Gürer: Taşımalı eğitim, kız çocukları için büyük bir sorun..

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, öğrenci yetersizliği nedeniyle kapanan köy okulları ve taşımalı eğitim alan öğrencilerin sorunlarını, Milli Eğitim Bakanlığına yönelttiği soru önergesiyle bir kez daha Meclis gündemine taşıdı.

Vekil Haberleri 07.01.2019, 09:44 07.01.2019, 09:44
Gürer: Taşımalı eğitim, kız çocukları için büyük bir sorun..

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, öğrenci yetersizliği nedeniyle kapanan köy okulları ve taşımalı eğitim alan öğrencilerin sorunlarını, Milli Eğitim Bakanlığına yönelttiği soru önergesiyle bir kez daha Meclis gündemine taşıdı. 

 

CHP Milletvekili Gürer, okulların açılabilmesi için yönetmenlikte, ilkokullarda 32 olan öğrenci sayısı zorunluluğunun 20’ye indirilmesi gerektiğini söyledi. Çok sayıda köy okulunun kapandığını ve kapanan köy okullarının harap olduğunu belirten Gürer, “Köyde yaşama doğrudan etkisi olan köy okullarının kapanması ile köyten kente göç arttı. Özellikle kız öğrenciler taşımalı eğitimle okula gönderilmek istenmiyor” dedi.

 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, yazılı soru önergesinde köy okullarının öğrenci sayısının her geçen yıl azalması nedeniyle okulların kapatıldığını ve öğrencilerin taşımalı eğitime zorlanması ile sorunların arttığına dikkat çekti.

 

Öğrenim yaşına gelen çocukların bu nedenle aileleriyle birlikte göç ettiğini ifade eden CHP milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Geçtiğimiz yıl 1 milyon öğrencinin taşımalı eğitim alması bu bağlamda sorunun boyutunun göstergesidir. Yönetmenlik ile öğrenci sayısı düşürülerek köy okullarının devam etmesi ve 20 öğrenciye kadar öğrenci sayısının düşürülmemesi halinde sorun artarak sürecek gibi görülmektedir. Köyden kente göç yanında kız öğrencilerin taşımalı eğitime gönderilmeme düşüncesi, veli-okul ilişkisinin kopması, taşıma ile oluşan beslenme ve güvenlik sorunları dahil bu sorunun çok yönlü ele alınması gerekmektedir” açıklamasında bulundu. 

 

Ömer Fethi Gürer, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk tarafından yanıtlanması istemliyle verdiği yazılı soru önergesinde, “Okulların açık kalması için mevcut yönetmenlikte belirlenen öğrenci sayısının düşürülmesi düşünülmekte midir? 2002-2018 arası kaç köy ve kasaba okulu öğrenci yetersizliğinden kapanmıştır?” şeklindeki sorulara yanıt istedi. 

 

Gürer’in önergesine yanıt veren Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, bakanlıklarına bağlı okul öncesi eğitim ve ilköğretim kurumlarına ait açma ve kapatma işlemlerinin daha önce valiliklerin yetkisinde olduğunu ancak Milli Eğitim Bakanlığı Kurum Açma, Kapatma ve Ad Verme Yönetmeliğinde yapılan değişiklikle bu yetkinin Milli Eğitim Bakanlığına devredildiğini hatırlattı. 

 

Bakan Selçuk, “Aynı Yönetmeliğin 4 üncü maddesi gereğince okul öncesi ve ilköğretim kurumlarının valilik teklifine göre Bakanlığımızca açılıp kapatılacağı hüküm altına alınmıştır. Milli Eğitim Bakanlığı Kurum Açma, Kapatma ve Ad Verme Yönetmeliğinin 6-2/c maddesine Milli Eğitim Bakanlığı Kurum Açma, Kapatma ve Ad Verme Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelikle ‘Ulaşım şartlarının elverişsiz olması veya öğrenci velilerinin tamamının çocuklarının taşıma yoluyla eğitime erişim kapsamında öğrenim görmemelerini istemeleri durumunda ilkokul 1-4. sınıflarda öğrenci sayısının toplamda en az 8 olması ve valilikçe gerekli görülmesi halinde Bakanlıkça bu okulların açık kalması sağlanabilir’ hükmü eklenmiştir” ifadelerini kullandı. 

Yorumlar (0)