Gürer sordu, Bakan Varank 'dereceli bilimsel projeleri' açıkladı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in TÜBİTAK tarafından derecelendirilen bilimsel projeler ve uluslararası yarışmalarda dereceye giren öğrencilerle ilgili soru önergesini yanıtladı.

Vekil Haberleri 22.02.2019, 10:06 22.02.2019, 10:06
Gürer sordu, Bakan Varank 'dereceli bilimsel projeleri' açıkladı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in TÜBİTAK tarafından derecelendirilen bilimsel projeler ve uluslararası yarışmalarda dereceye giren öğrencilerle ilgili soru önergesini yanıtladı. 

 

Bakan Varank, geçen yıl bölgesel ve uluslararası düzeyde yapılan olimpiyat yarışmalarında 49 öğrencinin altın, gümüş ve bronz madalya aldığını ve geçen yıl uluslararası bilim olimpiyatlarında ülkemizi temsil eden bütün öğrencilerin olimpiyat tarihinde ilk kez tüm dallarda altın madalya kazandığını bildirdi. 

 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından 2003-2018 yılları arasında her daldan birinci seçilen projeler hangileridir? 2018 yılında TÜBİTAK tarafından ödüllendirildikten-birinci seçildikten sonra uluslararası arenada dereceye girmiş-başarılı olmuş kişi sayısı kaçtır?” şeklindeki soruların yanıtlanmasını istedi. 

 

Gürer’in önergesine yanıt veren Bakan Varank, TÜBİTAK Bilim İnsanı Destek Programları Başkanlığı (BİDEB) tarafından 2013 yılından bu yana üniversite, 2003 'den bu yana lise ve 2017 yılından itibaren ortaokul düzeyinde araştırma projeleri yarışmaları düzenlendiğini, başarılı proje sahiplerinin ise ödüllendirildiğini belirtti. 

 

2018 yılında dünyada bölgesel ve uluslararası düzeyde yapılan çeşitli olimpiyat yarışmalarına toplam 60 öğrenci ile katılım sağlandığını açıklayan Bakan Varan, 49 öğrencinin altın, gümüş, bronz madalya veya mansiyon ödülü kazandığını, Akdeniz Matematik Olimpiyatları'nda da takım olarak bronz madalya alındığını ifade etti. 

 

Sanayi ve Ticaret Bakanı Varank, Uluslararası yarışmalarda dereceye giren projeler ve öğrencilerle ilgili olarak şunları söyledi: 

“2018 yılında gerçekleştirilen Uluslararası Bilim Olimpiyatlarında ülkemizi temsil eden öğrencilerimiz, olimpiyat tarihinde ilk kez tüm dallarda {fizik, kimya, biyoloji, matematik, bilgisayar) altın madalya kazanarak, bir ilke imza atmışlardır. Bu çerçevede; İstanbul Fen Lisesinden Nurullah Giray Kuru, Romanya'da düzenlenen 59. Uluslararası Matematik Olimpiyatında, Bahçeşehir Koleji Fen ve Teknoloji Lisesinden Cem Arda Tepe Portekiz'de yapılan 49. Uluslararası Fizik Olimpiyatında, İzmir Fen Lisesinden Ceylan Ceylan Slovakya'daki 50. Uluslararası Kimya Olimpiyatında, Erzurum İbrahim Hakkı Fen Lisesinden İsmail Hakkı Dur İran'daki Biyoloji Olimpiyatında ve İstanbul Lisesinden Atacan İyidoğan Japonya'da düzenlenen 30. Uluslararası Bilgisayar Olimpiyatında altın madalya kazanmışlardır.

Bunların yanı sıra; Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması'nda başarılı bulunan öğrencilerimizle; INTEL ISEF ve AB Genç Bilim İnsanları Proje Yarışması'na da uluslararası düzeyde katılım sağlanmaktadır. Ulusal düzeyde yapılan söz konusu yarışmada 2017 yılında belirlenen 9 proje, 2018'de yaklaşık 1.200 projenin yarıştığı INTEL ISEF yarışmasına katılmış ve 3 proje ile katılım sağlayan 4 öğrencimiz bu yarışmada ödül kazanmayı başarmıştır. INTEL-ISEF ProjeYarışması {International Science and Engineering Fair), Societyfor Science & the Public adlı dernek tarafından ve birçok başka kurumsal, akademik sponsorlar ile birlikte, her yıl ABD'de çeşitli şehirlerde düzenlenen, dünyanın en büyük üniversite öncesi bilim yarışması olma özelliğini taşımaktadır.

2018 yılında yapılan INTEL ISEF yarışmasında Türkiye'yi temsil eden öğrencilerimiz kendi alanlarında önemli başarılara imza atmışlardır. Nitekim İzmir Özel Ege Lisesi öğrencileri Berna Akdeniz ile Leyla Al Masoud; biyoloji alanında gerçekleştirdikleri "Kanserden Değil, Geç Kalmaktan Kork" başlıklı araştırma projeleriyle 3 üncülük ödülü almıştır. Ankara Fen Lisesinden Melih Şahin ise, "Kuvvet Fark Üçgenleri ile Dizilerin Genel Terimlerinin Formulüzasyonu ve Asal Sayılarla olan İlişkisi" isimli matematik projesiyle 4 üncülüğe layık görülmüştür. Ancak öğrencilerimizin başarıları bunlarla da sınırlı kalmamış ve Ankara Atatürk Anadolu Lisesi öğrencisi Atalay Kutlay, "RDS Teknolojisiyle Uzun Menzilli Wifi Ağlarına Alternatif Ağ Modeli Oluşturulması" başlıklı kodlama projesiyle Intel Vakfı'nın özel ödülünü kazanmıştır.”

 

Yorumlar (0)