Hasan Subaşı: “Hükümet tarımı yönetemiyor”

Antalya İYİ Parti Milletvekili Hasan Subaşı, hükümetin tarımsal üretimi bitirdiğini, ardından gelen kuraklığın tehlike alarmı çaldığını ve hükümetin tarımı önemsemediğini söyledi.

Vekil Haberleri 26.05.2021, 17:38
Hasan Subaşı: “Hükümet tarımı yönetemiyor”

Hasan Subaşı, TBMM Başkanlığı’na Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli tarafından cevaplanması istemiyle verdiği soru önergesinde, hükümetin başta GAP projesi olmak üzere Anadolu’da yaşanan kuraklık konusunda bir planı olup olmadığını sordu. Subaşı, önergesinde, Türkiye’nin en büyük projelerinden biri olan GAP’la ilgili Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 2008 yılında projenin 5 yılda bitirileceğini, tarımsal sulama yanında 4 milyon insana iş imkânı sağlanacağını söylediğini hatırlattı. Erdoğan’ın 2017’de yaptığı bir açıklamada ise, hala bitirilemeyen GAP’ın 2019 yılına kadar bitirileceğini söylemişti.

Subaşı, bütün bu söylemlerin masal olduğunu belirterek, “Şimdi ortada bir gerçek var. Tarımsal üretim bitme noktasına geldi. Hükümet bu konuda hiçbir tedbir almadığı gibi afete dönüşmek üzere olan kuraklık konusunda da hiçbir önlem ve tedbir alamıyorlar. Ellerindeki tek kaynak TARSİM tarafından çiftçiye yardım edilmesi. O kaynak da kurudu” dedi.

AKDENİZDE KURAKLIK

Antalya’nın hububat ambarı olan Korkuteli ve Elmalı ilçeleriyle köylerinde ciddi bir kuraklık yaşandığını dile getiren Subaşı, şöyle devam etti:

“Bu bölgelerde Ocak-Nisan ayları tam anlamıyla kurak geçmiştir. Akdeniz bölgesinde köylüler Nisan’dan beri yağmur duasına çıkmaktadır. Pandemi nedeniyle zaten zarara uğrayan çiftçimiz, şimdi kuraklık nedeniyle mağdur durumdadır. Acilen afet bölgeleri kurularak, hükümetin çiftçinin yanında yer alması gerekmektedir”

Hasan Subaşı’nın Pakdemirli’ye yönelttiği sorular da şöyle:

GAP’ın tamamlanması konusunda belirlenen proje hedefleri nelerdir. Hedefe ulaşmak için yapılan çalışmalar ne aşamadadır?

Ciddi anlamda kuraklık yaşanan Anadolu’da afet bölgeleri ilan edilmesi gerekmektedir. Bu konuda bir çalışmanız var mıdır?

Kuraklık nedeniyle zarara uğrayan çiftçilere dönüm başına nakdi destek, borç yapılandırılması ve teşvik verilmesi gibi çalışmalarınız var mıdır?

Yorumlar (0)