İYİ Parti Antalya Milletvekili Feridun BAHŞİ, Yaş Meyve Ve Sebze Üreticilerinin Sorunlarını Meclis'e taşıdı

İYİ Parti, yaş meyve ve sebze üreticilerinin sorunlarının belirlenmesi için Meclis Araştırması açılmasını istedi.

Vekil Haberleri 28.11.2018, 11:09 28.11.2018, 11:09
İYİ Parti Antalya Milletvekili Feridun BAHŞİ, Yaş Meyve Ve Sebze Üreticilerinin Sorunlarını Meclis'e taşıdı

İYİ Parti Antalya Milletvekili Feridun BAHŞİ ve arkadaşlarının imzasıyla TBMM Başkanlığı’na sunulan araştırma önergesinin gerekçesinde, 50 milyon tonun üzerinde yaş meyve sebze üretimi olan Meyve ve Sebze Sektörü, tüm yan sektörlerinin birleşimiyle birlikte Türkiye'ye yüzde 100 katma değer sağladığı belirtildi.

Meyve ve sebze işlemenin, sanayi istihdamına, ülkenin ağaçlanmasına, sağlıklı beslenmeye ve net döviz girdisine büyük katkıda bulunduğuna işaret edilen gerekçede, Üretimini ihracata kanalize edebilmesi halinde ülkenin yaş meyve sebzede çok büyük bir potansiyele sahip olduğu ifade edilerek şöyle denildi:

“Üreticilerimizin yurt dışındaki rekabet gücünün düşük olması, var olan bu potansiyelin verimli olarak kullanılmamasına yol açmaktadır. Türkiye yaş meyvede en fazla kiraz, vişne, limon, mandalina, üzüm, greyfurt, portakal ihraç ederken yaş sebzede ise en fazla domates ve soğan ihracatı yapmaktadır.

Türkiye yıllık yaklaşık 4 milyon ton yaş meyve ve sebze ihraç etmektedir. En çok ihracat yapılan ülkeler sırasıyla Rusya Federasyonu, Irak, Almanya, Romanya ve Ukrayna ‘dır. Bu pazarlarda yaşanabilecek daralmada en çok üretici ve ihracatçı, dolayısıyla ekonominin tüm kesimleri etkilenecektir. Hatta bazı stratejik ürünlerde ihracat olmazsa üretim durma noktasına bile gelebilecektir. Böyle bir durumda, ürünleri üreten üretici ve aileleriyle birlikte milyonlarca insanın hayatı çok ciddi şekilde etkilenebilir. Bu sıkıntıların yaşanmaması için AB ülkeleri ve Rusya ile ihracat ilişkilerimizi iyi tutmalı, onların talep ve isteklerine göre yaş sebze ve meyve üretimimizi şekillendirmeliyiz.

Yaş meyve ve sebzenin çabuk bozulabilir hassas ürünler olması, ihracatında bazı zorlukları da beraberinde getirmektedir. Ürünlerin altyapı eksikliklerinin mevcut olması yeterli seviyede ihracat yapılmasını engellemektedir. Bu eksiklikleri; etkin bir tarım politikasının olmayışı, hasat sonrası sorunlar, üretici ve ihracatçının örgütlenememesi, bilgi eksikliği, finansman sıkıntısı ve nakliye sorunları olarak sıralamak mümkündür. Bunun yanında ülkemizde, yaş meyve ve sebze sektörünün kendisini tanıtma ve anlatma sorunu yaşanmaktadır. Sektörün sorunlarını dile getirecek lobi yapacak bir oluşum eksikliği bulunmaktadır. Ayrıca işçilik, her geçen gün daha büyük bir sorun haline gelmekte, sektörde çalışacak kalifiye eleman bulunamamaktadır. Sektörün yoğun olarak faaliyet gösterdiği Antalya’da yaşayanlar serada veya tarlada değil, otelde çalışmayı tercih etmektedirler.

Ülkemizdeki yaş sebze ve meyve üretimi, ihracattaki talebe göre planlanmalıdır. Üreticimizin bu bilince sahip olması sağlanmalıdır. Kontrolsüz üretilen ürünler nasıl olsa iç piyasada tüketiliyor, diye ihracat her zaman ikinci planda kalmaktadır. Böyle olunca da 50 milyon tonluk yaş meyve sebze üretimimizin ancak yüzde 3’ü ihraç edilebilmektedir.

Bu gerekçelerle yaş sebze ve meyve üreticilerinin içinde bulunduğu sıkıntıların nedenlerinin ve sonuçlarının araştırılması ve alınacak tedbirlerin tespiti amacıyla bir Meclis Araştırması açılması yerinde olacaktır.”

Yorumlar (0)