HGS cezaları Meclis gündeminde

CHP İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır, HGS bakiyesinde ücret olmasına karşın, ücretin bakiyeden düşmeyerek sürücülere kesilen cezaları Meclis gündemine taşıdı.

Vekil Haberleri 04.10.2018, 10:54 04.10.2018, 10:54
HGS cezaları Meclis gündeminde
Usulsüzce kesilen cezaların çok sayıda vatandaşı mağdur ettiğini belirten Sındır, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turan’a yanıtlaması istemiyle bir soru önergesi verdi ve “yaşanan mağduriyetler giderilmeli, usulsüz cezalar silinmeli” dedi
 
“MAĞDURİYETLER GİDERİLMELİ VE USULSÜZ CEZALAR SİLİNMELİ”
Trafik sıkışıklığının ve bekleme sorunlarının önüne geçilmesi amacıyla hayata geçirilen HGS’nin beraberinde başka sıkıntıları da meydana getirdiğini belirten Sındır, “Bir çok yurttaşımızdan bu konuda şikayet aldık. Vatandaşlarımız HGS bakiyelerinde ücret olmasına karşın, ücretin bakiyeden düşmeyerek kendilerine ceza tebliğ edildiğini söyledi. Yaşanılan mağduriyetler sürücüleri isyan ettiriyor. Yaşadıkları haksızlık karşısında mahkemenin yolunu tutan vatandaşlarımız var. Ulaştırma ve Altyapı bakanlığı ivedilikle bir çalışma yaparak yaşanan mağduriyetler giderilmeli ve usulsüz cezalar silinmeli” dedi. 
 
“SİSTEMİN DENETİMİ VE KONTROLÜ ELDEN BIRAKILMAMALI”
Sistemden kaynaklanan arızalar nedeniyle cezai işlem uygulanan araç sayısını Turan’a soran Sındır, sözlerini şöyle sonlandırdı: “Sistemden kaynaklanan arızalar nedeniyle bakiyesinden ücret tahsil edilmeyen ve bu sebepten dolayı cezai işlem uygulanan araç sayısı nedir? Vatandaşlarımızın hayatını kolaylaştırmak adına kurulan ve ne kadar mükemmel olursa olsun teknolojilerin zaman zaman kesintiye uğrayabileceği, hata yapabileceği unutulmamalı. Sistemi kurdum tamam deyip, denetim ve kontrol elden bırakılmamalı. HGS etiketleri hatalı basılabilir, radyo frekansı ile araçları tanımlama, okuma sistemi yetersiz kalabilir ve benzeri hatalar nedeniyle vatandaşlarımız mağdur edilebilir.”
 
Sındır, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turan’a yanıtlaması istemiyle TBMM’ye verdiği önergede şu soruları yöneltti:
 
1.      Ülkemizde hangi güzergahlarda ne kadar ücretli otoyol vardır? Bu otoyolların güzergahlar bazında geçiş ücretleri nedir? Son beş yıl içerisinde geçiş ücretlerindeki fiyat artış oranları nedir?
2.      Ülkemizde bulunan otoyollardan aylık geçiş sayıları ne kadardır? Bu geçişlerin ne kadarı ihlalle geçiştir?
3.      İhlaller karşılığında kesilen ceza tutarı ne kadardır? Bu cezaların ne kadarı tahsil edilmiştir? Ne kadar kişi Hükümetinizin çıkarmış olduğu ceza indiriminden faydalanmıştır?
4.      Önergenin verildiği tarih itibariyle tahsil edilmemiş köprü, otoyol, tünel vb. geçiş ücretleri ne kadardır?
5.      Otoyol geçişlerindeki aylık bazlı araçların türleri (otomobil, minibüs, otobüs, kamyon, kamyonet ve tır bazında) nedir? Hangi otoyol güzergahlarında bu tür araçlardan ne kadar ücret tahsil edilmektedir?
6.      İhlalle geçişlerin ne kadarı otomobillere, minibüslere, otobüslere, kamyonlara, kamyonetlere ve tırlara aittir? Bu ihlalle geçişlerin araçların türleri bazında ceza tutarı nedir?
7.      Sistemden kaynaklanan arızalar nedeniyle bakiyesinden ücret tahsil edilmeyen, geçiş ihlali olan ve/veya cezai işlem uygulanan araç sayısı nedir? Sistemden kaynaklı arızalar nedeniyle yapılan itiraz sayısı nedir? Bu itirazların kaçı için işlem yapılmıştır? Yapılan işlemler nelerdir? Bu itirazların kaçı kabul edilmiş ve ceza durumları iptal edilmiştir?
8.      Önergenin verildiği tarih itibariyle, Köprü, otoyol, tünel gibi ücretli geçişlerden geçmediği halde aracına cezai işlem uygulanan araç sayısı nedir? Ücretli geçişlerden geçmediğini beyan eden kişiler hakkında yapılan işlem nedir? Kaçının başvurusu kabul edilmiş ve ceza durumları iptal edilmiştir?

Yorumlar (0)