HDP'Lİ MURAT ÇEPNİ'DEN İZFAŞ SORUSU

İzmir’in merkezinde yer alan, tarihsel ve kültürel önemi bulunan en büyük kamusal yeşil alan olan Kültürpark içindeki  İZFAŞ (İzmir Fuarcılık Hizmetleri Kültür ve Sanat Etkinlikleri A.Ş.) binası, 12-09-2018 tarihinde İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi kararıyla 3 yıl süre ile Ses Sağlık Eğitim ve Spor Vakfı'na ait yeni kurulan Özel İzmir Tınaztepe Üniversitesi'nin kullanımına bedelsiz olarak tahsis edilmiştir.

Vekil Haberleri 10.10.2018, 11:41 10.10.2018, 11:41
HDP'Lİ MURAT ÇEPNİ'DEN  İZFAŞ SORUSU

 

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

 

Aşağıdaki sorularımın İçişleri Bakanı Sayın Süleyman SOYLU tarafından Anayasa’nın 98’inci ve İçtüzük ’ün 96’ıncı ve 99’uncu Maddeleri gereğince yazılı olarak yanıtlanmasını arz ederim.

 

                                                                                                                      Murat ÇEPNİ

                                                                                                                      İzmir Milletvekili

 

İzmir’in merkezinde yer alan, tarihsel ve kültürel önemi bulunan en büyük kamusal yeşil alan olan Kültürpark içindeki  İZFAŞ (İzmir Fuarcılık Hizmetleri Kültür ve Sanat Etkinlikleri A.Ş.) binası, 12-09-2018 tarihinde İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi kararıyla 3 yıl süre ile Ses Sağlık Eğitim ve Spor Vakfı'na ait yeni kurulan Özel İzmir Tınaztepe Üniversitesi'nin kullanımına bedelsiz olarak tahsis edilmiştir.  Bedelsiz tahsis, kamuoyunda büyük tepkilere neden olmuştur. Kültürpark’ın, özel bir işletmenin kullanımına tahsil edilmesini kabul edilemez olarak değerlendiren sivil toplum kuruluşları tarafından tahsisin iptali talep edilmiştir. Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür ve Tabiat Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü 2.Derece Doğal Sit alanı olan park için önerilen revizyon projesini de İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından Koruma Amaçlı İmar Planı yapılmadığından dolayı onaylamamıştır.

Bu bağlamda;

  1. İzmir halkına ait kamusal alanda bulunan bir taşınmazın,  kar amacı güden ticari bir işletme olarak de değerlendirilebilecek,   Özel İzmir Tınaztepe Üniversitesine bedelsiz olarak  tahsis edilmesinin sebebi nedir?  Bu karar hangi gerekçelerle verilmiştir? Halkın bilgisi dahilinde mi tahsis edilmiştir?
  2. Doğal ve tarihi yapısı göz ardı edilerek, kamusal kullanımdan uzaklaştırılmakta olan Kültürpark’daki İZFAŞ binasının yürürlükteki imar planında kullanım alanları nelerdir? Üniversitenin kullanımı imar planına uygun mudur?
  3. Gaziemir’de yapılan yeni fuar alanına taşınan İZFAŞ Müdürlüğü yerine boşalan binaya geçtiğimiz aylarda Büyükşehir Belediyesi’nin Kültürpark Müdürlüğü, Akdeniz Akademisi ve Kültür Daire Başkanlığı taşınmıştır. Kültür ve Sanat Dairesi Başkanlığı'na bağlı 3 müdürlüğün tekrar taşınacakları yer neresidir? Birimlerin tekrar taşınmasının kamuya maliyeti ne kadardır? Taşınmanın kamu zararı oluşturacağını düşünmüyor musunuz?
  4. Özel üniversiteye tahsis edilen İZFAŞ eski binasında devam eden tadilat ne zaman ihale edilmiştir?  Tadilat için şimdiye kadar ne kadar para harcanmıştır? Binaya yeni takılan klimaların bedelini kim ödemiştir?
  5. Kültürpark, İzmir'in merkezinde yer alan en büyük kamusal yeşil alandır. Ekolojik açıdan kültürel ve tarihi özellikleri açısından da özenle kullanımı gerekir.  Önceki yıllarda Kültürpark içerisinde yer alan tarihi binayı bilim müzesi yapma tasarıları vardı. Bunu hayata geçirmeyi, halkın yararına müzeye dönüştürmeyi neden düşünmediniz?  Park içerisindeki binanın özel üniversiteye tahsisi, halkın Kültürpark’dan yararlanma hakkını kısıtlayacak mıdır?
  6. Kültürpark’ın Koruma Amaçlı İmar Planı çıkartılacak mıdır? Bugüne kadar çıkartılmama gerekçesi nedir?
  7. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kullandığı kiralık bina var mıdır? Bu binaların belediyeye maliyetleri ne kadardır?
  8. İzmir Büyükşehir Belediye’sine ait kaç taşınmaz bedelsiz olarak, başka kurum ve kuruluşların kullanımına verilmiştir?

 

 

Yorumlar (0)