İYİ PARTİ 18 ADANIN PEŞİNİ BIRAKMIYOR

İYİ Parti tarafından daha önce defalarca gündeme getirilen meselebir kez daha TBMM gündeminde.

Vekil Haberleri 07.10.2019, 14:45 07.10.2019, 15:00
İYİ PARTİ 18 ADANIN PEŞİNİ BIRAKMIYOR

İYİ Parti Aksaray Milletvekili Ayhan Erel Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun yanıtlaması isteğiyle soru önergesi verdi.

Erelönergesinde; EgeDenizi’nde 18 adavebirkayalık son birkaçyıldırYunanistantarafındanişgaledilmişveuluslararasıanlaşmalaraaykırıolaraksilahlandırılmıştır. Sözkonusuadalarınyüzölçümüolarakbüyükadalarolmasa da konumolarakTürkiyeCumhuriyetiaçısından son dereceÜlkemizeyakınvestratejikönemesahipbirmesafedebulunmaktadırlar. 18 adalarmeselesibugünolmasadahigelecektetehlikeoluşturacak, ihmaledilmemesigerekenciddibirkonudur.” ifadelerinikullandı.

İYİ Parti’li Erel;‘’1996 yılında Kardak Kayalıkları krizi sonrası Ege ve Akdeniz’de 150’nin üzerinde, Türk egemenliğinin altında bulunduğu anlaşılan Ada, Adacık ve Kayalıkların aidiyetini tartışmak ve bu durumu bir sorunmuş gibi lanse edip sayısı 60 ‘ı geçen “istikşafi” görüşmelerde hallediyoruz diyerek,söz konusu adaların işgaline Hükümet tarafından göz yumulduğunu söyledi.

Erel; “İstikşafi” görüşmeler Dışişleri’nin kontrolünde devam ederken, Yunan Genelkurmay Başkanı ve Kara Kuvvetleri Komutanı’nın 31 Aralık 2008 günü Türk hava sahasını ihlal ederek, Aydın’a bağlı Bulamaç Adası’na helikopterle inmesi ve Yunanistan Cumhurbaşkanı Papulyas’ın06 Ocak 2009’da Aydın il sınırları içinde bulunan Eşek Adası’na gelerek Belediye Başkanı’nı ziyaret etmesikamuoyundan ısrarla gizlenerek örtbas edilmeye çalışılmış, Türk Dışişleri Bakanlığı yetkiliklerinin talebi üzerine Genelkurmay Başkanlığı kendi internet sitesinde duyurduğu hava sahası ihlalini sitesinden kaldırmak zorunda kalmıştır.”dedi.

Erel; “Daha önemlisi Genelkurmay Başkanlığı, Dışişleri Bakanlığı’ndan toplantı istemiş ve toplantı arasında bir diplomatın Türk subaylarına “işgalin hükümetin bilgisi dâhilinde” yapıldığını açıklamış olmasıdır.” ifadelerini kullandı.

92 BİN KİLOMETRELİK TÜRK KITA SAHANLIĞI YUNANİSTAN’A TERKEDİLDİ

İYİ Parti Aksaray Milletvekili Erel; Geçtiğimiz günlerde Milli Savunma Bakanlığı eski Genel Sekreteri Ümit Yalım’ın açıklamalarını da hatırlatarak; ‘’ Aslında bu çok derin bir konu ne tarafından tutsak elimizde kalıyor, Ege'de terk edilen 18 Türk adasının ardından 92 bin kilometrekarelik Türk Kıta Sahanlığının da Yunanistan'a terk edildiği açıklamaları oldukça endişe verici.” dedi.

Erel’in Bakan Çavuşoğlu’na yönelttiği sorular şöyle;

Yorumlar (0)