Gürer: Ülke genelinde bilimsel kazıların artması sağlanmalıdır

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ülke genelinde zengin kültür ve tarih varlığının önemine dikkat çekerek bilimsel kazı sayılarında artış sağlanması ve özel sektöründe bu bağlamda sponsor olarak destek sağlaması gerektiğini söyledi.

Vekil Haberleri 30.12.2018, 09:47 30.12.2018, 09:47
Gürer: Ülke genelinde bilimsel kazıların artması sağlanmalıdır

ÇEKÜL ve Tarihi Kentler Birliği toplantıları ile ülke genelinde çok sayıda kazı alanını yerinde görme olanağına erdiğini belirten Gürer, Kültür ve Turizm Bakanlığının Bilimsel kazılara daha fazla  yoğunlaşmasının şart olduğunu ifade etti.

 

Kaçak define avcılarınca bir çok tarihi dokunun tahrip edildiğini ifade eden Ömer Fethi Gürer’in yazılı sorusuna Bakan  Nuri Ersoy’dan yanıt geldi. Ersoy, “Ülke genelinde son beş yılda vatandaşlar tarafından bulunarak müzelere teslim edilen ve envanterlik nitelikte toplam 69.471 eser bulunmaktadır.2014-2018 yılları arasında yaklaşık 70.384 adet eser alınmış olup toplam 4.815.736,00.-TL. ödeme yapılmıştır” dedi.

 

Konuyla ilgili yaptığı açıklamada Gürer, “Bu rakamlar bu bağlamda yapılması gereken çok iş olduğunun yansımasıdır” dedi.

 

Niğde’de 4 ayrı arkeolojik kazıda 305 envanterlik eser bulundu


CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in Niğde ilindeki arkeolojik kazı çalışmalarıyla ilgili soru önergesine Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’dan yanıt geldi. Bakan Ersoy, kentte devam eden 4 ayrı arkeolojik kazı çalışmasında 305 adet envanterlik eser bulunduğunu açıkladı. 

 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, il genelinde yürütülen kazı çalışmaları ile bu çalışmalardan elde edilen bulguları, Kültür ve Turizm Bakanlığına yönelttiği soru önergesiyle, Meclis gündemine taşıdı. Gürer, önergesinde “Niğde ilinde kaç adet arkeolojik kazı çalışması yapılmaktadır? Bunlardan kaçı yerli kaçı yabancı üniversiteler tarafından gerçekleştirilmektedir? Yerli ve yabancı üniversitelerin ortaklaşa yürüttüğü kazı çalışması var mıdır?

Niğde ilinde yürütülen kazı çalışmaları kapsamında son yıl içinde bulunan tarihi eserlerin miktarı ve türü nedir? Bunlardan kaçı Niğde müzesinde sergilenmektedir? Bulunduğu halde sergilenmeyen tarihi eser var mıdır? Sergilenmeme gerekçesi nedir?” şeklinde sorular yöneltti.

 

Önergeyi yanıtlayan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Niğde ilinde adet arkeolojik kazı çalışması yapıldığını, bunlardan 2'sinin yerli 2'sinin ise yabancılar tarafından yürütüldüğünü açıkladı. 

 

Niğde ilindeki kazı çalışmalarında 287 adet arkeolojik ,18 adet sikke olmak üzere toplamda 305 adet envanterlik eser elde edildiğini bildiren Bakan Ersoy, “Son 5 yıl içerisinde kazılardan Niğde Müzesi'ne gelen eserler içerisinden 2 adet büyük taş eser, müze ön bahçe teşhirinde sergilenmektedir. Diğer bazı eserler ise dönüşümlü olarak sergilenmekte ve müze deposunda muhafaza edilmektedir” açıklamasında bulundu.

 

PERS DÖNEMİNE AİT TAPINAK

 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Kültür ve Turizm Bakanlığına yönelttiği bir diğer soru önergesinde ise Pers Dönemine ait bir tapınağın bulunduğu Altunhisar ilçesine bağlı Yeşilyurt köyünde devam eden kazı çalışmalarını da gündeme getirdi. Gürer önergesinde, “Niğde'nin Altunhisar ilçesine bağlı Yeşilyurt köyü yakınlarında devam eden kazılarda Orta Anadolu'da bulunan genç Pers dönemine ait bir tapınak bulunduğu açıklandı. Kazı başkanı, tapınağın içinde buldukları boğa mozaiğini Niğde Müzesine teslim ettiklerini bildirdi. Buna göre; Kınık Höyük'te 2011 yılından bu yana sürdürülen kazı çalışmalarında kaç adet envanterlik eser bulunmuştur? Bulunan eserler, Niğde Müzesi'nde sergilenmekte midir? Müzeye teslim edildiği halde sergilenmeyen eser var mıdır?New York Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. LorenzoD'Alfonso başkanlığında yürütüldüğü açıklanan Kınık Höyük Kazıların yıl boyu devamı sağlanması düşünülmekte midir? Kazı çalışmalarında görev yapan toplam personel sayısı kaçtır? Kazı çalışmalarıyla ilgili olarak bulunan tarihi eserlerin korunması açısından kazı alanındaki güvenlik nasıl sağlanmaktadır?” şeklindeki sorulara da yanıt istedi. 

 

Bakan Ersoy, Kırık höyük kazısından 2011-2017 yılları arasında teslim edilen envanterlik eserlerin 2011 yılında 3, 2012 yılında 11, 2013 yılında 8, 2014 yılında 9, 2015 yılında 25, 2016 yılında 21 ve 2017 yılında 16 olmak üzere toplam 93 adet envanterlik eser bulunduğunu ve  2018 yılında Kınık höyük kazısından gelen envanterlik eserlere ilişkin çalışmaların devam ettiğini açıkladı.

Bakan Ersoy, Kınık höyük kazıları Pavia Üniversitesinden Prof. Dr. Lorenzo D'ALFONSO başkanlığında yürütüldüğüne dikkat çekerek, “Kınık höyük kazı çalışmasına katılan ekip üyeleri ve işçi sayıları yıllara göre değişiklik göstermekte olup ortalama her yıl 20-25 kişilik ekip üyesi ve 25-30 kişilik işçi grubu ile kazı çalışmaları gerçekleştirilmiştir” dedi. 

 

Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy, kazı alanında ortaya çıkarılan taşınmaz kültür varlıklarının doğal tahribatlardan korunabilmesi için üzerlerinin ahşap ayak ve hatıllarla desteklenmiş alüminyum çatı ile örtüldüğünü de sözlerine ekledi. 

 

Ömer Fethi Gürer Niğde ilinin araştırma bekleyen bölgede olduğunu ifade ederek, “Torosların mezopatomyaya uzanan kapısı olan Niğde, insanlığın var oluşundan beri önemli bir yerleşim bölgesidir. Anadolu tarihinin bilinmeyenlerinin aydınlanacağı yerlerden biri de Niğde’dir. Bölgede daha çok bilimsel kazı ihtiyaçtır” dedi.

Yorumlar (0)