arkadaşlarınızın yaptıklarını söyleyeyim. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ndeki AK Partili olan belediye meclis üyeleri bakım onarım giderini iptal ettirdi. Siz toplamaya neden devam ediyorsunuz?

‘’Belediye yönetimi açıklamasında ilginç bir ifade kullanmış ve tarifeler ve abone hizmetleri yönetmeliğinin Sayıştay Başkanlığından görüş alınarak yürürlüğe girdiğini söylemiş. Peki, bu neden yönetmelikte yazmıyor. İstanbul İSKİ,  Ankara ASKİ Bursa Buski,  Erzurum ESKİ ve diğer yönetmeliklerde bu yazıyor. Yönetmeliklerin yürürlük maddesine bakacak olursanız şu ifadeyi görürsünüz:: ‘’Sayıştay'ın görüşü alınan bu yönetmelik, ilanı tarihinde yürürlüğe girer’’ Ama SASKİ  tarifeler ve abone hizmetleri yönetmeliğinin yürürlük maddesinde ne yazıyor: ‘’Bu yönetmelik Genel Kurul kararı ile yayımı tarihinde yürürlüğe girer. ’’İki olasılık var; İlki Sayıştay görüşü alınmadı. Eğer öyleyse yönetmelik yok hükmündedir. İkincisi bu durum yönetmeliğe yazılmadı. Zaten söylenecek söz kalmıyor bu durumda. Sadece PES’’ diye belirtti. 

Yorumlar (0)