Gürer: KOP’un yaptığı kadar tamamlamadığı proje var

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in soru önergesine yanıt veren Teknoloji ve Sanayi Bakanı Mustafa Varank, Küçük Ölçekli Sulama İşleri Programı (KÖSİP) kapsamında desteklenen 319 projeden 289’unun tamamlandığını, diğer projelerin de tamamlanmasıyla birlikte 42 bin nektar alanda modern sulama yöntemine geçileceğini bildirdi.

Vekil Haberleri 14.05.2019, 14:37
Gürer: KOP’un yaptığı kadar tamamlamadığı proje var

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, yazılı soru önergesinde, “Su tasarrufu sağlayan tarla içi modern sulama yöntemlerine geçilmesine ilişkin, desteklerin etkin kullanımını sağlamak amacıyla KOP illerinde 2015-2018 arasında uygulanacağı ifade edilen projeler tamamlanmış mıdır? Belirlenen zaman içinde tamamlanamayan projeler için ne zaman tamamlanacaktır?” şeklindeki sorulara yanıt verilmesini istedi. 

 

Teknoloji ve Sanayi Bakanı Mustafa Varank, CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in önergesine verdiği yanıtta, “Su tasarrufu sağlayan tarla içi modern sulama yöntemlerine geçilmesini desteklemek amacıyla Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı tarafından KOP illerimizde, "Küçük Ölçekli Sulama İşleri Programı (KÖSİP)" uygulanmaktadır” açıklamasında bulundu. 

 

Bakan Varank, “KOP KÖSİP kapsamında 2015-2018 yılları arasında KOP illerimizde toplam 319 proje desteklenmiş, bu projelerin 289 adedi tamamlanarak işletmeye açılmış, 30 adet projenin ise inşaatına devam edilmektedir. İnşaatı devam eden projelerin 2019 yılında tamamlanması öngörülmekte olup, bunların da tamamlanması ile 42.568 hektar alan daha modern sulama sistemine kavuşturulmuş olacaktır. Ayrıca, sulanan alanlardan elde edilecek gelir ile yaklaşık 85 bin kişiye mevsimlik istihdam olanağı sağlanması öngörülmektedir” dedi. 

 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, KOP’un yaptığı kadar proje aşamasında kalan projeleri de olduğunu ve bunun azımsayacak rakamlara ulaştığına dikkat çekti. Orta Anadolu’da sulama sorununun giderek artığını ve yer altı kuyuları ile çekilen suların obruklarında oluşumunun yolunu açtığını söyleyerek, doğal yeryüzüne çıkan özellikle denizlere akan su kaynaklarının yönünün tarım alanlarına çevirecek projelerin uygulamaya geçirilmesi gerektiğini belirtti.

 

KOP Mesleki Projeleri

 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Konya Ovası Projesi (KOP) kapsamındaki illerde, mesleki gelişim imkânlarının artırılmasına yönelik çalışmaların açıklanmasını da  istedi. 

 

Gürer’in soru önergesine yanıt veren Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Konya’da Mesleki Eğitim Projesi, Karaman’da ise mobilyacılar için CNC öğrenci projesi açıldığını bildirdi. 

 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Teknoloji ve Sanayi Bakanı Mustafa Varan tarafından yanıtlanması istemiyle verdiği yazılı soru önergesinde, “KOP illerinde 2015-2018 yılları arasında istihdam ve mesleki gelişim imkânlarının artırılmasına yönelik çalışmalar yapılmış mıdır? Benzinli motor tamirciliği, dizel motor tamirciliği, LPG montaj ustalığı, Doğalgaz, Kaynak, CNC ustalarının yetişmesi ve ustalığın belgelendirilmesi adına çalışma yapılmış mıdır? Bu alanda çalışmalar yapıldı ise kaç kişi ustalık belgesi almıştır? Ustalık belgesi alanların istihdamı sağlanmış mıdır?” şeklinde sorular yöneltti. 

 

Bakan Varank, CHP Milletvekili Gürer’in önergesine verdiği yanıtta, “KOP illerinde 2015-2018 yılları arasında istihdam ve mesleki gelişim imkânlarının artırılmasına yönelik çalışmalar kapsamında; Konya ilimizde, Konya Ticaret Odası tarafından yürütülen "Mesleki Eğitim Merkezi" projesine, Mevlana Kalkınma Ajansınca destek sağlanmıştır. Söz konusu projede mesleki eğitimlere 2019-2020 öğretim döneminde başlanması beklenmektedir” dedi. 

 

2018 yılı Mali Destekleri çerçevesinde Karaman İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile Mevlana Kalkınma Ajansı arasında "Karaman'da Mobilyacılara CNC Öğretiyoruz" adlı projenin sözleşmesinin imzalandığını kaydeden Bakan Varank, “ Bu proje kapsamında verilecek olan eğitimler sayesinde hedef kitlenin CNC makine operatörlüğü konusunda yetkinlik kazanması sağlanırken Konya mobilya sektörünün kalifiye operatör ihtiyacı da karşılanmış olacaktır” açıklamasında bulundu.

 

Gürer projelerle ilgili Bakan açıklamasında olacak diye sonlanan açıklamaların geç kalan çalışmalar olduğunu belirterek, uygulaması bir an önce gereken projelerde sürelerin dikkatle takibinin şart olduğunu ifade etti.

 

Yorumlar (0)