İYİ Parti'li Sezgin: İktidar Çin'le İlişkiler Uğruna Doğu Türkistan'daki Zulme Göz Yumuyor

İYİ Parti Aydın Milletvekili Aydın Adnan Sezgin, TBMM Genel Kurulu’nda gerçekleştirilen bütçe görüşmeleri kapsamında 10 Aralık 2019 tarihinde yaptığı konuşmada, Doğu Türkistan’da Uygur Türklerine uygulanan zulme değinerek, “Doğu Türkistan’da yaşananları bütün dünya en ciddi şekilde sorguluyor, AK Parti iktidarı ise konuyu seslendirmekten dahi kaçınıyor” şeklinde konuştu.

Vekil Haberleri 10.12.2019, 17:27
İYİ Parti'li Sezgin: İktidar Çin'le İlişkiler Uğruna Doğu Türkistan'daki Zulme Göz Yumuyor

Aydın Sezgin, Doğu Türkistan’daki sistematik baskı, işkence ve zulmün dünyanın neredeyse bütün ülkeleri, sivil toplum kuruluşları ve uluslararası örgütleri tarafından en ciddi şekilde sorgulandığını ve önemli bir sorun olarak işlendiğini belirterek, BM tarafından hazırlanan rapora göre kamplarda 1 milyondan fazla Uygur Türkü’nün bulunduğunu hatırlattı.

“Soydaşlarımız sadece kamplarda değil, günlük hayatlarında da ayrımcılık, baskı ve şiddete maruz kalmaktadır” ifadelerini kullanan Sezgin, çok sayıda uluslararası örgüt ve devlet yüksek sesle itirazlarını dile getirirken, Türkiye’de iktidarın konuyu seslendirmekten dahi geri durduğunu, yaşanan acıklı gelişmelere tepki vermediğini belirtti.

İYİ Parti Aydın Milletvekili Sezgin, ABD Temsilciler Meclisi’nde geçtiğimiz hafta 1’e karşı 407 oyla; Doğu Türkistan’daki gelişmeleri ve soydaşlarımıza kötü muameleyi kınayan bir karar alındığını hatırlatarak, Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu çatısı altındaki 17 Batılı basın kurumunun Çin hükümeti belgelerine dayanarak yaptığı araştırmada da, Doğu Türkistan’daki kamplarda tutulan Uygur Türklerinin hapishanelerde kilitli tutulduğu, cezalandırıldığı ve beyin yıkamaya maruz kaldığının ortaya koyulduğunu belirtti.

“Çin yönetimiyle görüşmeler ve atılan/atılması düşünülen adımlarla ilgili olarak Dışişleri Bakanlığı’na muhatap soru önergelerime ve geçtiğimiz haftalarda Bütçe Komisyonu’nda Sayın Bakan’a sorduğum sorulara tatmin edici yanıtlar verilememiştir” şeklinde konuşan Sezgin, Dışişleri Bakanlığı’nın 2018 Faaliyet Raporu’nda Doğu Türkistan bölgesi için “Sincan Özerk Bölgesi” ifadesinin kullanıldığını, Uygur Türkleri için soydaş kavramının kullanılmasından kaçınıldığını belirtti.

Aydın Sezgin, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın geçtiğimiz yaz gerçekleştirdiği Çin ziyaretini hatırlatarak, “Sayın Cumhurbaşkanı Uygur Türklerinin “refah içinde ve mutlu” olduğunu belirtmiştir. Ayrıca Erdoğan’ın Zirve Dönem Başkanı olduğu İslam İşbirliği Teşkilatı geçtiğimiz Mart ayında Çin Halk Cumhuriyeti’ni Müslüman vatandaşlarına sağladığı hizmetlerden dolayı takdir etmiştir” şeklinde konuştu.

Sezgin, “Doğu Türkistan’da yaşanan zulme, Çin’le ekonomik ilişkilerimiz uğruna göz yumuluyorsa, bunun tarihimiz ve istikbalimiz açısından maliyeti çok yüksek olacaktır” ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)