Gürer: Süt üreticileri, UST'nin belirlediği fiyattan satış yapamıyor..

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, süt üreticilerinin Ulusal Süt Konseyi (UST) tarafından açıklanan çiğ süt referans fiyatından satış yapamadığını belirterek, “Besici ve süt üreticisi ciddi mağduriyet yaşıyor” dedi.

Vekil Haberleri 24.12.2018, 09:00 24.12.2018, 09:00
Gürer: Süt üreticileri, UST'nin belirlediği fiyattan satış yapamıyor..

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, süt üreticilerinin Ulusal Süt Konseyi (UST) tarafından açıklanan çiğ süt referans fiyatından satış yapamadığını belirterek, “Besici ve süt üreticisi ciddi mağduriyet yaşıyor” dedi. 

 

Üreticilerin, UST’nin tavsiye ettiği 1.70 liralık tavsiye fiyatından bile süt satamadığını anımsatan Ömer Fethi Gürer, “Tarım Bakanlığı, 10 kuruş olan süt prim desteğini 25 kuruşa yükseltti. Süt ürünleri üreten büyük firmaların konkordato ilan ettiği bir dönemde süt üreticilerinin işi daha da zora girdi. Pansuman tedbirler yerine, kalıcı çözümler bulunması gerekir” dedi. 

 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, süt üreticilerin yaşadığı sorunlarla ilgili açıklamalarda bulundu. 

 

SÜT ÜRETİCİSİ NE YAPACAĞINI ŞAŞIRDI 

 

Ömer Fethi Gürer, Ulusal Süt Konseyi’nin açıkladığı çiğ süt referans fiyatının litrede 1.70 lira olduğunu anımsatarak, “ Tarım Bakanlığı, süt prim desteğini 25 kuruşa çıkardı. Ancak süt üreticileri, mevcut fiyattan fabrikalara  satış yapamadıklarından yakınıyor. Süt üreticisi ürettiği sütü satmak zorunda. Piyasa belirleyiciler “sütünü alırım ama fiyatı ben belirlerim” diyor. Bu durumda elde ettiği sütü satmak zorunda olan besici kar düşünmeden sütünü satıyor. Başka çaresi de yok. Bazı alıcılar  bu durumda fabrikasına  çiğ süt referans fiyatından süt almıyor  ve daha düşük fiyatla alıma yöneldiğini  besiciler belirtiyorlar. Yem fiyatları ve diğer girdi maliyetlerindeki artış nedeniyle büyük sorun yaşayan süt üreticilerinin, ürünlerini belirlenen fiyattan satamaması, mağduriyetlerini bir kat daha artırıyor. Öte yandan sanayicide elektrik başta olmak üzere ekonomik krizin baskılaması altında, marka olmuş firmalar alım fiyatından ürün aldığında rekabet şartları eşit olmuyor. Üretici sanayicilerde ekonomik kriz baskılaması ile anlaşmalı iflas, konkordato ilan ediyor. Besici, sanayici kısaca sektörde olan herkes mağdur. Süt bu halde iken geçen yıl süt tozu ithal edilmiş, görünen o ki AKP iktidarı işin hala farkında değil” dedi.

 

HAYVANLARI KESİME VERMEK DE ÇÖZÜM OLMADI 

 

Bazı süt üreticilerinin bu ortamda süt üretmek yerine hayvanlarını kesime vermeyi planladığını ancak kesimhanelerde et stoklarının bahanesi ile kesim için uzun süre verdiğinden bu girişimlerinden de sonuç alamadıklarını ifade ettiklerini anlatan Ömer Fethi Gürer, “Besici tamamen bir çıkmazın içine girdi. UST’nin belirlediği fiyattan süt satamayan üretici, çözümü hayvanlarının kesiminde bulmak istiyor ama et ithalatı nedeniyle kesimden de sorunla karşılaşıyor” diye konuştu. 

 

SÜT ÜRÜNLERİ FABRİKALARI KONKORDATO İLAN EDİYOR

 

Fabrikaların belirlenen süt fiyatından süt alamadığını ifade eden Ömer Fethi Gürer, “Ülkemizde süt ve süt ürünleri üreten fabrikalar, büyük işletmeler sorun yaşaması da kaygı verici. Süt ürünleri devi olarak adlandırılan bazı işletmeler konkordato ilan etti. Süt üreticileri için bu durumda kaygı verici. Kalıcı çözüm üretilmeli” dedi. 

 

İTHALAT YERİNE ÜRETİCİYE DESTEK OLUN 

 

Ömer Fethi Gürer, “İktidarın yanlış tarım politikaları, ülkede tarımı, çiftçiliği, besiciliği süt üretimini bitirme noktasına geldi. Üretici perişan, besici perişan. Üreticinin sorunlarına kulak tıkayan iktidar, ülkedeki sorunun çözümünü, çiftçiyi ve besiciyi desteklemek, girdi maliyetlerini azaltmak yerine ithalatta buluyor. Bu da tarımı ülkede bitirme noktasına getiriyor. Geçen yıl süt tozu dahi ithal edilmiş, süt üreticisi süt hayvanını kesme noktasına ererse gelecek yıllarda et gibi süt krizi de yaşanabilir. Bu günden önlem alınmalı. Sorun var ve çözüm gerekli” şeklinde konuştu. 

 

Yorumlar (0)