GÜRER: TİCARET BAKANI SORULARA YANIT VERMEYE UTANIYOR MU?

Ticaret Bakanlığı soruları TÜİK’e Havale ediyor.

Vekil Haberleri 29.12.2018, 13:02 29.12.2018, 13:02
GÜRER: TİCARET BAKANI SORULARA YANIT VERMEYE UTANIYOR MU?

Yeni isteme göre, sözlü soru önergesi verme yetkileri elinden alınan milletvekillerinin, güncel konularla ilgili bakanlıklara gönderdiği yazılı soru önergelerine de yeterli yanıtlar gelmiyor. 

 

TBMM’de en çok soru önergesi veren milletvekilleri arasında yer alan CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, yeni sistemle milletvekillerinin yürütmeyi denetim yetkisini büyük oranda elinden aldığını söyledi. 

 

Soru önergelerinin parlamentoda yürütmeyi denetlemedeki en önemli araçlardan biri olduğunu vurgulayan Ömer Fethi  Gürer, yeni sistemde oluşturulan yeni bakanlıklara verdikleri pek çok yazılı soru önergelerinin ya yanıtlanmadığını ya da alakasız yanıtlar verilerek, milletvekillerinin denetim yetkisinin kısıtlanmaya çalışıldığını belirtti. 

 

Ömer Fethi Gürer, özellikle Ticaret Bakanlığının, yazılı soru önergelerine yanıt vermekten kaçındığını vurguladı. Güncel konular, ülke gündemi, Türkiye’nin ithalat ve ihracat verileri, bu verilerden elde edilebilecek yanlış ve hatalı uygulamaların düzeltilmesi amacıyla Ticaret Bakanlığına onlarca soru önergesi yönelttiklerini ifade eden Ömer Fethi Gürer, “Bakanlıktan bizzat Bakan Ruhsar Pekcan imzasıyla gelen yanıtlarda, bizi TÜİK’e yönlendiriyorlar. İstediğimiz yanıtların TÜİK’e ait internet sitesinden bulabileceğimizi belirtiyorlar. Ancak biz bakanlığa istatistiki verilerden elde edilen bulgularla, oranlamalarla, var olan sorunların çözümü yönünde hangi çalışmaların yapıldığını veya yapılacağını soruyoruz. Her 10 soru önergesinden 9’una yanıt vermeyen ya da TÜİK’e yönlendiren Ticaret  Bakanlığı “Ben bilmem” bakanlığına döndü” dedi. 

 

 

Ömer Fethi Gürer, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan tarafından yanıtlanması istemiyle TBMM Başkanlığına verdiği yazılı soru önergesinde de sorunu bakana yönelterek sordu. Gürer “Bakanlık ithalat verileri geçmiş dönemlerde verirken 27. dönem 2018 yılı ile ilgili soru önergelerinde TÜİK verileri işaret edilmektedir. Bakanlığınızda ithalat ile ilgili veriler yetersiz midir? Ya da bu konuda kayıt tutulması sona mı ermiştir?

Türkiye İstatistik Kurumu dışında sizin verileriniz mevcut değil midir? Sorularımıza sürekli TÜİK adres verilmesi nedendir? Daha önce Bakanların bu soruları TÜİK değil doğrudan rakamlar verdiği görüldüğünden, Bakanlığın verileri dışında TÜİK adres gösterilmesi yeni bir uygulama mıdır?” şeklindeki sorulara yanıt istedi. 

 

Bakan Ruhsar Pekcan, Gürer’in önergesini şu şekilde yanıtladı: “Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Resmî istatistiklerin üretimine ve organizasyonuna ilişkin temel ilkeleri ve standartları belirlemek; ülkenin ihtiyaç duyduğu alanlarda veri ve bilgilerin derlenmesini, değerlendirilmesini, gerekli istatistiklerin üretilmesini, yayımlanmasını, dağıtımım ve Resmî İstatistik Programında istatistik sürecine dâhil kurum ve kuruluşlar arasında koordinasyonu sağlamakla görevli bulunmaktadır.

 

Bakanlığımız ve Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Başkanlığının ortaklaşa açıkladığı verilerin yer aldığı"www.tuik.gov.tr" adresinde, ithalata ilişkin verilere kolayca erişilebilmektedir. Ancak dönemsel olarak verilere erişim sorunu yaşanan özel durumların tespiti halinde sayın milletvekillerimize doğrudan veri paylaşımı yapılabilmektedir.” 

 

CHP Niğde Milletvekili Gürer, Ticaret Bakanlığı’na yönelttiği yazılı soru önergeleri ve bakanlıktan bu önergelere verilen yanıtlardan bazılarını da örnek olarak paylaştı.

İşte o soru önergeleri ve Ticaret Bakanlığından gelen yanıtlar: 

  

SORU 

 

2010 yılından bu yana Susam ithalatının yıllara göre dağılımı nedir? Susamda söz konusu stokçuluk iddiası doğru mudur? Yurt dışından susam getirip stokçuluk yapan tüccarlar var mıdır? Konuyla ilgili ceza alan kimseler bulunmakta mıdır? Ülkemizde 2010 yılından bu yana ekilen susam alanı ve elde edilen susam miktarının yıllara göre dağılımı nedir? Susamda yurt içi talebin yerli üretimle karşılanması ve buna yönelik olarak da döviz kaybının engellenmesi amaçlanıp planlı bir üretim modeli hazırlanmış mıdır? Susam tarımının ekim ve hasat sırasında yoğun işgücü talebinde bulunması birçok üretici için üretimden caydırıcı bir neden olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu nedenle susam ekim ve hasadında kullanılabilecek makinelerin geliştirilmesi ile ilgili çalışmalarınız, üreticilere hibe makine verilmesi gibi projeleriniz bulunmakta mıdır?

Susam ithalatının yapılmasının sebebi arz yetersizliğinin yanı sıra dış fiyatların yurtiçi fiyatlardan düşük olmasıdır. İthalatın yoğun olarak yapıldığı dönemlerde, üretimi arttırıp, gümrük vergileri yoluyla ithalat azaltmaya yönelik çalışmalarınız olacak mıdır?

 

YANIT

 

1-6) 10/11/2005 tarihli ve 5429 sayılı Türkiye İstatistik Kanunu hükümleri çerçevesinde, ülkenin ekonomik alanlardaki istatistiklerini derlemek, değerlendirmek, analiz etmek ve yayımlamakla görevli ve yetkili kurum Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) olarak belirtilmiştir.

 

Bakanlığımız ve Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Başkanlığının ortaklaşa açıkladığı verilerin yer aldığı"www.tuik.gov.tr" adresinde ülke ve eşya bazında istenen bilgiler sorgulanarak temin edilmektedir.

 

Tarımsal piyasalar Bakanlığımız tarafından yakından takip edilmekte olup, fiyat istikrarı ile arz-talep dengesinin sağlanabilmesini ve spekülatif fiyat hareketlerinin önlenmesini teminen gerekli görülmesi halinde tarım ürünlerinin ithalatında uygulanan gümrük vergilerinin arttırılması ya da indirilmesi yönünde gerekli düzenlemeler yapılabilmektedir

 

SORU

 

1 Ocak 2017 ve 15 Kasım 2018 tarihleri arasında ne kadar kasaplık sığır, damızlık koyun, düve, besilik dana, karkas et, lop et ile soya ve mısır gibi yem maddeleri, ilaç. aşı, sperma ve biyolojik maddeler ithalatı yapılmıştır?

 

YANIT

 

Bakanlığımız ve Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Başkanlığının ortaklaşa açıkladığı verilerin yer aldığı"www.tuik.gov.tr" adresinden, soru önergesi içinde bahsi geçen ürünler bazında istenen bilgiler sorgulanarak temin edilmektedir.

 

SORU

 

2018 yılında büyükbaş ve küçükbaş hayvan ithal eden firmalar hangileridir? 2018 yılında ithal edilen deniz ürünlerinin miktarı ne kadardır? Bu yıl içerisinde deniz ürünlerinin türleri nedir ve bunlara ödenen döviz tutarı ne kadardır?

 

YANIT

 

Bakanlığımız ve Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Başkanlığının ortaklaşa açıkladığı verilerin yer aldığı"www.tuik.gov.tr" adresinden, soru önergesi içinde bahsi geçen ürünler bazında istenen bilgiler sorgulanarak temin edilmektedir. Soru önergesine konu diğer hususlar; Gümrük Kanununun12'nci ve Gümrük Yönetmeliğinin 30'uncu maddeleri gereğince "ticari sır niteliğinde firma bilgilerini" içerdiğinden karşılanamamıştır.

 

 SORU

 

2018 yılının başından 15 Kasım 2018 tarihine kadar ülkemize ithal edilen tropikal meyve miktarı ne kadardır? Türüne ve dağılımına göre çeşitliliği nasıldır?

Tropikal meyvelerin ithalatına ödenen miktar ne kadardır? Hangi ülkelerden ithal edilmişlerdir?

 

 YANIT

 

Bakanlığımız ve Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Başkanlığının ortaklaşa açıkladığı verilerin yer aldığı"www.tuik.gov.tr" adresinde ülke ve eşya bazında istenen bilgiler sorgulanarak temin edilmektedir.

 

SORU

 

2018 yılının ilk on ayında domuz eti ithal edilmiş midir? Edildi ise hangi ülkelerden ne kadar ithal edilmiştir ve ne kadar ödeme yapılmıştır? İthal edilen domuz etleri nerelerde kullanılmakta veya tüketilmektedir? Ülkemizde 1998 ile 2018 yılları arasında kurulan domuz çiftliği sayısı kaçtır? Halen kaçı faal durumdadır?

 

YANIT

 

Bakanlığımız ve Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Başkanlığının ortaklaşa açıkladığı verilerin yer aldığı "www.tuik.gov.tr" adresinde ülke ve eşya bazında istenen bilgiler sorgulanarak temin edilmektedir.

 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Tarım ürünleri ile ilgili sorulara da benzer yanıtlar verildi. Çok sayıda soru önergesine TÜİK’i adres gösteren bakanlık “ben bilmem, TÜİK bilir” bakanlığına döndü. Sorulara verilecek olası yanıtlar bakanı utandırıyor mu da yanıt veremiyor?” dedi.

Yorumlar (0)