banner773

Gürsel Tekin: Resmi tatillerde tüm köprü ve otoyollar ücretsiz olsun

CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin'de iktidara çağrı yaparak, "gelin bu kurban bayramından başlamak üzere, kanunda belirtilmiş ulusal ve resmi bayram sayılan günlerde, tüm köprü ve otoyolları ücretsiz yapalım.Yap-işlet-devret projeleri nedeniyle geçmediği yolun ve köprünün parasını zaten ödeyen vatandaşa en azından milli ve dini bayramlarda yurttaş olmanın hazını yaşatalım. AKP'nin köprüsü, devletin köprüsü ayrımına son verelim" dedi

Vekil Haberleri 07.08.2019, 14:09
Gürsel Tekin: Resmi tatillerde tüm köprü ve otoyollar ücretsiz olsun

CHP Milletvekili Gürsel Tekin'in hazırladığı kanun teklifinin şöyle;

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA

Ulusal bayram ve genel tatiller hakkında kanunda değişiklik yapılmasına dair kanun teklifim ve gerekçesi ekte sunulmuştur. Gereğini arz ederim. Saygılarımla. 07.08.2019

                                                                                                                          Gürsel Tekin

                                                                                                                    İstanbul Milletvekili

GEREKÇE

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Kurban Bayramı tatili boyunca köprüler ve otoyolların ücretsiz olduğunu açıklamıştı. Fakat bu ücretsiz geçiş imkânı, yalnızca Karayolları Genel Müdürlüğü'ne bağlı köprüler ve otoyollarında geçerli olacak. Yap-işlet-devret modeliyle yapılan köprüler ve otoyollar, bu uygulamaya dâhil tutulmadı.

AKP iktidarı döneminde yapılan, Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Osmangazi Köprüsü, Avrasya Tüneli ve İzmir-İstanbul Otoyolu gibi, yap-işlet-devret modeliyle yapılan yerler, Kurban Bayramı tatilinde de ücretli. Üstelik bu projeleri inşa eden şirketlere hazine garantisi verildiği için, yeterli sayıda araç geçmediği takdirde şirketlere devlet hazinesinden ödeme de yapılacak.

Malum, bütün otoyollar ve köprüler gidiş-dönüş olarak fiyatlanıyor. İstanbul’da da son yapılan Yavuz S. S. Köprüsü ila Avrasya Tüneli gidiş ve dönüşte çift taraflı fiyatlanıyor. Ve fiyatlar her iki geçişte de 1. ve 2. köprüye göre iki katın üzerinde. En son açılışı gerçekleşen kamuoyuna; “İstanbul-İzmir 3,5 saate inecek”, “uçaktan çabuk gidilecek” yaymacasıyla duyurulan İstanbul-Bursa-İzmir Otoyolu için diğer yap-işlet-devret’ler gibi her bayramda olduğu gibi bu bayramda da büyük paralar ödenecek.

Hal böyle olunca, yap-işlet-devret projeleri nedeniyle geçmediği yolun ve köprünün ücretini zaten ödeyen vatandaşa en azından, kanunda belirtilmiş ulusal ve resmi bayram sayılan günlerde,tüm köprü ve otoyollarının da ücretsiz yapılması amaçlanmıştır. Ülkemizin ortak varlıkları olan otoyol ve köprüler ayırt edilmeksizin resmi tatil günlerinde ücretsiz sayılarak sosyal devletin gereği sağlanmış olacaktır.

Yorumlar (0)