İYİ Partili Ataş:18 yılda Türk algısı AKP yargısı haline dönüştürülmüştür

İYİ Parti Kayseri Milletvekili Dursun Ataş, AKP iktidarı döneminde Türk adaletinin ağır yara aldığını belirterek, Cumhurbaşkanıyla çay toplamaya giden yüksek mahkeme başkanları, Kandil’den gelen PKK’lı teröristlerin davul zurnayla karşılanıp ayaklarına gönderilen hâkim ve savcıların kararlarıyla Türkiye’ye sokulması, kısacası on sekiz yılda Türk yargısı AKP yargısı hâline dönüştürülmüştür” dedi.

Vekil Haberleri 01.07.2020, 13:36
İYİ Partili Ataş:18 yılda Türk algısı AKP yargısı haline dönüştürülmüştür

İYİ Parti Kayseri Milletvekili Dursun Ataş, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) ülke ve kent sorunlarını gündeme taşımaya devam ediyor. Ataş, bu kez de Meclis’te partisi adına söz aldı ve yargıda yaşanan sorunları ve toplumun adalet beklentisine vurgu yaptı.

"18 YILDA TÜRK YARGISI AKP YARGISI HÂLİNE DÖNÜŞTÜRÜLMÜŞTÜR”

Konuşmasına, Hazreti Ali’nin “Devletin dini adalettir” Fatih Sultan Mehmet Han’ın “Adaleti öldürdüğün gün devlet ölür.” Sözlerini ve aynı zamanda “Bir saat adaletle hükmetmek bir yıllık ibadetten üstündür.” Hadisi şerifini hatırlatarak başlayan Milletvekili Dursun Ataş, adaletin büyük yaralar aldığını söyledi. Ataş, “Yine Sayın Erdoğan’ın ifade ettiği gibi ‘Adaletin olmadığı devlet yıkılmaya mahkûmdur.’ Acımasız orduların kumandanı Timurlenk bile ‘Memleketler kılıçla alınır lakin adaletle muhafaza edilir.’ demiştir. Kısacası, insan için ekmek, su, hava nasılsa devlet için, millet için de adalet odur. Ancak AKP iktidarı döneminde Türk adaleti ağır yara almıştır. Uydurma delillere dayanan Ergenekon, Balyoz davaları, hâkim cübbelerinde düğme arayan, Cumhurbaşkanıyla çay toplamaya giden yüksek mahkeme başkanları, sarayda yapılan adli yıl açılış törenleri, Sayın Erdoğan’ın tek bir cümlesiyle gelen tutuklama veya tahliye kararları, sarayda yapılan  törenle göreve başlayan yargı mensupları, ancak AKP’den referansı olanların girebildiği hâkim ve savcılık meslekleri, Kandil’den gelen PKK’lı teröristlerin davul zurnayla karşılanıp ayaklarına gönderilen hâkim ve savcıların kararlarıyla Türkiye’ye sokulması; kısacası, on sekiz yılda Türk yargısı AKP yargısı hâline dönüştürülmüştür.” şeklinde konuştu.

“AKP’NİN ADINDAN ‘ADALET’ VAR AMA UYGULAMALARINDA YOK”

Adalet olmadan insanlığın olmayacağını dile getiren Ataş, Baro Başkanlarına yönelik müdahalelere de tepki gösterdi.  Ataş, şu ifadeleri kullandı, “Adında adalet olmasına rağmen uygulamalarında adalet görülmeyen AKP iktidarının son vahim icraatı ise adaletin kurucu unsuru olan savunmanın temsilcilerine yani binlerce avukatın temsilcilerine yaptıklarıdır. Adalet, özgürlük ve meslekleriyle ilgili olarak Türkiye’nin dört bir yanından Ankara’ya yürüyen baro başkanları, Ankara’nın girişinde hiçbir yasal gerekçe olmaksızın engellendi, hatta darp edildikleri görüntüleri kamuoyuna yansıdı. Orada darp edilen avukatlar değildi, adalet oldu; engellenen baro başkanları değil, özgürlükler ve insan hakları oldu. Avukatların bile hak, hukuk, adalet için sesini duyurmaya çalışıp duyuramadığı, seslerinin kesildiği bu ortamda ülkeyi yöneten partinin isminde adaletin olması hiçbir anlama gelmiyor.”

“ADALET KAZANACAK, AKP KAYBEDECEK”

Açıklamasında, “AKP iktidarında ağır yaralanan adalet elbet bir gün kazanacak çünkü adalet topaldır, ağır ağır yürür ama varacağı yere er veya geç varır. İnsan hakları kazanacak, hukuk kazanacak ama zorbalık kaybedecek, iktidar kaybedecektir.” ifadelerini de kullanan İYİ Parti Kayseri Milletvekili Dursun Ataş, “Sürekli kanunlar çıkarıyoruz. AKP sürekli adına ‘reform’ dediği paketler getiriyor ancak getirilen kanunlar yargının hiçbir sorununa merhem olmuyor, hukukun üstünlüğünü tesis edemiyor. Kısacası, yasa çok ama adalet yok.” dedi.

“TÜRKİYE’Yİ BU HÂLE GETİREN AKP İKTİDARINA BU UTANÇ DAHİ TEK BAŞINA YETERLİDİR”

Geçtiğimiz aylarda Hukukun Üstünlüğü Endeksi’nin yayımlandığını ve Türkiye’nin dünyada 2020 yılında 128 ülke içerisinde 107’nci sırada yer aldığını hatırlatan Milletvekili Ataş, “ İktidar gücünün hukuka bağlılığı sıralamasında 128 ülke arasında 124’üncü sıradayız, temel haklara saygıda 123’üncü sıradayız. Adalet anlayışı ve hoşgörüyle tarih boyunca milletlere örnek olan Türk milletinin ve devletinin bu duruma düşürülmesi çok üzücüdür. Türkiye Cumhuriyeti’ni bu hâle getiren AKP iktidarına bu utanç dahi tek başına yeterlidir.” şeklinde konuştu.

“TEK BİR ADAMIN ELİNDE TOPLANAN YASAMA, YÜRÜTME VE YARGI GÜCÜNÜ BİRBİRİNDEN AYIRMALIYIZ”

Güçlendirilmiş parlamenter sistemin kaçınılmaz olduğunu kaydeden Ataş, her şeyin tek adamın eline bırakılamayacağını söyledi. Kayseri Milletvekili Dursun Ataş, “Ülkemizde adaleti sağlamalıyız, hukukun üstünlüğünü ve özgürlükleri tesis etmeliyiz, tek bir adamın elinde toplanan yasama, yürütme ve yargı gücünü birbirinden ayırmalıyız ama bunlar, bu kanunlarla olmaz, bu ucube hükûmet sistemiyle hiç olmaz. Adalet için, geleceğimiz için, Türkiye için iyileştirilmiş ve güçlendirilmiş parlamenter hükûmet sistemine bir an önce geçmeliyiz.” dedi.

Yorumlar (0)