İŞKUR'un belediyelere işçi alımındaki ayrımcı tutumu Meclis gündeminde

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, İŞKUR’un Toplum Yararına Çalışma Programı (TYP) kapsamında Ocak ayında Eskişehir’de belediyelerde çalışmak üzere alınan işçi kontenjanlarında ayrımcılık yapıldığını belirterek, duruma tepki gösterdi. Çakırözer, Tepebaşı, Mahmudiye ve Han Belediyelerine alınan işçi sayısının nüfusa oranla arttırılmasını istedi.

Vekil Haberleri 04.01.2019, 11:49 04.01.2019, 11:49
İŞKUR'un belediyelere işçi alımındaki ayrımcı tutumu Meclis gündeminde

İşçilerinin hakkaniyetsiz bir şekilde, kura çekilmeden işe yerleştirilmesini de eleştirilen Çakırözer, konuyu Meclis gündemine taşıdı. Çakırözer Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’un yanıtlaması talebiyle verdiği soru önergesinde, “Mahmudiye ve Han Belediyelerimizde çalışmaya başlayan işçiler notersiz, kurasız, İŞKUR’un kendi istediği kişiler arasından tercih edildi. Geçmişte işçiler kura ile alınırken şimdi doğrudan İŞKUR üzerinden gönderildi. İşinin, aşının derdinde olan bu insanlar siyasete alet edilmemelidir. Bu uygulama adil bir uygulama mıdır? CHP’li diye belediyeler, ilçe halklarını cezalandırmaktan artık vazgeçin” dedi.

CHPLİ BELEDİYE DİYE İNSANLAR CEZALANDIRILIYOR

İŞKUR Toplum Yararına Çalışma Programı (TYP) kapsamında Ocak ayında Eskişehir’deki 14 belediyeye altı aylık çalışma süresi için işçi alımı gerçekleştirdi. İşçi alımı sırasında CHP’li  Han ve Mahmudiye Belediyelerine 20’şer kontenjan ayrılırken AKP’li İnönü, Sarıcakaya, Mihalgazi, Mihallıçcık, Sivrihisar, Beylikova, Seyitgazi, Alpu, Günyüzü ve Çifteler ilçelerine 40 ve üzeri kontenjan ayrıldığını belirten Çakırözer, belediyeler arası kontenjan dağılımında ve işçilerin seçiminde adaletsizlik yapıldığını söyleyerek, tepki gösterdi. Konuyu Meclis gündemine taşıyan Çakırözer, “Bu kara kışta insanlarımızın kısa zamanlı da olsa bir işe kavuşması hepimizi sevindirmiştir. Ancak işçi kontenjanları belediyelerin nüfuslarına aynı oranla yapılmamıştır. Daha önce yine aynı program kapsamında Mahmudiye Belediyemize 40 kontenjan ayrılırken bu dönem bu sayı 20 olmuştur. Yine aynı şekilde Tepebaşı ve Han belediyelirimize ayrılan kontenjan da nüfusla aynı oranda değildir. Bu sayılar arttırılmalıdır” dedi.

İŞÇİ ALIMINDA KRİTER NE?

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’un yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren Çakırözer,  “İlçeler ve nüfus dağılımları ortadayken, ilçe belediyelerine alınan işçi kontenjanları dağılımındaki temel kriter nedir? En düşük kontenjanların CHP’li iki belediye olan Mahmudiye ve Han olması tesadüf müdür? Yoksa o ilçelerdeki belediye başkanlarına ve ilçede yaşayan yurttaşlarımıza verilmekte olan bir ceza mıdır?” diye sordu.

İŞÇİ ALIMI ADİL YAPILDI MI?

İşçi alımları yapılırken herhangi bir kura seçimi yapılmadığına da dikkat çeken Çakırözer, “Belediyelere ayrılan kontenjanlardan işçilerin dağılımının objektif olarak yapılmadığı ileri sürülmektedir.  Belediyeler için ayrılan kontenjanlara yerleştirilen işçilerin seçimi nasıl yapılmıştır? Mahmudiye Belediyemizde çalışmak için başvuran 94 kişiden 20 kişi seçilmiştir. İşe alınan 20 kişi nasıl belirlenmiştir? Cumhuriyet Halk Partili başkanlarca yönetilen Mahmudiye ve Han belediyelerimizde ayrılan kontenjanlara yerleştirilen işçilerin noter huzurunda, kurasız bir şekilde yapılmasının gerekçesi nedir? Yerlerin belirlenmesi konusunda İŞKUR İl Müdürlüğümüz üzerinde siyasi baskı mı yapılmaktadır?” diye sordu.

AYNI NÜFUSLU BELEDİYELERE AYNI ORANDA İŞÇİ ALINMADI

Nüfus olarak birbirine yakın olan Mihalıççık, Beylikova Belediyelerinde 40 ile 50 kişilik kontenjan ayrılırken, ikisiyle aynı nüfusa sahip Mahmudiye Belediyemize 20 kontenjan ayrıldığını da hatırlatan Çakırözer, Bakan Zümrüt’e şu soruları yöneltti:

“Bu uygulama adaletsiz ve hakkaniyetsiz bir uygulama değil midir? 20 bin nüfuslu Sivrihisar Belediyemizde 55 işçi alımı yapılırken, 340 bin nüfuslu Tepebaşı Belediyemizde de 55 işçi alımı yapılmaktadır. Bunun gerekçesi nedir? Tepebaşı Belediyemize nüfusu oranında işçi alımı yapılması gerekmez mi?”

ÖNCEKI YILLARDA DA AYNISI YAPILDI

Böyle bir ayrımcılık yapılmasının hem Eskişehir hem de o ilçelerdeki insanlar için büyük ayıp ve adaletsizlik yarattığını belirten Çakırözer, “Böyle bir ayrımcılık yapılması çok büyük ayıptır. Adaletsizliktir, vicdansızlıktır. Mahmudiye ve Han Belediyelerimizde İŞKUR tarafından ayrılan kontenjan 20 iken AKP’li diğer ilçe belediyelerine 40 ve üstü kontenjan ayrıldı. Bunun mantığı belli, o ilçelerde başkanlar CHP’li diye cezalandırılıyor.  CHP’li diye bu ilçelerimizde yaşayan insanları ve o insanların ailelerini cezalandırmak. Önceki yıllarda da aynı uygulamalara tanık olduk. Böyle büyük haksızlık, vicdansızlık, adaletsizlik olmaz. Seçimlere kısa bir süre kala yapılan bu uygulama büyük haksızlıktır” dedi.

 

Yorumlar (0)