"İADE EDİLEN MEYVE SEBZE MECLİS GÜNDEMİNDE"

CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, son günlerde iade edilen tarım ürünlerini meclis gündemine taşıdı. Sağlığa zararlı olduğu gerekçesiyle iade edilen tarım ürünlerine ilişkin TBMM Başkanlığına Meclis Araştırması önergesi sundu.

Vekil Haberleri 21.05.2019, 15:09
"İADE EDİLEN MEYVE SEBZE MECLİS GÜNDEMİNDE"

Tekirdağ milletvekili Candan Yüceer,Son yıllarda yapılan ihracatın düştüğünü bunun yanı sıra ihraç edilen birçok tarım ürününün de sağlığa zararlı oldukları gerekçesiyle gümrüklerden geri döndüğünü belirterek konuyla ilgili araştırma komisyonu kurulmasını talep etti.

GERİ GÖNDERİLEN DOMATESLERE NE OLDU?

Önergesinde Yüceer, ihraç edilip iade edilen ürünlerle ilgili kamuoyunun aydınlatılmadığını belirtti. Yüceer, “birçok tarım ürünü de sağlığa zararlı oldukları gerekçesiyle gümrüklerden geri dönmüştür. İhraç edilip iade edilen ürünlerin akıbetine dair kamuoyu aydınlatılmamaktadır. Bu durum kamuoyunda iade edilen ürünlerin iç piyasada satışa sunulduğuna dair şüpheler oluşmuştur.” dedi.

Yüceer yapılan analizlere dikkat çekerek, “Yurt dışına gönderilen ürünlerin gümrük kapılarından geri dönmesi ülkemizde yapılan analizlerin yetersiz olduğunu göstermektedir. Ülkemizden herhangi bir bulguya rastlanmadığı için yurt dışına gönderilen ürünler yurt dışı gümrüklerde zararlı tespiti sebebiyle iade edilmektedir. Analizler ve denetimler bu derecede yetersiz iken iç piyasaya sürülen ürünlerin sağlık kriterlerini karşıladığından emin olmak mümkün değildir.” dedi.

Yüceer iade edilen ürünlere ne olduğunun da bilinmediğinin altını çizdi. Yüceer önergesinde, “İhraç edilip iade edilen ürünlerin akıbetine dair kamuoyu aydınlatılmamaktadır. Kamuoyunda iade edilen ürünlerin iç piyasada satışa sunulduğuna dair şüpheler oluşmuştur. Geçtiğimiz aylarda iade edilen ürünlerin tanzim satış noktalarında satışa sürüldüğüne dair çok sayıda iddia ortaya atılmıştır. Tüm bunlara rağmen yetkililerce bir açıklama yapılmamış, iç piyasaya sürülen ürünlerin sağlık kriterlerine uygun olduğuna dair bir veri paylaşılmamıştır” dedi.

HER GEÇEN GÜN İHRACATIMIZ AZALIYOR

TBMM Başkanlığına sunduğu önergesinde ihracat rakamlarına da değinen Yüceer, “. Türkiye yaş meyve sebze ihracatçı birlikleri istatistiklerine göre 2018 yılı Nisan ayında 278 bin ton olan yaş sebze meyve ihracatımız, 2019 yılı Nisan ayında 182 bin tona düşmüştür. Bir yıl içinde yılın aynı dönemine göre yüzde 34 düşüş yaşanmıştır.” dedi. Yüceer, tarım ürünü ihracatımızın her geçen gün azaldığını ifade etti.

CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, Tarım ve Orman Bakanlığının bu duruma ilişkin bir yol haritasının olmadığını vurguladı. Yüceer, “Orman Bakanlığının bu durumun önlenmesi amacıyla yol haritasının olup olmadığı bilinmemektedir, kamuoyuna bir açıklama yapılmamıştır. İhracat gelirlerimizin düşmemesi için yeni ticaret sahaları ile ilgili çalışmalar yapılmalıdır. İhracat gelirlerimizin düşmesi, pazar çeşitliliği bağlamında araştırma geliştirme çalışmaları yapılmasını elzem hale getirmiştir.” dedi.

ANALİZLER YETERSİZ

CHP’li Yüceer, yurt dışına gönderilen tarım ürünlerinin yurt dışı gümrüklerde sağlığa zararlı tespit edildiğinin altını çizerek, “Ülkemizden herhangi bir bulguya rastlanmadığı için yurt dışına gönderilen ürünler yurt dışı gümrüklerde zararlı tespiti sebebiyle iade edilmektedir. Analizler ve denetimler bu derecede yetersiz iken iç piyasaya sürülen ürünlerin sağlık kriterlerini karşıladığından emin olmak mümkün değildir.” dedi.

Yurt içinde piyasada olan ürünlerin de etkin bir biçimde denetime tabi olması gerektiğini belirten Yüceer, “Çıkan haberler tarım ürünlerine ilişkin kamuoyunda endişelere sebep olmuştur. İnsan sağlığına zararlı olduğu gerekçesiyle iade edilen tarım ürünlerinin imha edilip edilmediğine dair kamuoyu aydınlatılmalıdır. Tarım ürünlerinin etkin bir şekilde analizinin yapılmasını sağlanmalıdır. “ dedi.

Yorumlar (0)