banner773

Gürer: Yılda 2,5 milyon insan bu hastalıklardan ölüyor!

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, hayvanlarda baş gösteren ve insanlara da bulaşabilen hastalıklardaki artışı soru önergesiyle Meclis gündemine taşıdı. Gürer’in önergesine yanıt veren Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, hastalıklarla mücadele kapsamında aşılama, kordon, karantina gibi önlemler aldıklarını belirtti.

Vekil Haberleri 08.12.2018, 10:47 08.12.2018, 10:47
Gürer: Yılda 2,5 milyon insan bu hastalıklardan ölüyor!

ŞAP, BRUSELLA, TÜBERKÜLOZ VE KOYUN ÇİÇEĞİ HASTALIĞI 

 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, şap, brusella, tüberküloz ve koyun çiçeği gibi insanlara da geçebilen; yetiştiriciler ve ülke ekonomisine büyük zarar veren hastalıkların ülkemizde giderek arttığına dikkat çekti. 

 

İTHAL HAYVANLAR SORUNLU

 

Hastalıkların özellikle kurban bayramlarında hayvan sevkiyatlarımda artmasının ülkeye farklı bölgelerden getirilen hayvanlardaki sorunları da gözler önüne serdiğine dikkat çeken Gürer, “Yurt dışından geldiği yönünde bilgilerinde kamuoyuna yansıdığı hayvan hastalıkları yanında sınır güvenliği ile çevre ülkelerden de ülkemize geldiği ifade edilmektedir” dedi. 

 

Ömer Fethi Gürer soru önergesinde, “Teşhis tedavi otopsi operasyon aşılama tohumlama gibi hizmetlerde görevli Kamu hayvan sağlığı örgütünde istihdam edilen veteriner hekim sayısı ülke genelinde kaçtır? Yeterli midir yeni kadro düşünülmekte midir? Hayvan hastalıklarının önlenebilmesi için merkez taşra teşkilatları ile bağımsız bir hayvan sağlığı örgütü oluşturulması ve veterinerlerin masa başı görevler yerine doğrudan sahaya yani ahırlarda hayvanlara doğrudan müdahale edecek biçimde bir düzenleme düşünülmekte midir?” şeklindeki soruların yanıtlanmasını istedi.

 

BAKANLIKTAN KARANTİNA ÖNLEMİ 

 

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ise 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu kapsamında Ülkemiz genelinde görülen tüm hayvan hastalıklarının yakından izlendiğini ve olası zararlarının önlenmesi için gerekli tedbirlerin alındığını belirtti. 

 

Her yıl ülkemizde görülen ihbarı zorunlu hastalıklara karşı mücadele programları oluşturulduğuna dikkat çeken ömer Fethi Gürer, “Bu programlar çerçevesinde aşılama, kordon, karantina, temizlik ve dezenfeksiyon çalışmaları yapılmakta ve gerekli durumlarda hayvan ve hayvansal ürünlerin hareketleri kısıtlanmaktadır” açıklamasında bulundu. 

 

Bakan Pakdemirli şu açıklamayı yaptı: “Bakanlığımız İl/İlçe Müdürlüklerimizde görevli veteriner hekimler tarafından mahallinde ihbarı mecburi hayvan hastalıkları yönünden klinik izleme yapılmakta, şüpheli durumlarda alınan numuneler analiz ettirilmekte ve alınan sonuçlara göre çalışmalar yapılmaktadır.

 

İhbarı mecburi bir hastalığın ortaya çıkması veya ortaya çıkma şüphesinin varlığı halinde, hastalığın yayılmasının önlenmesi için koruma ve gözetim bölgeleri oluşturulmakta, hastalıkla ilgili epidemiyolojik araştırma yapılmakta, gerekli görülmesi halinde hayvanlar itlaf ve imha edilmekte ve hayvanların hareketlerinin kısıtlanması veya yasaklanması amacıyla kordon oluşturulmaktadır.”

 

ÖNLEMLER KAĞIT ÜZERİNDE KALMASIN

 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, hayvan hastalıklarındaki artışın hayvan ölümlerine neden olduğu gibi hayvanlardan insanlara bulaşan zoonoz hastalıklara da  neden olduğuna dikkat çekti. Ömer Fethi Gürer, “Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, hayvanlardan insanlara geçen zoonoz olarak tanımlanan hastalıklarla ilgili olarak  sorduğum soruya verdiği yanıtta 2017 yılında 6 bin 457 bruselloz, 37 şarbon, 14 tüberküloz ve bir kuduz vakasının bulunduğunu  ifade etmişti. Bakanlıık, vatandaşları hayvanlardan insanlara geçen hastalıklar konusunda bilinçlendirmesi ve farkındalıklarını artırmak amacıyla kamu spotu dahil broşür, afiş, çocuklara yönelik boyama kitabı, takvim ve benzeri materyaller de hazırlamalıdır. Dünyada, bir yılda 2,5 milyon insan bu hastalıklardan ölmektedir. Bu konu ihmal edilmeyecek kadar önemli bir sorun haline gelmiştir. Bakanlıklarca alındığı söylenen tedbirlerin kâğıt üzerinde kalmaması bu sorunun üzerine ciddi bir şekilde gidilmesi gerekmektedir” diye konuştu. 

Yorumlar (0)