'İş Bankası'nın 7 milyar TL'lik karı, AKP'nin iştahını kabartıyor'

Yarkadaş: "AKP, İŞ BANKASI'nı hazineye devrederek hem devasa bütçeyi kontrol etmek, hem de cumhuriyetin ekonomi modelini sıfırlamak istiyor."

Vekil Haberleri 13.02.2019, 14:06 13.02.2019, 14:06
'İş Bankası'nın 7 milyar TL'lik karı, AKP'nin iştahını kabartıyor'

HALK TV'de yayımlanan Şimdiki Zaman adlı programa katılarak Gürkan Hacır'ın sorularını yanıtlayan CHP 26. Dönem Milletvekili Barış Yarkadaş, İş Bankası'na neden el konulmaya çalışıldığını anlattı.

 

Yarkadaş özetle şunları söyledi:

 

"AKP her seçim öncesi, mutlaka bir kutuplaşma malzemesi arıyor. Şimdi de İş Bankası üzerinden AKP tabanını kutuplaştırmaya, ‘Bakın Cumhuriyet Halk Partisi, İş Bankası’ndan para alıyor, İş Bankası’nın karını alıyor, İş Bankası’nı yağmalıyorlar’ yalanıyla kendi tabanına bir şeyler söylemek ve Atatürk’ün mirası üzerinden bir tartışma başlatmak istiyor. Hisseleri kendileri kontrol etmek istiyorlar. 

 

Aslında Cumhuriyet Halk Partisi’ne Mustafa Kemal Atatürk’ün bıraktığı ve denetlemekle yükümlü olduğu %28’lik hisseyi AKP bizzat kendisi yönetmek istiyor. 

 

Çünkü bu % 28’lik hisseyi hazineye devrettikleri taktirde İş Bankası’nın bugün 30 milyar TL’lik değerini Varlık Fonu’nun içine katıp, Varlık Fonu’nu güçlü hale getirmek, buradan da yeni borçlandırmaların önünü açmak istiyorlar. 

 

Tabii en nihayetinde anladığım kadarıyla bankayı bir yasal değişiklik yaparak tüm miras hukukunu, medeni hukuku ayaklar altına alarak, özel hükümleri ortadan kaldırarak satmak istiyorlar.

 

Bir kere izleyicilerimizin şunu bilmesi lazım. Bizi çok sayıda AKP’ye oy veren yurttaşımız izliyor. Son yapılan araştırmaya göre de AKP’ye oy verenlerin % 10’undan daha fazlasının düzenli olarak HALK TV izlediğini biliyoruz. O yüzden AKP’nin ürettiği yalanlara karşı doğruyu anlatmak lazım. 

 

Cumhuriyet Halk Partisi, İş Bankası hisselerinin %28’ini denetliyor. Atatürk’ün, Cumhuriyet Halk Partisi’nin denetimine emanet ettiği hisselerden alınan kar ise Cumhuriyet Halk Partisi’ne değil, Türk Tarih Kurumu ile Türk Dil Kurumu’na gidiyor. 

 

İş Bankası niye önemli? İş Bankası dünyanın en büyük 75. Bankası. İştirakleri ve munzam sandığıyla AKP’nin iştahını kabartan önemli bir yatırım merkezi. Burada çalışanların maaşlarından kesilen bir birikim var ve bu birikim İş Bankası çalışanlarına her yıl sonu kar payı olarak dağıtılıyor ve munzam sandığı Türkiye’nin şu andaki en önemli para kaynaklarından biri... Buraya da el koymak ve bu parayı kendi yandaşlarına hazine aracılığıyla dağıtmak istiyorlar.

 

Şimdi İş Bankası’nın 30 milyar TL’lik bir değeri, 50 milyar TL’lik de öz kaynak büyüklüğü var. İş Bankası, 2018 yılında tam 7 milyar Lira kar etmiş. Halk Bankası, Ziraat Bankası ve Vakıfbank gibi kurumlar 2018 yılında yaklaşık 3 milyar TL’lik gibi ‘görev zararı’ ilan etmişken, İş Bankası tam 7 milyar TL kar ediyor. İş Bankası, 2017’ye göre aktif büyüklüğünü %15 arttırıyor. Şu an İş Bankası’nın kasasında 245 milyar TL’lik bir mevduat var ve İş Bankası 2018 yılında Türk ekonomisine 352 milyar Liralık bir katkı sağlamış. 

 

AKP’nin gözü, bu özetlediğim tablodaki rakamlarda. İştahı kabarıyor AKP’nin. Bir düşünüyorlar: ‘’Aman Allah’ım, şu an 245 milyar Lira mevduat var kasasında. Aktif büyüklüğü 50 milyar Lira. Bankanı değeri 30 milyar Lira. Dünya bankaları arasında 75. Sırada. Muzzam sandığı inanılmaz bir para var. İştirakleri Türkiye’nin en önemli yatırımı…’’ Bunu ortadan kaldırmak istiyorlar ama bir yandan da ideolojik hesaplaşmayla aslında cumhuriyetin ekonomi modelini tasfiye etmek istiyorlar. 

 

İşte sizin anladığınız ekonomi yönetimi budur... Mustafa Kemal Atatürk’ün ortaya koyduğu eser ortada... Siz ise en fazla çadır kurar, patlıcan biber satarsınız.. Sizin vizyonunuz işte bu kadardır. Sen Kadıköy Meydanı’na çadır kurar, patlıcan biber satarsın. Mustafa Kemal Atatürk, İş Bankası’nı kurar; cumhuriyetin ekonomi modelini ortaya koyar."

Yorumlar (0)