HDP Mardin Mv. Tuma Çelik 184 Kişinin Katili IŞİD Liderinin MİT İle İlişkisini Meclis Gündemine Taşıdı

Çelik: İlhami Balı’nın Türkiye Cumhuriyeti resmi makamları ile ilişkisi MİT kontrolü ve hükümet bilgisi ile mi sınırlı olduğunu İçişleri Bakanı’na sordu.

Vekil Haberleri 10.09.2019, 13:00
HDP Mardin Mv. Tuma Çelik 184 Kişinin Katili IŞİD Liderinin MİT İle İlişkisini Meclis Gündemine Taşıdı

5 Haziran 2015 tarihinde HDP’nin Diyarbakır mitingine bombalı saldırıda 4, 21 Temmuz 2015 tarihinde Suruç’ta Kobani’ye yardım götürmek üzere toplanan Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu üyelerinin basın açıklaması sırasında düzenlenen intihar saldırısında 33, 10 Ekim 2016 tarihinde Ankara Gar binası önünde yapılmak istenen Emek, Barış ve Demokrasi Mitingi’ne bombalı saldırıda 103, 28 Haziran 2016 tarihinde İstanbul Atatürk Havalimanı’na yapılan bombalı saldırıda 44 insanın hayatını kaybettiği terör saldırılarının planlayıcısı olarak yargılanan ve kırmızı bültenle aranan terör örgütü İŞİD militanı İlhami Balı'nın tutuklanmak yerine 27-29 Mart 2016 tarihleri arasında Ankara Söğütözü Anadolu Otelde MİT tarafından ağırladığı ve bu süre zarfında MİT’in Suriye Masası’nda görevli kod adı Serhan Albayrak ve Irak Dairesi tercümanı Ahmet Özçelik’in refakat ettiği yönünde basında haberler çıkmıştır. Balı’nın otelde kaldığı günlerde hâlihazırda MİT Özel Operasyonlar Daire Başkanlığını yöneten İlhan Kaya ile görüştüğü bilgileri de kamuoyuna yansımıştır.

Sefer Taş ve Fethi Şahin’in öldürülmelerinde Balı’nın rolü nedir?

Bu kapsamda MİT yetkilileri Balı ile ne konuşmuştur?

Yine Balı’nın 2012-2016 yılları arasında kullandığı ve emniyet teşkilatı tarafından da takibe alınmış olan telefon numaraları da bu haberlerde paylaşılmıştır. IŞİD tarafından 22 Aralık 2016 tarihinde yakılarak öldürülen Sefer Taş ve Fethi Şahin'in durumu hakkında Suriye Dairesi Başkanı Mutlu Tuka'nın WhatsApp üzerinden Balı ile görüştüğü yönünde duyumlar da alındığını belirten çelik İçişleri Bakanı’na aşağıdaki soruları iletti;

  1. İŞİD adları yukarıda anılan bu ajanlara ödeme yapmış mıdır?
  2. İlhami Balı’nın Türkiye Cumhuriyeti resmi makamları ile ilişkisi MİT kontrolü ve hükümet bilgisi ile mi sınırlıdır?
  3. Balı, 27-29 Mart 2016 tarihi öncesinde ya da hemen sonrasında nerede kalmıştır, MİT ajanları Ankara’ya geliş ve gidişlerinde eşlik etmiş midir?
  4. MİT halihazırda Balı ile görüşmekte midir ya da yeri MİT tarafından bilinmekte midir?
  5. Sefer Taş ve Fethi Şahin’in öldürülmelerinde Balı’nın rolü nedir? Bu kapsamda MİT yetkilileri Balı ile ne konuşmuştur?
  6. 1 Eylül 2015’te Kilis Merkez’e bağlı Yavuzlu Köyü sınırındaki Şehit Mehmet Piyade Hudut Karakol Komutanlığı’na bağlı askerlerle İŞİD militanları arasında yaşanan ve Sefer Taş’ın kaçırıldığı çatışma sonrası İŞİD tarafından Rakka’ya çağırılan Balı bundan sadece 6 ay sonra nasıl ve hangi yollardan Ankara’ya kadar götürülmüştür? İŞİD ile Balı hakkında üst düzey temaslar olmuş mudur?
  7. Bu görüşmede, görüşmeden yaklaşık 10 ay sonra yakılarak katledilen Sefer Taş ve Fethi Şahin’in durumu hakkında pazarlık mı yapılmıştır, yapıldı ise askerler neden kurtarılamamıştır?
  8. IŞİD ile Türkiye ilişkilerinin üst düzeyde olduğuna dair ulusal ve uluslararası kamuoyuna yansıyan somut olgu ve bilgiler kapsamında kamuoyuna ne zaman açıklama yapacaksınız?
  9. Balı’nın telefonları teknik takibe alınmış ise bu takibin sonuçları MİT ile paylaşılmış mıdır? Paylaşıldı ise Suruç ve Diyarbakır katliamları sonrasında gerçekleşen otel görüşmesinde kırmızı bültenle aranan biriyle ne konuşulmuş ne tür bilgiler edinilmiştir?

 

Yorumlar (0)