Gürer, Kamu Entegre Veri Merkezlerini sordu, Bakan yanıtladı.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, KOP kapsamsındaki illerde Kamu Entegre Veri Merkezlerinin oluşumu için yapılan araştırmaları, soru önergesiyle Meclis gündemine getirdi. Gürer’in soru önergesine Bakan Varank yanıt verdi.

Vekil Haberleri 13.05.2019, 12:35
Gürer, Kamu Entegre Veri Merkezlerini sordu, Bakan yanıtladı.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, yazılı soru önergesinde, “Türkiye Kamu Entegre Veri Merkezlerinin sayıları kaçtır? KOP bölgesinde bulunmakta mıdır? KOP illerinde Kamu Entegre Veri Merkezinin oluşumu için araştırmalar yapılmış mıdır? Araştırmalar yapılmış ise sonuç nedir?” şeklinde sorular yöneltti. 

 

CHP Milletvekili Gürer’in önergesine yanıt veren Teknoloji ve Sanayi Bakanı Mustafa Varank, Konya’da "Veri Merkezleri Bölgesi" kurulmasına yönelik olarak uygunluk araştırma projesi gerçekleştirildiğini açıkladı. Bakan Varank, “ Söz konusu proje vasıtasıyla; bilişim sektöründe yatırım yapmayı planlayan yatırımcılara kılavuz olunması, farkındalıkların sağlanması ve yatırım öncesi fizibilite ihtiyaçlarının karşılanması amaçlanırken, uluslararası düzeyde yatırımcıların da ilgi duyabileceği konsept bir veri merkezi bölgesi modeli ortaya konulmuştur” dedi. 

 

Teknoloji ve Sanayi Bakanı Varank, “Araştırma kapsamında; Organize Sanayi Bölgeleri veya Teknoparklara benzer yapıda olması öngörülen, uzun vadede ise bir kümelenmeye dönüşmesi beklenen "KOP Veri Merkezleri Bölgesi"ne (KOP VMB) yönelik talep analizi,. model çalışması ve ekonomik rantabilite hesapları yapılmıştır. Halen, Veri Merkezleri Bölgesinin yasal altyapısının oluşturulması ve burada yatırım yapacak müteşebbisler için yatırım ortamının iyileştirilmesi için ilgili kamu kurum ve kuruluşları ile görüşmeler sürdürülmektedir” açıklamasında bulundu.

 

GÜRER: BAKAN YANITLARI DİLEK VE TEMENNİLERDEN OLUŞUYOR

 

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, ortada yapılandan çok yapılacağı söylenen projeler, işler var. Bakan yanıtları  soruların karşılığı değil, dilek ve temennilerden oluşuyor. Olması gereken, yapılması gereken biliniyor ama uygulamaya geçirilmediği için basmakalıp, yuvarlama sözlerle olmayan olacak gibi anlatılıyor. KOP gibi kuruluşlar adeta proje çöplüğüne döndü. Hazırla, açıkla, uygulamadan rafa kaldır. Sayıştay raporlarında 2015 yılında başlayıp 2018 yılında biteceği belirtilen ama başlamadan biten 200’ü aşkın proje var. Verilen emek, boşa giden zaman ve harcanan ekonomik gidere yazık. Yine Bakan, kurum ve kuruluşlarla bitmeyecek görüşmeler sürdürülüyor diyor. Sonuç ortada yok” dedi. 

Yorumlar (0)