banner773

Hormon içerikli ürünlere denetim

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in soru önergelerine yanıt veren Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sporcuların kullandığı hormon içerikli ürünlerin denetiminin yapıldığını, bu ürünleri reçetesiz satan eczanelere gerekli cezai işlemlerin uygulandığını açıkladı.

Vekil Haberleri 27.11.2018, 09:31 27.11.2018, 09:31
Hormon içerikli ürünlere denetim

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Sağlık Bakanlığının 2019 yılı bütçesinin görüşüldüğü Plan ve Bütçe Komisyonunda, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya çeşitli sorular yöneltmişti. Gürer, hormon içerikli ilaçların karaciğerlere verdiği zarar, hayvanlardan insanlara geçen hastalıklar, atama bekleyen sağlık görevlileri, sağlık alanında yaşanan sorunları gündeme getirmişti. 

 

CHP Milletvekili Gürer’in sorularına Sağlık Bakanı Fahrettin Koca imzasıyla yazılı yanıtlar geldi. 

 

Bakan Koca, sporcuların kullandığı hormon içerikli ilaçlarla ilgili olarak, bu ilaçların toptan satışının yasak olduğunu belirterek, bu konuda 81 ilde denetimler yapıldığını belirtti. Bakan Koca, “Ülkemizde acil sağlık hizmeti ihtiyacı olan turistlere verilen sağlık hizmetinde fatura şahıslara değil taşınan hastaneye kesilmekte olup, hastane faturasına eklenmektedir.

 

Sporcuların kullandığı hormon içerikli ürünler (Tamoxifen, Nolvadex Film Tablet) ilaçlar için denetim/inceleme yapılmıştır. Başta Ankara, İstanbul ve İzmir olmak üzere 81 ilde eczanelerde İlaç Takip Sistemi kayıtlarına göre stoklarda bulunması gereken ilaç sayıları ile eczanedeki mevcut ilaç sayıları karşılaştırılmak suretiyle inceleme yapılmıştır. Yapılan incelemeler sonucunda toptan satış işlemi tespit edilenler hakkında idari para cezası uygulanmıştır. 6197 sayılı Eczacılar ve Eczaneler Hakkında Kanun'un 24. maddesi gereğince ilaçların eczanelerden toptan satışı yasaktır. Tespiti durumunda il sağlık müdürlüklerince idari para cezası uygulanmaktadır. Eczanelerden reçetesiz ilaç satışı 1262 sayılı İspençiyari ve Tıbbi Müstahzarlar Kanunu'nun l'incimaddesi gereğince yasak olup, aynı Kanun'un 20'nci maddesine istinaden il sağlık müdürlüklerince idari para cezası verilmektedir” açıklamasında bulundu. 

 

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, özellikle gençler tarafından vücut geliştirme, kas yapma isteği ile kullanılan ilaçların doğrudan karaciğere olumsuz etkisinin yanında bedene de ciddi zararlar verdiğinin uzmanlarca ifade edildiğini, bu bağlamda denetimlerin daha sıklaştırılıp gençlerinde bu bağlamsa uyarılmasının devam ettirilmesinin şart olduğunu söyledi. Gürer, “Ülkemizde mevzuatların olması önemlidir fakat ygulamada takibinin sağlanması daha çok önemlidir” dedi.

Yorumlar (0)