banner773

Gürer: “Koltukta ahkam kesmeyin, sokağa çıkıp esnafın derdini dinleyin”

Cumhuriyet Halk Partisi(CHP)Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Niğde’nin en işlek caddelerinde, tek tek işyerlerini gezerek esnafın nabzını tuttu. ‘Kiralık’ ve ‘satılık dükkân’ tabelalarına sıkça rastlanan ve kapanan dükkânların artış gösterdiği caddelerde, esnafın sorunlarını dinleyen Gürer, bir dokundu bin ah işitti.

Vekil Haberleri 06.02.2021, 09:24 06.02.2021, 09:26
Gürer: “Koltukta ahkam kesmeyin, sokağa çıkıp esnafın derdini dinleyin”

Siftahsız kepenk kapatan, gelir kaybı ve kira desteğinden yararlanamayan, destek alsa bile ödenen miktarın yetersizliğinden yakınan esnafın çaresizliğine şahit olan Gürer, iktidara çağrıda bulunarak, “ Koltukta oturup, ahkâm kesekle bu işler olmuyor. Sokağa inip esnafın derdini dinleyin; mağduriyeti giderebilecek, doğru düzgün bir destek paketi hazırlayın” dedi.

GÜRER’İN ESNAF ZİYARETİ

Her fırsatta halkın arasında olan CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, kent merkezinde, esnaf ziyareti gerçekleştirdi. Gürer, ziyaret ettiği esnafların sorun ve taleplerini dinlendi.

YÜZDE 80 GELİR KAYBI

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’i dert yanan bir esnaf, işlerinde yüzde 80’lara varan daralma olduğunu söyledi. Buna rağmen, eve ekmek götürebilmek için dükkanını açık tuttuğunu ifade eden esnaf, “Pandemi sürecinde uygulanan kısıtlama, işlerimizi büyük oranda düşürdü. Evin günlük ihtiyacını karşılayabilecek kazanç elde edebilirsek mutlu oluyoruz” dedi.

DESTEK YOK AMA VERGİ ÖDEMEYE DEVAM…

Kira yardımı ve gelir kaybı desteği için başvuruda bulunduğunu ancak olumsuz yanıt aldığını belirten esnaf, “Yardım ve destek kriterlerine uymuyormuşuz. Yardım alamadık. Ancak vergi, prim ve stopaj ödemeye pandemi sürecine rağmen devam ediyoruz. Bu zor şartlarda bana destek verilmiyor ama ben vergi ödemeye devam ediyor” diye konuştu.

HİBE DESTEĞİ 1000 TL, ELEKTRİK FATURASI 809 TL...

1000 TL tutarındaki hibe desteğinden yararlanan bir başka esnaf ise CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’i, 809 TL olarak gelen elektrik faturasını gösterdi. Destek adıyla verdikleri parayla sadece elektrik parasını ödeyebildiklerini anlatan esnaf, “İşlerimizi büyük oranda kaybettik. İşyerimin dükkan kirası 2 bin 500 TL, dört aydır kiramı ödeyemiyorum. Bana dalga geçer gibi destek adı altında 1000 TL verdiler. Ben bu 1000 TL ile kirayı mı, vergiyi mi, stopajı mı, Bağ-Kur’u mu ödeyeyim?” diye sordu.

MEYDANDA KENDİMİ YAKMAYI DÜŞÜNDÜM

İşleri yürütebilmek adına bankadan yüzde 1.89 faiz oranıyla kredi çektiğini, bir takım borçlarını ödedikten sonra, birikmiş dükkan kirasına parasının kalmadığını söyleyen esnaf, “Psikolojimiz bozuldu. Şakayla karışık olarak eşime ‘bir bidon benzin alıp meydanda kendimi yakacağım’ dedim. Bu duruma geldik. Halimiz perişan” diye konuştu.

ÇARESİZLİK

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in ziyaret ettiği bir başka esnaf ise işsizliğin arttığı, çiftçinin para kazanamadığı bu süreçte doğal olarak esnafın da gelir kaybına uğradığını ifade etti. Caddelerde dükkânlar bir bir kapandığını söyleyen esnaf, “Ayakta durmakta zorluk çekiyoruz. Ürününü satamayan köylü şehre inip alışveriş yapamıyor. Hibe desteği ve kira yardımı için başvurduk ama sonuç alamadık. Hangi kriterlere göre bize destek verilmediğini bilmiyoruz. Böyle giderse bir süre sonra biz de dükkânı kapatmak zorunda kalacağız” dedi.

ESNAFIN DURUMU VAHİM

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise görüşmelerinin ardından yaptığı açıklamada, “Her fırsatta ziyaret edip, sorunlarını dinlediğimiz esnafın durumu, her zamankinden daha vahim. Pandemi koşulları nedeniyle getirilen kısıtlamalar, ekonomik kriz, işsizlik gibi sorunlar, esnafı büyük oranda olumsuz yönde etkilemiş. Cadde ve sokaklar kiralık ve satılık tabelalarından geçilmiyor” dedi.

DESTEK MİKTARI YETERSİZ

Çok sayıda esnafın siftah bile yapamadan kepenk kapattığını, gelir kaybına uğrayan esnafın mağduriyetinin arttığını söyleyen Gürer, “Kira yardımı ve gelir kaybı desteğinden yararlanan esnaf sayısı da oldukça az. Yararlananlara verilen miktar ise çok düşük” diye konuştu.

İKTİDARA ÇAĞRI

İktidara çağrıda bulunan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Sokağa inip esnafın perişan halini görün. Bu işler koltuğa oturup ahkâm kesmekle olmuyor. İşinden çıkarılan işçiler, para kazanamayan esnaf, ödenemeyen krediler, vergiler, primler, borçlar ve sürekli artan icralar esnafın belini bükmüş. Bu mağduriyeti giderebilecek doğru düzün bir destek paketi hazırlanıp bir an önce esnafın yarasına merhem olunmalıdır” şeklinde konuştu.

Yorumlar (0)