GÜRER: YÜKSEK HIZLI TREN NİĞDE MERKEZE UĞRAMIYOR

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Niğde’nin Yüksek Hızlı Tren Projesine dahil edilip edilmediğini sorduğu yazılı önergesine Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan’dan yanıt geldi. Bakan Turhan’ın verdiği yanıta göre, Yüksek Hızlı Tren Projesi’nde Niğde merkezi dahil eden bir güzergah bulunmuyor.

Vekil Haberleri 16.09.2018, 08:54 16.09.2018, 08:54
GÜRER: YÜKSEK HIZLI TREN NİĞDE MERKEZE UĞRAMIYOR

Dönemin Başbakanı Binali Yıldırım’ın Ocak ayında geldiği Niğde’de verdiği yüksek hızlı tren sözünün boş çıktığını söyleyen Gürer, “16 yılda Niğde’ye tek ciddi bir yatırım yapmayan AKP’nin seçim öncesinde verdiği vaatler yerine getirilmedi” dedi. 

 

BİNALİ YILDIRIM SÖZ VERMİŞTİ 

 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan tarafından yanıtlanması istemiyle verdiği yazılı soru önergesinde, dönemin Başbakanı Binali Yıldırım’ın 13 Ocak 2018’de Niğde’ye gelerek partisinin il kongresinde Niğde’ye yüksek hızlı tren sözü verdiğini anımsattı. Gürer, yüksek hızlı trenin Niğde’den geçmesi için bir çalışma yapılıp yapılmadığının açıklanmasını istedi. 

 

CHP Milletvekili Gürer’in önergesini yanıtlayan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan, Niğde il sınırları içerisinde 200km'lik demiryolu ağı bulunduğunu, Niğde İlini de kapsayan Konya-Karaman-Ulukışla-Yenice-Mersin-Adana ve Kırıkkale (Delice)-Kırşehir-Aksaray-Ulukışla hızlı tren projelerinin planlandığını belirtti. Bu açıklamayla Niğde merkezden Yüksek Hızlı Tren geçmiyor. Bakan açıklamasında Konya-Karaman-Ulukışla-Yenice-Mersin-Adana hızlı tren projesinin Konya-Karaman kesimindeki altyapı-üstyapı, elektrifikasyon çalışmaları tamamlandığını, sinyalizasyon çalışmalarının devam ettiğini söyleyen Bakan Turhan, 135 km'lik Karaman-Ulukışla kesiminde yapım çalışmaları ve 110 km'lik Ulukışla-Yenice kesiminde ihale hazırlıklarının devam ettiği kaydetti. 

 

Bakan Turhan, “321 km güzergâh uzunluğuna sahip Kırıkkale (Delice)-Kırşehir-Aksaray-Ulukışla hızlı tren projesinin Aksaray-Ulukışla kesimi (86 km) yatırım programına alınmış olup, Delice-Kırşehir (105 km) ve Kırşehir-Aksaray (130 km), kesimindeki proje çalışmaları devam etmektedir” açıklamasında bulundu. 

 

GÜZERGAH NİĞDE MERKEZİ KAPSAMIYOR

 

Bakan Turhan’ın yüksek hızlı tren projesiyle ilgili soruya verdiği yanıtı yorumlayan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise “Sayın Bakanın yanıtından da anlaşılıyor ki, yüksek hızlı tren Niğde merkezini kapsamıyor. Konya ve Adana arasındaki yüksek hızlı tren güzergahı ile Kırıkkale ve Ulukışla arasındaki hızlı tren güzergahları Ulukışla ilçesinde birleşiyor. Yani Niğde merkezde yüksek hızlı tren projesiyle ilgili bir güzergah bulunmuyor” dedi. 

 

HIZLI TREN Mİ YÜKSEK HIZLI TREN Mİ?

 

Yüksek hızlı tren ve hızlı tren projelerinin ayrı ayrı projeler olduğuna da dikkat çeken Gürer, “Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı yüksek hızlı tren ve hızlı tren olmak üzere iki ayrı proje üzerinde çalışıyor. Sayın Bakanın soru önergemize verdiği yanıta göre Ulukışla ilçesini kapsayan proje de yüksek hızlı tren değil, hızlı tren projesi olarak görülüyor” diye konuştu. 

 

HANİ VERDİĞİN SÖZLER?

 

Ocak ayında partisinin il kongresi için Niğde’ye gelen dönemin Başbakanı Binali Yıldırım’ın burada hem yüksek hızlı tren hem de havaalanı sözü verdiğini hatırlatan CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Sayın Yıldırım, ulaştırma bakanıyken 2 kez, başbakan iken de 2 kez olmak üzere 4 kez havaalanı ve defalarca kez de yüksek hızlı tren sözü vermişti. Ancak ne havaalanı ne de yüksek hızlı tren ile ilgili verilen sözlerin hiçbiri yerine getirilmedi. Her seçim döneminde Niğde’ye havaalanı ve yüksek hızlı tren sözü vermeyi gelenek haline getiren AKP, bu vaatlerini yerine getirmediği gibi 16 yıldır Niğde’ye ciddi bir yatırım yapmadı” şeklinde konuştu. 

Yorumlar (0)