"İŞTE ‘TEK ADAMLIK’ SİSTEMİNİN İSPATI!"

CHP’li Mahmut Tanal, seçim sürecinde tarafsızlığı bir kenara bırakarak AKP’li adaylara oy isteyen Cumhurbaşkanı Erdoğan için Kamu Denetçiliği Kurumu’na başvurdu. KDK, “Görev alanımıza girmiyor” diyerek topu YSK’ya attı. YSK da “Yetkim yok” dedi. Tanal, son çare Anayasa Mahkemesi’ni başvurdu. Karar merakla bekleniyor.

Vekil Haberleri 19.07.2019, 10:42
"İŞTE ‘TEK ADAMLIK’ SİSTEMİNİN İSPATI!"

Anayasa gereği tarafsız olması gereken Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, yerel seçim sürecinde AKP’li belediye başkan adayları lehine kampanya yürütmesi ve miting yapması sıkça tartışılmıştı. CHP’li vekil Mahmut Tanal, 6328 sayılı Kamu Denetçiliği Kurumu Kanunu’na dayanarak Erdoğan’ın eylem ve işlemlerinin denetimden geçirilerek tavsiye kararı alınması talebiyle Kamu Denetçiliği Kurumu’na başvurmuştu. Ancak Kamu Denetçiliği Kurumu, “Görev alanına girmediği” iddiasıyla Tanal’ın başvurusunu YSK’ya yönlendirdi. Başkan Sadi Güven Başkanlığı’nda toplanan YSK da “Cumhurbaşkanı’nın faaliyetlerini denetleme yetkimiz yok” diyerek oybirliğiyle Tanal’ın başvurusunu reddetti. CHP’li Tanal, bu sefer ise Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuruda bulundu. Tanal, AYM’ye sunduğu dilekçesinde, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın söylem ve eylemlerinin Anayasaya aykırılık teşkil ettiğine vurgu yaptı. AYM’nin Tanal’ın başvurusuyla ilgili alacağı karar merak ediliyor.

TANAL KANUNU HATIRLATARAK KAMU DENETÇİLİĞİ’Nİ GÖREVE ÇAĞIRDI

CHP İstanbul Milletvekili Avukat Mahmut Tanal, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yerel seçim sürecine ilişkin söylemlerinin, çalışmalarının ve AKP’nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Binali Yıldırım lehine yürüttüğü seçim kampanyası ile yaptığı mitinglerin, Anayasaya ve Cumhurbaşkanlığı yeminine aykırı olduğunun tespiti yönünde tavsiye niteliğinde karar alınması talebiyle Kamu Denetçiliği Kurumu’na (Ombudsmanlık) başvurmuştu. 
Dilekçesinde, 6328 sayılı Kamu Denetçiliği Kurumu Kanunu kapsamında Ombudsmanlık’ın, her devlet kurumu, kuruluşu ve kişisi ile ilgili işlem yapma hak ve yetkisine sahip olduğunu belirten Tanal, “Şu halde sayın denetim kurumunun Cumhurbaşkanı’nın eylem ve işlemlerini denetimden geçirmesi gerekmektedir” şeklinde talebini dile getirmişti. 

KAMU DENETÇİLİĞİ: GÖREV ALANIMA GİRMİYOR, YSK BAKSIN 
CHP’li Tanal’ın talebini değerlendiren Kamu Denetçiliği Kurumu, “başvurunun kurumun görev alanına girmediğini”, Cumhurbaşkanı’nın eylem ve işlemlerini denetimden geçirerek tavsiye niteliğinde karar alma yetkisinin bulunmadığını savundu. Kamu Denetçiliği Kurumu, aldığı kararı, Tanal’ın başvuru konusuyla birlikte takdir ve değerlendirilmesi için Yüksek Seçim Kurulu Başkanlığı’na tebliğine karar verdi. 


YSK: CUMHURBAŞKANININ FAALİYETLERİNİ DENETLEME YETKİMİZ YOK
YSK, Kamu Denetçiliği Kurumu tarafından kendisine ulaştırılan CHP’li Tanal’ın başvurusunu değerlendirmek üzere geçtiğimiz hafta toplandı. YSK Başkanı Sadi Güven başkanlığında 11 üyenin katılımıyla gerçekleşen toplantıda, “YSK’nın Cumhurbaşkanı’nın faaliyetlerini denetleme yetkisi bulunmadığı” gerekçesiyle, “Yapılacak bir işlem bulunmadığına” oybirliğiyle karar verildi. 

YSK’nın kararında aynen şöyle denildi: “Kurulumuzca yapılan değerlendirme neticesinde; 298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun’un 49 ilâ 66. maddelerinde  seçim propagandasının usul ve esasları düzenlenmiş olup, bu maddelerdeki düzenlemeler siyasi parti ve adaylara yönelik olduğu gibi, anılan Kanunda ve diğer seçim kanunlarında Yüksek Seçim Kurulunun Cumhurbaşkanının faaliyetlerini denetleme yetkisi bulunmadığından, yapılacak bir işlem bulunmadığına karar verilmesi gerekmiştir.” 

TANAL SON ÇARE AYM’YE BAŞVURDU 
CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, Kamu Denetçiliği Kurumu ve YSK’nın “Görev alanımıza girmiyor”, “Cumhurbaşkanı’nın faaliyetlerini denetleme yetkimiz yok” diyerek başvurusuna olumsuz cevap vermesinin ardından Anayasa Mahkemesi’nin kapısını çaldı. Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuruda bulunan Tanal, dilekçesinde, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın söylem ve eylemlerinin Anayasaya aykırılık teşkil ettiğinin altını çizdi. Anayasa Mahkemesi’nin Tanal’ın başvurusuna ilişkin nasıl bir karar alacağı merakla bekleniyor.

 


Yorumlar (0)