HDP Mardin Mv. Tuma Çelik 31 Mart Yerel Seçimlerinde ve 23 Haziran (İBB) seçimlerinde yaşanan usulsüzlükleri Soylu’ya sordu

HDP Mardin Milletvekili Tuma Çelik 31 Mart Yerel Seçimlerinde ve 23 Haziran’da tekrarlanan İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) seçimlerinde yaşanan usulsüzlüklere ilişkin İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından cevaplanması istemiyle soru önergesi iletmiştir.

Vekil Haberleri 25.06.2019, 16:36
HDP Mardin Mv. Tuma Çelik 31 Mart Yerel Seçimlerinde ve 23 Haziran (İBB) seçimlerinde yaşanan usulsüzlükleri Soylu’ya sordu

31 Mart Yerel Seçimlerinde ve 23 Haziran’da tekrarlanan İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) seçimlerinde yaşanan usulsüzlükleri HDP Mardin Mv. Tuma Çelik Soylu’ya sordu

Seçimler özgür, şeffaf ve kanuna uygun bir ortamda gerçekleştiği sürece bir ülkenin demokratik olduğundan bahsedilebileceğini belirten HDP Mardin Milletvekili Tuma Çelik 31 Mart Yerel Seçimlerinde ve 23 Haziran’da tekrarlanan İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) seçimlerinde yaşanan usulsüzlüklere ilişkin soru önergesi iletmiştir.

Bakanlığınıza bağlı olan Emniyet Genel Müdürlüğü polislerinin, Halfeti’de, 142 belgesi olmadan oy kullandığından Bakanlığınızın haberi var mıdır?

31 Mart Yerel Seçimleri öncesinde özellikle belli il ve ilçelere seçmen taşınması ve 142 belgesiyle normalin üzerinde güvenlik görevlisinin oy kullanması dikkat çekmiştir. Ayrıca seçimlerden önce Mardin’de Midyat Kaymakamlığı’na bağlı bazı köylerde kaymakamın Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı üzerinden alınan maaş ve yardımları yurttaşların siyasi düşüncelerine göre keyfi şekilde engellediği/durdurduğu basına yansımıştır.

Bu gibi usulsüzlük ve ayrımcılığın yanı sıra, 31 Mart seçim gecesi Mardin’de Yeşilli Kaymakamı’nın İlçe Seçim Kurulu’na adeta baskın yaptığı ve yurttaşların gözü önünde ‘bu seçim sonuçlarında yanlışlık var, bunu Anadolu Ajansı’na zorla da olsa kabul ettireceğim’ şeklinde ifadeler kullandığı basına yansımıştır. Evrensel gazetesi, Şırnak’ta 4 Haziran 2018 Genel Seçimleri’nde 32 bin 259 olan kent merkezi seçmen sayısının 31 Mart Yerel Seçimleri’nde 40 bine yaklaştığını yazmıştır. Ayrıca, Şırnak’a binlerce kolluk görevlisinin seçmen kaydının taşındığı çeşitli basın yayın organlarında defalarca yer almıştır.

İnsan Hakları Derneği’nin 31 Mart Yerel Seçimler Ara Gözlem Raporu’nda belirtildiği üzere; ‘özellikle Kürt seçmenin yoğun olduğu yerlerdeki oy kullanılan okul çevresinde aşırı güvenlik önlemi olduğu, uzun namlulu özel harekât polislerinin görevlendirildiği, Van’ın Erçiş ilçesindeki bir okula polis baskını yapıldığı ve HDP’li 2 sandık görevlisinin gözaltına alındığı, Şanlıurfa’nın Halfeti ilçesinde Mersin ilinden geldiği belirtilen çok sayıda polisin 142 belgesi olmadan oy kullandığı tespit edilmiştir’ ifadelerine yer verilmiştir.

‘İstanbul için çalışma yapmak israf değildir’

23 Haziran’da tekrarlanan İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) seçim sürecinde ise belediyeye atanan kayyımın seçimlerde propaganda yaparak ‘İstanbul için çalışma yapmak israf değildir’ şeklinde billboard reklamı verdiği gözlemlenmiştir. Bilindiği üzere israfa karşın seçim propagandası sürdüren bir aday mevcutken, kayyımın buna karşılık cevap verir nitelikte propaganda yapması tartışma yaratmaktadır.

 

Çelik’in İçişleri Bakanı Soylu’ya ilettii sorular aşağıdaki gibidir;

1)      Bakanlığınızın yukarıda bahsi geçen baskı ve usulsüzlüklerden haberi var mıdır? Varsa şayet kendisine bağlı olan kolluk güçlerini ve kaymakamları neden engellememiştir?

2)      Bakanlığınıza bağlı olarak görev yapan kaymakamların seçimlere ve İlçe Seçim Kurulları’na müdahale etme yetkisi olmadığına göre, Yeşilli Kaymakamı’nın sarf ettiği sözler hukuken neye tekabül etmektedir?

3)      Midyat Kaymakamı’nın, kaymakamlığa bağlı belli köylerde Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı üzerinden alınan maaş veya yardımları engelleme ve/ya durdurmasının sebebi nedir?

4)      31 Mart’ta, ülke genelinde ve bölgedeki il ve ilçelerde kaç polis, jandarma görev yapmıştır?

5)      Bakanlığınıza bağlı kolluk güçlerinin yüksek sayıda ve silahlarla okul etraflarında yer alması halkı endişeye sürüklemez mi?

6)      Özel harekât polisleri ve uzun namlulu silahların seçimlerle hukuken ne gibi bir bağı vardır?

7)      Bakanlığınıza bağlı olan Emniyet Genel Müdürlüğü polislerinin, Halfeti’de, 142 belgesi olmadan oy kullandığından Bakanlığınızın haberi var mıdır?

8)      Van’ın Erciş ilçesinde polislerin okula baskın yapması ve 2 sandık görevlisinin gözaltına alınması emri kim tarafından verilmiştir?

9)      Bakanlığınız, 23 Haziran’da tekrarlanan İBB seçiminde atanan kayyımın billboardlara reklam verdiğinden haberdar mıdır? Atanan kayyımın seçim propagandası yapmak gibi bir görevi var mıdır?

Yorumlar (0)