HDP Mardin Milletvekili Tuma Çelik Ziya Ataman Davasını Meclis Gündemine Taşıdı

10 Nisan 2016 tarihinde haber takibi sırasında gözaltına alınıp bir gün sonra tutuklanan Ziya Ataman, adli kontrol şartı ile serbest bırakılacağı sırada, mahkemeye gelen -istihbarat mensubu olduğu düşünülen- 3 kişi Ataman’ın mahkemeye sevk edilmesini ve tutuklanmasını istemiştir.

Vekil Haberleri 12.07.2019, 12:00
HDP Mardin Milletvekili Tuma Çelik  Ziya Ataman Davasını Meclis Gündemine Taşıdı

 Adli kontrol şartı kararı verdikten sonra birden savcının karar değiştirmesine ilişkinse kendisine herhangi bir hukuki açıklama veya bilgi verilmemiştir. 39 aydır tutuklu olan Ziya Ataman geçtiğimiz yıl Mezopotamya Ajansı’na gönderdiği mektubunda; asılsız iddialarla tutuklandığını, ‘devletin bilgilerini başka yerlere sızdırma’ gibi asılsız iddialarla ilgili Ataman’ın mahkemede sorduğu sorulara hakimin ‘ben sorarım sen cevap verirsin’ şeklinde yanıt verdiğini ve “hakimin çoktan kararını verdiğini” ifade etmiştir. Tutuklandıktan sonra dahi iftiraların devam ettiğini mektubunda belirten Ziya Ataman, kendi dosyasından birşey çıkaramayacaklarını anlayınca yaşamını yitiren bir örgüt mensubunun çantasından çıkan bir not defteri ve kendisine silah verildiği gibi iddiaları da dava dosyasına asılsızca uyarlanmaya çalışıldığını belirtmiştir.

Tutuklu bulunduğu sırada Ataman’ın evine baskın yapılarak evi aranmış, evde birşey bulunmadığı halde akrabasına bir hafta işkence yapılarak iftiralarla dolu bir ifade imzalatılmıştır. Ardından Kadir Ataman isimli akrabası savcılığa dilekçe vermis ve ‘bu ifadeler bana ait değil, beni ölümle tehdit ettikleri için korktum ve mecbur böyle bir iftirayı imzalayıp tekrar ettim’ diyerek ifadesini geri çekmiştir. Cezaevinde kendisine atılan iftiralar, yaşanan olumsuzluklar ve yemeklerin de kötü olmasıyla birlikte mide ve bağırsaklarında sıkıntılar oluşmaya başladığını mektubunda belirten Ataman, doktor başvurusundan 2.5 ay sonra revire kaldırıldığını, doktorun kendisine bağırsaklarının iflas ettiğini söylediğini, ilaçlarla yaşadığını, sancı ve uykusuzluklar nedeniyle unutkanlıklar yaşadığını belirtmiştir. 3 yılı aşkın süredir tutuklu olan gazeteci Ziya Ataman hakkında oluşturulan asılsız iddialar sonucu sağlık sorunları yaşamakta ve ağırlaştırılmış müebbet cezası istemiyle yargılanmaktadır.

 

Tuma Çelik’in Ziya Ataman davasına ilişkin Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’e soruları aşağıdaki gibidir:

  1. Ziya Ataman neye dayanarak gözaltına alınmış ve tutuklanmıştır? Ziya Ataman tutuklandıktan sonra mı hakkında iddialar oluşturulmuştur?
  2. Devlet görevlilerinin veya istihbarat mensuplarının sivil mahkemelere müdahale etme hakkı var mıdır?
  3. Ziya Ataman’ın adil yargılanma hakkının ihlal edilmesine karşılık Bakanlığınız herhangi bir girişimde bulunacak mıdır?
  4. Aradan geçen 39 ay içerisinde, Ziya Ataman’ın sağlığı ciddi şekilde etkilenmiştir. Ziya Ataman’ın doktora ulaşması neden 2.5 ayı bulmuştur? Neden revire gitmesine haftalarca izin verilmemiştir?
  5. Ziya Ataman’ın yaşadığı sağlık sorunlarının tazminatını devlet karşılayacak mıdır?
  6. Türkiye adil yargılanma hakkıyla ilgili AİHM’de kaç kez mahkum edilmiştir?
  7. Cezaevlerinde yaşanan sağlık ihlallerinin önüne geçmek için Bakanlığınız ne gibi çalışmalar yürütmektedir?
  8. Ziya Ataman’ın bağırsakları iflas etmiş durumdadır. Bakanlığınız bundan haberdar mıdır? Bu konuda herhangi bir adım atılacak mıdır?
  9. Asılsız iddialar, uzun tutukluluk süresi, tutuklama sonrasında gelen iddialar ve yapılan ev baskını keyfi uygulamalara işaret etmektedir. Bakanlığınız adil yargılanma hakkı, etkin soruşturma hakkında yıllık istatistikler çıkarmakta mıdır?
  10. Türkiye’de asılsız ifade veya gizli tanıklarla sürdürülen kaç siyasi dava bulunuyor?
  11. Ziya Ataman’ın akrabası Kadir Ataman’a işkence yapıldığına ilişkin ifadeler hakkında Bakanlığınız bir soruşturma başlatmış mıdır?
  12. İşkence sonucu verilen ifadeler geri çekilmesine rağmen, bu ifadeler mahkemeye neden delil olarak sunulmaktadır?
  13. Ülke genelinde, cezaevlerinde tutuklu olan kaç gazeteci bulunmaktadır?
  14. Ziya Ataman hakkında hangi delillere dayanarak müebbet cezası talep edilmektedir?

 

Yorumlar (0)