İYİ Parti’li Bedri Yaşar TPAO Yöneticilerine Sordu: 540 milyar metreküp doğalgaz mutfaklarımızla ne zaman buluşacak?

İYİ Parti’li Bedri Yaşar; “Ham petrol tüketiminin %91,2’si, Doğal gaz tüketiminin ise %98,9’u ithalatla karşılanmaktadır. Dışa bağımlılığın azaltılması için milli projeler acilen devreye sokulmalıdır.”

Vekil Haberleri 19.01.2022, 09:32
İYİ Parti’li Bedri Yaşar TPAO Yöneticilerine Sordu: 540 milyar metreküp doğalgaz mutfaklarımızla ne zaman buluşacak?

İYİ Parti Samsun Milletvekili Bedri Yaşar TBMM’de başlayan KİT Alt Komisyonunda Türkiye Petrol Anonim Ortaklığı (TPAO) ile ilgili konuşma yaptı.

Konuşmasında TPAO’nun keşfedilen doğalgaz rezervinin 540 milyar metreküpe ulaşmasına ilişkin değerlendirmede bulunan Bedri Yaşar; bu gazın mutfaklarımızla ne zaman buluşacağını sordu.

Sondaj Gemilerinin Sayısı Artırılmalı

2012 yılında devreye alınan Barbaros Hayrettin Paşa; 2017’de devreye alınan Fatih gemisi, 2018 yılında devreye alınan Yavuz gemisi ,2020 yılında alınan Kanuni gemisi yanında, 4. derin deniz sondaj gemisi olarak Güney Koreli Daewoo ile anlaşma yapılmasına değinen Bedri Yaşar; 7. Nesil sondaj gemisinin de filoya katılmasını olumlu karşıladıklarını ancak; dışa bağımlılığın azaltılması adına anlaşması yapılan geminin bir an önce faaliyete geçirilmesi gerektiğini ifade etti.

Ham petrolde 2019 yılında %91,2; 2020 yılında %93 oranında; doğalgazda 2019 ve 2020 yıllarında %99 oranda dışa bağımlı olduğumuzu belirten Bedri Yaşar; “Ham petrol tüketiminin %91,2’si, Doğal gaz tüketiminin ise %98,9’u ithalatla karşılanmaktadır. Bu oranlar oldukça yüksek ve düşündürücüdür. Dışa bağımlılığın azaltılması için milli projeler acilen devreye sokulmalıdır “dedi.

Doğalgaz Sözleşmelerinin Sürelerinin Ne Zaman Dolacağı Ve Sözleşmedeki Fiyatlar Ticari Sır..

Yurtdışı ile yaptığımız doğalgaz sözleşmelerinin sürelerine dikkat çeken Bedri Yaşar; “Özellikle milli sınırlarımız içerisinde olan her türlü yeraltı ve yerüstü kaynağın ülkemiz için büyük önem taşıdığı bu günlerde, Doğalgaz İthalatımıza ait Uzun vadeli kontratların üçte birinin süresi 2021 yılının sonunda tamamlandı. Birçok anlaşma ise 2025 yılında tamamlanacak. Son günlerde değişik ülkeler ile Doğalgaz Anlaşması görüşmelerinin yapıldığını yakından takip ediyoruz. Süreç hakkında bilgi almak istiyoruz. Bu sözleşmelerin süreleri ne zaman doluyor? Sözleşmelerde belirtilen fiyatlar hakkında bilgi almak istediğimizde “ticari sır” söylemi karşımıza çıkıyor. Bu konuda kamuoyu acilen bilgilendirilmelidir.” dedi.

Küresel doğalgaz rezervlerinde ilk 10’a giren ülkelere de değinen Bedri Yaşar; 4. sırada yer alan Türkmenistan’ın doğalgaz rezervleri olduğunu; ancak Türkmenistan’ın kuyularının verimliliğinin yetersiz olduğunu belirterek; Türkiye ile Türkmenistan ilişkileri yolu ile buradaki gazdan da faydalanılabileceğini belirtti.

Türkiye’de Açılan Petrol Kuyulardan Ne Kadar Üretim Elde Ediliyor?

Türkiye’de 2018 yılında 107; 2019 yılında 153; 2020 yılında 106 petrol kuyusunun açıldığını belirten Bedri Yaşar; 2021 yılında açılan kuyu sayısını ve bu kuyulardan elde edilen üretim miktarları hakkında yetkililerden bilgi talep etti.

Millileştirme Politikaları Önemsenmeli

Türkiye’de bitüm ithalatının özel sektör eliyle yapıldığına değinen Bedri Yaşar; özel sektörden devlete, devletten belediyelere satış işlemi gerçekleştirilen bitümde ciddi fiyat farkları oluştuğunu; bunun önlenmesi için bitüm ithalatının TPIC üzerinden gerçekleştirilmesi gerektiğini vurguladı.

Enerji ve doğalgaz sektöründe millileşme politikalarının benimsenmesinin önemine değinen Bedri Yaşar; özellikle doğalgaz, petrol, enerji politikalarının stratejik öneme sahip olduğunu; bunlar için devlet eliyle ciddi yatırımlar yapılması gerektiğini söyledi.

Ancak Stratejik politikalar izlenirken; uluslararası ilişkilerin de önemine vurgu yapan Bedri Yaşar; uluslararası ilişkilerin sekteye uğraması durumunda en ufak bir ambargonun bile tüm bu politikalarımıza sirayet edeceği konusunda yetkililere uyarıda bulundu.

Bedri Yaşar millileştirme kapsamında TPAO’nun hedefi, çalışması olup olmadığını, TPAO’nun uzun vadeli projeksiyonları olup olmadığını; ayrıca TPAO’nun varlık fonuna devri sonrası herhangi bir mağduriyet yaşanıp yaşanmadığı şirket yetkililerine sordu. 

Yorumlar (0)