İYİ Partili Bedri Yaşar TBMM’de Esnafin Sesi Oldu

İYİ Parti Samsun Milletvekili Bedri Yaşar; Meclise getirilen Vergi Usul Kanun teklifindeki büyükşehir belediye sınırlarında alım satım ve imalat faaliyetinde bulunan mükelleflerin basit usulden yararlanamamasına tepki göstererek;” Aynı faaliyeti yapan ve aynı iş hacmine sahip iki esnaftan büyükşehir belediye sınırlarında olan basit usulden yararlanamazken, diğer illerde olanlar yararlanabilmektedir. Burada haksız rekabete neden olan uygulamalar önlenmelidir ve gerekli düzeltme yapılmalıdır.” dedi.

Vekil Haberleri 14.10.2021, 11:35
İYİ Partili Bedri Yaşar TBMM’de Esnafin Sesi Oldu

Mali Müşavirler Şikayetçi

İYİ Parti Samsun Milletvekili Bedri Yaşar, TBMM’de 280 Sıra Sayılı Vergi Usul Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin 7. maddesi üzerine konuşma yaptı.

Bedri Yaşar; getirilmek istenen 7. madde ile geçici verginin kaldırılmasıyla birlikte gelir vergisi beyannamesinin verilme süresinin Mart ayından Şubat ayına çekildiğini; bu uygulamaya ise ayda ortalama 17 tane beyan ve bildirim veren Mali Müşavirlerin, iş yoğunluğunu daha da artıracağı sebebiyle, itiraz ettiklerini söyledi.

Çankırı’daki Bakkal Basit Usulden Yararlanırken Samsun’daki Bakkal Yararlanamıyor

İYİ Parti’li Yaşar konuşmasında, büyükşehir belediye sınırında faaliyette bulunan esnafların basit usulden yararlanamamasına ilişkin;” aynı işi yapan ve aynı ekonomik koşullara sahip bir esnaf Büyükşehir Belediyesi sınırları dışında ise; bu istisna kapsamına girerken bir diğeri bundan yararlanamayacaktır. Örneğin Çankırı’daki bakkal basit usulden yararlanırken Samsun’daki bakkal yararlanamamaktadır. Karaman’daki lokanta basit usulden yararlanırken Konya’daki lokanta yararlanamamaktadır. Getirilen düzenleme ile ülke genelindeki yaklaşık 835.000 basit usul mükellefi olan esnaftan yıllık cirosu 240.000 TL’nin altında kalanlar gelir vergisi istisnası kapsamına alınmaktadır. Bu haksız rekabet durumu yaratacaktır.” dedi.

Konuşmasında daha önceden hibe destek ödemelerinde de yapılan ayrımı hatırlatan İYİ Parti’li Yaşar; esnafa bir defaya mahsusu verilen destek ödemelerinde ‘Gerçek kişi’ şartı nedeniyle, desteklerden yaklaşık 340 bin meslek grubundan yaklaşık300 bin esnafın yararlanmayarak mağdur edildiğini de hatırlattı.

Esnaf, Müteahhit Can Çekişiyor

Pandemi sürecinde esnafımızın zor durumda olduğunu belirten İYİ Parti’li Yaşar; “Geceden sabaha artan fiyatlar nedeniyle esnaf da müteahhit de zor durumdadır. Artan hammadde fiyatları nedeniyle müteahhitlik sektörü batma noktasına gelmiştir. Tabi burada 5 firmayı hariç tutuyorum. Bunun dışındakiler için mutlaka bir iyileştirme yapılmalıdır,” diyerek esnafın ve müteahhitin sesi olmuştur.

 

 

Sel Mağduru İşyeri Sahiplerine Henüz Ödeme Yapılmadı

 

10-11 Ağustos tarihinde Bartın, Sinop ve Kastamonu’da yaşanan sel felaketini hatırlatan İYİ Parti’li Yaşar; sel mağduru esnafın sorunlarına da şu şekilde değindi:

 

“Sel felaketi sırasında can ve mal kayıplarının yanı sıra işini ve işyerini kaybedenler oldu. Felaketin üzerinden tam 3 aylık bir süre geçmesine rağmen burada işyerini kaybeden vatandaşlarımıza henüz hükümet tarafından maaş ödemesi yapılmadı.  Selden mağdur olan esnaf işyerini kapattı; işçisini çıkarttı. Halbuki istihdam olduğu sürece normal hayat sürdürülebilir. Buradaki esnaflarımız, sel felaketinin yaşandığı ilçelerde istihdamın yeniden sağlanması konusunda prim ve ücret desteğinden yaralanmak istemektedir. Yetkililere bu vesileyle sesleniyoruz; esnafımızın talebini iletiyoruz.”

Yorumlar (0)