HDP Milletvekili Kerestecioğlu, Nadira Kadirova'nın ölümünü sordu

Kerestecioğlu, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül tarafından yanıtlanması istemiyle soru önergesi önergesi verdi.

Vekil Haberleri 02.10.2019, 17:00
HDP Milletvekili Kerestecioğlu, Nadira Kadirova'nın ölümünü sordu

HDP Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, AKP Milletvekili Şirin Ünal'ın evinde şüpheli bir şekilde yaşamını yitiren edilen 23 yaşındaki Nadira Kadirova’yı Meclis gündemine taşıdı. Kerestecioğlu, Kadirova'nın ölümündeki şüpheler ve soruşturmadaki usulsüzlüklerle ilgili Adalet Bakanı Abdulhamit Gül tarafından yanıtlanması istemiyle soru önergesi önergesi verdi. 

Önergede, savcılığın iddiaları araştırmak yerine; tanıklara, Nadira’nın fuhuş yapıp yapmadığını sormasının, kadın cinayeti davalarında sürekli tekerrür eden erkek egemen yaklaşımı bir kez gündeme getirdiği belirtildi. Ünal ailesinin kullanılan silahla ilgili çelişkili ifadelerinin basına yansıdığı hatırlatılan önergede şu ifadeler yer aldı:

“AK Parti İstanbul Milletvekili Şirin Ünal’ın Ankara’daki malikânesinde, Ünal’a ait silahtan çıkan kurşunla ölen ve intihar ettiği iddia edilen 23 yaşındaki çalışan, Nadira Kadirova’nın ölümüyle ilgili yürütülen soruşturmadaki usulsüzlüklerle ilgili iddialar kamuoyunun tepkisine neden olmuş, bu şüpheli ölümün araştırılması için #NadirayaNeOldu hastagiyle bir sosyal medya kampanyası başlatılmıştır.

Nadira Kadirova’nın Ankara Cumhuriyet Savcılığında 2 gün içerisinde otopsisi yapılmış, hızla bir Adli Tıp raporu hazırlanarak cenaze, Özbekistan’a gönderilmiştir. Üstelik cinayet iddialarının bulunduğu olayla ilgili açılan soruşturmada Nadira’nın işvereni konumunda bulunan, hakkında tacizle ilgili iddiaların gündeme getirildiği ve silahın sahibi olan Şirin Ünal’ın “şüpheli” durumunda olmadığı ortaya çıkmıştır. Nadira’nın abisi, Nadira’nın Şirin Ünal’ın cinsel tacizine uğradığını bir arkadaşına ağlayarak anlattığını ölümünden sonra öğrendiğini iddia etmekte; kardeşinin silah kullanmayı bilmediğini ve göğsündeki mermi izinin intiharı değil cinayeti işaret ettiğini öne sürmektedir. Ünal ailesinin ise kullanılan silahla ilgili de çelişkili ifadeleri basına yansımıştır.

Savcılığın bu iddiaları ve olayı araştırmak yerine; tanıklara Nadira’nın fuhuş yapıp yapmadığını sorması, kadın cinayeti davalarında sürekli tekerrür eden erkek egemen yaklaşımı bir kez daha gündeme getirmiş ve soruşturmanın yönünün değiştirilmeye çalışıldığına dair şüpheleri derinleştirmiştir. Şirin Ünal’ın iktidar partisi mensubu bir milletvekili olması sebebiyle siyasi gücünü kullanarak soruşturmanın gidişatını etkileyebileceği ortadadır. Daha önce de siyasi güç ve mevki sahibi kişilerin ve yakınlarının karıştığı suçların üzerinin örtülmesi, kamuoyunun adalete olan inancını derinden yaralamıştır. Bu nedenle, Türkiye’de Rabia Naz olayı ve çocuk ölümleri başta olmak üzere şüpheli ölümlerde etkin soruşturma yükümlülüğüne ilişkin ihlallerin, soruşturma ve kovuşturma aşamasındaki usulsüzlük ve cezasızlığın nedenlerinin araştırılması için bir komisyon kurulmuştur. Ne var ki, bir yandan Meclis’te şüpheli ölümlerle ilgili soruşturmalarda herhangi bir hileye ya da kanunsuz eyleme hoşgörü gösterilmesinin engellenmesi için çabalar sürerken, genç bir kadının ölümüyle ilgili yine usulüne uygun biçimde yürütülmeyen bu soruşturma, kamuoyunun vicdanını derinden yaralamaktadır."

 Bu bağlamda;

  1. Ailesi tarafından cinayet sonucu öldüğü iddia edilen Nadira’nın ölümü hakkında açılan soruşturma dosyasında Nadira’nın işvereni konumunda bulunan, hakkında tacizle ilgili iddiaların gündeme getirildiği ve silahın sahibi olan Şirin Ünal neden “şüpheli” durumunda değildir?
  2. Ateşli silahla yakın mesafe atışta, göğüste yanık ve barut izi olması gerekirken Nadira’nın göğsünde böyle bir ize rastlanmadığı iddia edilmekte, bu nedenle ölümün intihar değil cinayet sonucu gerçekleştiği öne sürülmektedir. Nadira’nın abisi Muhammed Kadirova’nın, evdeki kimseden swab örneği (ateşli silah artığı/eldeki kan ve barut izi) alınmadığı yönündeki iddiası doğru mudur?
  3. Ailesi Nadira’nın son günlüğünün, telefonunun ve dil öğrenmek için kullandığı ses kayıt cihazının kendilerine teslim edilmediğini ve evdeki kamera kayıtlarına henüz ulaşamadıklarını ifade etmektedirler. Soruşturmada deliller toplanırken usulsüzlük yapıldığına ilişkin iddialarla ilgili bir tespitiniz bulunmakta mıdır?
  4. Nadira’nın ölümüyle ilgili soruşturmada ihmal, usulsüzlük ve cezasızlıkla ilgili iddialar hakkında inceleme başlattınız mı?
  5. Kadirova’nın ailesinin, bir haftadır “korktuğu” için avukat tutmaktan kaçındığını ifade etmesi bile siyasi güç ve mevki sahibi bir kişi hakkında iddiaların gündeme geldiği bu ölümün titizlikle soruşturulması gerektiğini ortaya koymaktadır. Bu davanın usulüne uygun yürütülmesi için bir girişiminiz olacak mıdır?
  6. Şüpheli ölümlerde etkin soruşturma yükümlülüğüne ilişkin ihlallerin, soruşturma ve kovuşturma aşamasındaki usulsüzlük ve cezasızlığın nedenlerinin araştırılması için kurulan Meclis Araştırma Komisyonunun bu gibi olayların soruşturulmasında etkin bir rol üstlenebilmesi için ne gibi önlemler alınacaktır?”

Yorumlar (0)