Gürer: “Şantiyelerde çalışan işçilerin, çalışma ve yaşam koşulları denetlenmekte midir?”

CHP Niğde Milletvekili Ömer Gürer, şantiyelerde çalışan işçilerin sorunlarını TBMM gündemine taşıdı.

Vekil Haberleri 21.07.2019, 10:55 21.07.2019, 11:46
Gürer: “Şantiyelerde çalışan işçilerin, çalışma ve yaşam koşulları denetlenmekte midir?”

CHP Niğde Milletvekili Ömer Gürer, şantiyelerde çalışan işçilerin sorunlarını TBMM gündemine taşıdı.

CHP Niğde Milletvekili ve Emek Büroları Yöneticisi Ömer Fethi Gürer’in yanıtlanması istemiyle Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’a yöneltmiş olduğu, ‘Şantiyelerde çalışan işçilerin çalışma ve yaşam koşullarıyla ilgili denetimlere, verilen cezalara ve bu işletmelerdeki sağlık hizmetlerine ilişkin’ yazılı soru önergesine Bakan Selçuk’tan yanıt geldi.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer yanıtlanması istemiyle Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’a, “Ülkemizde şantiyelerde çalışan işçiler bulunmaktadır. İşçilerin çalışma koşulları, istirahat alanları, yatakhane ve yemekhaneleri denetlenmekte midir? Yatakhanelerde ilaçlama yapılmakta mıdır? Denetlemelerde işçilerin yaşam alanlarının yetersizliğinden kaynaklı ceza verilen, işlem uygulanan şantiyeler bulunmakta mıdır? İşçilerin haftalık izin kullanamadıkları aylarca aralıksız çalıştıkları doğru mudur? Bu tür işletmelerde yeterli sağlık hizmeti verilmekte midir? Kişi başına ne kadar sağlık görevlisi düşmektedir?” şeklindeki sorularını yöneltti.

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in yazılı soru önergesine yanıt veren Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, “Çalışma hayatı ile ilgili mevzuatta belirtilen yükümlülüklerini yerine getirmeyen ve yapılan denetimlerdeki uyarılara rağmen gerekli düzenlemeleri yapmayan işveren veya işveren vekillerine mevzuatımızla belirlenen idari yaptırımlar uygulanmaktadır.

Bakanlığımız, son yıllarda "risk esaslı", "işkolu ve sektör esaslı" ve "alan esaslı" önleyici teftiş politikalarını hayata geçirmiştir. Bu kapsamda programlı ve program dışı teftişler yapılmaktadır.

İş teftişi; iş uyuşmazlıkları, çalışma süreleri, ücretler, sendikal faaliyetler, iş sağlığı ve güvenliği, işçilerin refahı, çocuk ve gençlerin çalıştırılması, kayıt dişilik, işsizlik, istihdam ve işgücü piyasası uygulamaları vb. konularda çalışma şartlarına ve ortamına ilişkin tüm mevzuat hükümlerinin uygulanmasıyla ilgili olarak araştırma, inceleme ve denetlemeyi de kapsayacak şekilde gerçekleştirilmektedir” yanıtını verdi.

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Sayın Bakanın sorulara verdiği yanıtlar sorunların ortadan kalkmasını sağlayacak bir anlayışın yansıması değil. Klasik mevzuat yanıtı. Bakan sorularımıza yanıttan kaçınmış, Sorunlar, yokmuş gibi göstermekle azalmıyor, artıyor. Ne yazık ki işçiler uygun olmayan koşullarda çalışıyor, emek sömürüsü ile çalışmaya zorlanıyor ve Bakanlık sadece seyrediyor” dedi.

Yorumlar (0)