İYİ Parti Kayseri Milletvekili Dursun Ataş: Hükümet Yanlışa Göz Yummuştur!

İYİ Parti Kayseri Milletvekili Dursun Ataş, “İmar Barışı” adı altında yapılanların mağduriyetleri beraberinde getirdiğini söyledi. Bu konuda birçok vatandaşın dertli olduğunu dile getiren Ataş, Meclis araştırması önerisinin ardından bu kez de Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’a yaşanan sıkıntıları sordu. Ataş, "Çıkarılan kanunlar barış değil, mağduriyet getirmiştir. Bugün vatandaşlarımızın yaptıkları ödemeler geri iade edilmemekte ve yapıları yıkılma tehlikesi ile karşı karşıya kalmaktadır” şeklinde konuştu.

Vekil Haberleri 25.05.2021, 12:10
İYİ Parti Kayseri Milletvekili Dursun Ataş: Hükümet Yanlışa Göz Yummuştur!

İYİ Parti Kayseri Milletvekili Dursun Ataş, vatandaşların dertlerinin çözümü için çalışmalarını sürdürüyor. Ataş, bu kez de “İmar Barışı” adı altında hayata geçirilen uygulamalarla mağdur edilen vatandaşların sesi oldu. AKP iktidarının İmar Barışı’ndan gelecek parayı bütçe açığının kapanması için kullandığını ve nakit para akışının kesileceğini düşündüğü için vatandaşları uyarmadığını dile getiren Ataş, “Ne yazık ki iktidar para akışı nedeniyle vatandaşların mağdur olmasına bilerek ve isteyerek göz yummuştur” ifadelerini kullandı.

MAĞDUR VATANDAŞLARIN SESİ OLDU

Milletvekili Dursun Ataş, şu ifadeleri kullandı: Afet risklerine hazırlık kapsamında ruhsatsız veya ruhsat ve eklerine aykırı yapıların kayıt altına alınması ’’ için İmar Barışı adı altında 3194 sayılı İmar Kanununa 7143 sayılı yasa ile Geçici 16. Madde eklenmiş ve 18 Mayıs 2018 tarihinde Resmi Gazetede yayımlanmıştır. İlgili yapılar için düzenlenecek Yapı Kayıt Belgelerinin verilmesine ilişkin usul ve esaslar da bu madde de belirtilmiştir. Yapı Kayıt Belgelerinin verilme sürecinde yetkili kişi ve kurumlar vatandaşlarımıza uygulamayla ilgili yanıltıcı beyanlarda bulunmuşlardır. İlgili kurumlarca gerekli kontrol ve denetimler yapılmamış, vatandaşlarımız eksik bilgilendirilmiştir. Vatandaşlarımızda bu beyan ve söylemler doğrultusunda işlemlerine devam etmişler ve başvuruda bulunarak, “İmar Barışı” bedellerini ödemiş ve kaçak yapıları için Yapı Kayıt Belgelerini almışlardır. İmar Barışı’ndan gelecek parayı bütçe açığının kapanması için kullanan iktidar, bu uygulamayı gelir kalemi olarak görmüş, nakit para akışının kesileceğini düşündüğü için vatandaşlarımızı uyarmamış ve vatandaşların mağdur olmasına bilerek ve isteyerek göz yummuştur. İmar Barışı' başvuruları devam ederken, Tarım ve Orman Bakanlığı, valilikler kanalıyla, Mera Kanunu'nun 4'üncü maddesini hatırlatılarak kanun kapsamında kalan alanlara 'Yapı Kayıt Belgesi'nin verilmemesi istenmiş ve daha önce başvurusu yapılan ve Yapı Kayıt Belgeleri alınan yapılarla ilgili yıkım kararları çıkarılmıştır. Çıkarılan kanunlar barış değil, mağduriyet getirmiştir. Bugün ise vatandaşlarımızın yaptıkları ödemeler geri iade edilmemekte ve yapıları yıkılma tehlikesi ile karşı karşıya kalmaktadır. Mağduriyetlerin giderilmesi için yeni bir düzenlemenin yapılması gerekmektedir.

BAKAN’DAN ŞU SORULARINA YANIT İSTEDİ

Yaşanan sıkıntıları Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’a aktaran İYİ Parti Kayseri Milletvekili Dursun Ataş, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığına Bakan tarafından yanıtlanması istemiyle soru önergesi sundu. Ataş, şu sorulara Bakan Kurum’dan yanıt istedi: Yıkım kararlarının iptal edilmesine yönelik bir çalışma yapılmakta mıdır? Mağdur olan vatandaşlarımıza İmar Barışı adı altında yaptıkları ödemeleri geri ödenecek midir? Mağduriyetlerin giderilmesi açısından yapılmış olan yapıları da kapsayacak şekilde yeni bir düzenleme yapılacak mıdır? Yapıları kendi arazisi üzerinde olan ancak yanlış ve eksik bilgilendirme yüzünden başvuru sürelerini kaçırmış kişilere başvuru yapmaları için ek süre verilmesi düşünülmekte midir? 

Yorumlar (0)