Hacettepe Üniversitesi Beytepe kampüsünün 15 Temmuz Üniversitesi olacağı iddiası Meclis gündeminde

CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, iddiayı hem Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’a hem de Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a sordu.

Vekil Haberleri 07.08.2019, 11:14
Hacettepe Üniversitesi Beytepe kampüsünün 15 Temmuz Üniversitesi olacağı iddiası Meclis gündeminde

Hacettepe Üniversitesi Beytepe Kampüsü'nün 15 Temmuz Üniversitesi olacağı iddiasının kamuoyuna yansıdığını ifade eden Emir, Hacettepe Üniversitesi öğrencilerinin iddia karşısında öğrenci toplulukları adına yazılı bir açıklama yayınladığını belirtti. Açıklamada öğrencilerin, üniversitelerin bütünlüklü yapısının bozulmasına izin vermeyeceklerini ifade ettiklerine dikkat çeken Emir, “Kamuoyuna yansıdığı üzere 15 Temmuz isimli bir üniversite kurulacağı ve Hacettepe’nin Beytepe Kampüsü’ndeki bölümlerin bu üniversiteye devredileceği iddiası doğru mudur?” diye sordu.   

Konuyla ilgili değerlendimede bulunan Emir,

“8 Temmuz 1967 tarih ve 892 sayılı Kanun'la üniversitesi haline getirilen Hacettepe yarım asırdan fazla köklü geçmişiyle Türkiye ve dünyanın sayılı akademik ve bilim yuvalarından biridir. İktidar, Türkiye’ nin en köklü üniversitelerini bir bir yok etme çabasındadır. Bünyesinde edebiyat, eğitim, fen, hukuk, iktisadi ve idari bilimler, iletişim, mühendislik, güzel sanatlar, spor bilimleri gibi birbirinden değerli fakülteleri barındıran Beytepe yerleşkesinin yeni kurulacak bir üniversiteye devrini planlamak, şayet doğru ise, akıl dışıdır. Bu, Hacettepe’yi bölmek, küçültmek ve işlevsiz hale getirmektir. Bilim dünyasındaki ağırlığı su götürmeyen bir üniversitenin hem de durduk yere, hiçbir elle tutulur sebep olmaksızın başka bir üniversiteye bağlanması kadro niteliğinin tahrip edilmesi, partizan kadroların yaratılması çabasıdır.” diye konuştu.

“Bu ve benzeri adımlar sadece bir okulun, kurumun veya kuruluşun kimliğini değiştirmeye yönelik değildir. Amaç Türkiye’nin kimliğini değiştirmektir.” diyen CHP’li Emir, üniversite rektörlüğü başta olmak üzere yetkili ağızların bir an evvel tatmin edici bir açıklama yapmak zorunda olduğunu belirtti.

Beytepe kampüsünün kapatılarak Ankara’da 15 Temmuz Üniversitesi kurulmak suretiyle, bu üniversiteye bağlanmasından nasıl bir fayda umulduğunu soran Emir ayrıca, pek çok öğrencinin Hacettepe Üniversitesi’nin ilgili bölümlerini mezun olduklarında iş bulma konusunda avantaj olarak gördükleri için seçtiklerine dikkat çekerek “Öğrencilerin yaşayacağı mağduriyetin nasıl giderilmesi planlanmaktadır?” sorusunu yöneltti.

 

Yorumlar (0)