Gürer: 'Hemzemin geçitleri ölüm yolu olmasın'

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, işlek hemzemin geçitlerdeki tren kazalarının can almaya devam ettiğini söyledi.

Vekil Haberleri 26.12.2018, 14:00 26.12.2018, 14:00
Gürer: 'Hemzemin geçitleri ölüm yolu olmasın'

Hemzemin geçitlerde meydana gelen kazalarında her yıl ortalama 100 kişinin yaşamını yitirdiğini belirten Gürer, “Ulaştırma Bakanlığı, hemzemin geçitlerde  bir program dâhilinde özellikle kent içinde kalanları ve trafik yoğun olan yerlerin alt ve üst geçite dönüşmesi sağlanmalıdır” dedi. 

 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Niğde İl Özel İdaresi kavşağındaki hemzemin geçitte, sabaha karşı yük treninin hafif ticari araca çarpması sonucu meydana gelen kazayla ilgili açıklamalarda bulundu. Ömer Fethi Gürer, kazada 1 kişinin yaşamını yitirmesi ve 1 kişinin de ağır yaralanmasından büyük üzüntü duyduğunu açıkladı. Hayatını kaybeden vatandaşa rahmet ve yakınlarına başsağlığı, yaralanan vatandaşa da acil şifalar dileyen Gürer, “hemzemin geçitler ile ilgili yazılı soru önergeleri verdim. Bakanlık açıklamada yaptı. Esasen alınması gereken önlemler bir an önce alınmadır. Her yıl en az 100 vatandaşımıza bu hemzemin geçitler mezar oluyor” diye konuştu. 

 

Kazanın meydana geldiği Niğde  İl Özel İdaresi Kavşağındaki hemzemin geçitte son 5 yılda 5 kişinin yaşamını yitirdiğini, il genelindeki hemzemin geçitlerde ise son 3 yılda en az 8 kişinin hayatını kaybettiğini, 28 kişinin de yaralandığını hatırlatan  Ömer Fethi Gürer, “Niğde’de şehri ortadan ikiye bölen demiryolundaki hemzemin geçitlerde yıllardır uyarmamıza rağmen maalesef gerekli alt ya da üst geçit yapılmadı.. DİTAŞ Kavşağı, Eski Sanayi Sitesi Kavşağı, İl Özel İdaresi Kavşağı ve Devlet Bahçeli Bulvarı üzerindeki hemzemin geçitlerde her yıl meydana gelen tren kazalarında yurttaşlarımız hayatlarını kaybediyor. İnsan hayatı bu kadar ucuz olmamalı. Kent içi ve hareketli geçitlere mutlaka düzenleme yapılmalıdır” şeklinde konuştu. 

 

UYARILAR DİKKATE ALINSIN

 

Niğde’de hemzeminlerde sorunları hem eski Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan’a hem de mevcut Bakan Cahit Turhan’a soru önergeleri yönelterek meydana gelebilecek kazaların önlenmesi için talepte bulunduklarını ifade eden Ömer Fethi Gürer, yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Niğde’de Şehrin ortasından geçen demiryolunun karayolları ile buluştuğu hemzemin geçitlerle ilgili olarak, her seçim döneminde çeşitli sözler veriliyor ancak seçim bittikten sonra bir diğer seçime kadar bu sözler unutuluyor. Yıllardır Niğde’deki hemzemin geçitler için, köprülü kavşaklar, üst geçit, alt geçit, kontrollü bariyer, bekçili sistem gibi pek çok proje ortaya konuluyor ama ne yazık ki şu ana kadar bu projeler her yerde yerine getirilmedi. 

 

İki yıl önce Ulaştırma Bakanlığına yönelttiğimiz bir soru önergesine verilen yanıtta 5 yıl içinde tüm hemzemin geçitlerinin yenileneceği yönünde açıklamada bulunulmuştu. Demiryolları altyapılarının üzerinde 3 bin 10 hemzemin geçidin bulunduğunu, bunlardan 1079’unun korumalı, 1931’inin de serbest çapraz işaretli hemzemin geçit olduğunu belirten  bakanlık hemzemin geçitlerde 2014 ve 2016 yılları arasında meydana gelen 66 trafik kazasında 309 yurttaşımızın yaşamını yitirdiğini açıklamıştı. 

 

Aynı şekilde mevcut Ulaştırma Bakanı Cahit Turhan’a da “TCDD ve Niğde Belediyesi tarafından yapılacağı söylenen Niğde-DİTAŞ yakınında hemzemin geçit ve Çevre Müdürlüğü yakınında bulunan hemzemin geçişlerin köprülü kavşak haline getirilmesi için çalışma yapılmakta mıdır?" şeklinde soru önergesi verdim.

 

Hemzemin geçitlerdeki bariyerlerin yolu tam olarak kapatmadığı, bazen tren gelmediği halde uzun süre kapalı kaldığı, bu nedenle sürücülerin bariyerin kapanmayan bölümlerinden yollarına devam ettiği yönünde aldığımız şikayetler de var. Bütçesi milyarları aşan Ulaştırma Bakanlığının, artık ülkemizdeki tüm hemzemin geçitlerde insanlarımızın güvenli bir şekilde geçiş yapabilmelerine olanak tanıyacak sistemleri hayata geçirmelidir…”dedi.

Yorumlar (0)